PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 11:24



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Грудень » 24

Садок вишневий коло хати.

Хрущi над вишнями гудуть...

Тарас ШЕВЧЕНКО

Переглядів: 642 | Додав: pprosvita | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)

МИ ПРАГНЕМО гармонії з Богом і в наших стосунках одне з одним, і по відношенню до природи. І тоді навіть у чорних обіймах тюрми приходять світлі-світлі образи, які перемагають зло і дарують людині надію і далі жити й боротися за перемогу світла над пітьмою. – Як прийшли до Тараса ШЕВЧЕНКА ці знамениті сьогодні у цілому світі слова, коли він перебував у казематі: «Садок вишневий коло хати. Хрущі над вишнями гудуть…»
Переглядів: 609 | Додав: pprosvita | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)

Ось і завершується рік 2014-й, рік важкий і переломний у становленні українського суспільства в битві з диктатурою і з жорстоким агресором. Ще ніколи за всі двадцять три роки політичної незалежності Україна не демонструвала всьому світові такої своєї любові до вільного життя, а український народ — такої самовідданості і жертовності заради утвердження на цій землі ідеалів демократії і свободи.

Шановні наші читачі, ми вітаємо вас зі святами Різдва Христового і Нового року, які надходять, і бажаємо бути світлими й нескореними і у своїх надіях, і у своїх діях заради перемоги над ворогом!

Керівництво Криворізького міського правозахисного товариства, керівництво КМО ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА і редколегія газети.

Переглядів: 541 | Додав: pprosvita | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)

У ці дні члени ГО «Криворізьке міське правозахисне товариство» та криворізькі просвітяни долучилися до ініціативи Всеукраїнської громадської організації Рух добровольців «Простір Свободи» і підготували для дітей Донеччини до свята Святого Миколая партію подарунків і, зокрема, книжок, а також певну суму коштів.
Так само зробили свій внесок до святкового заходу і очолювані п. Миколою КОВАЛЕНКОМ просвітяни Січеслава. Дружина покійного голови Січеславського обласного об’єднання просвітян В. І. ЗАРЕМБИ Ганна Максимівна підготувала бібліотечку книжок авторства свого чоловіка.
Все зібране від щирого серця передано автором цієї замітки і М. КОВАЛЕНКОМ шановній дніпропетровській журналістці п. Зої КРАСОВСЬКІЙ для дарування дітям Донеччини під час її передноворічної поїздки до розтерзаного війною краю.
Олександр ЧИЖИКОВ, ... Читати далі »

Переглядів: 451 | Додав: pprosvita | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)

В суботу, 20 грудня, в приміщенні Криворізького музичного училища проходила у формі круглого столу перша відкрита громадська науково-практична конференція під назвою «Активна дія мешканців з відродження та збереження спадщини Криворіжжя як основна цінність місцевої громади». Її організаторами виступили активісти українсько-польського Партнерства з відродження річки Саксагань з Кривого Рогу. Відкриваючи захід, голова Секретаріату Партнерства Микола КОРОБКО, звернув у своєму виступі увагу на наступне:

«Проект здійснюється силами українсько-польського Партнерства… Ця програма підтримується польсько-американським фондом «Свобода» за активної участі польської громадської організації «MILA». Ця програма, крім вплливу на поліпшення екологічної ситуації в місті, передбачає можливу активіз ... Читати далі »

Переглядів: 733 | Додав: pprosvita | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)

Результати останніх опитувань, проведених міжнародними дослідницькими компаніями GfK і Synovate Comcon, свідчать, що росіяни відчули настання економічної кризи. Теми зростання цін, девальвації рубля, необхідності економії власних коштів у четвертому кварталі за своєю значимістю для опитаних росіян вперше за останні місяці випередили тему військових дій в Україні. Російські споживачі мають намір економити - це підтверджує Synovate Comcon. Майже половина респондентів заявили, що починаючи з листопада через кризу вони почали активно економити на всіх споживчих категоріях, повідомляє РБК. 49% економічно активного населення великих міст стали економити на товарах тривалого користування, 42% урізали витрати на послуги, 39% - на продукти харчування. У всіх цих категоріях число громадян, що заощаджують, зросло у порівнянні з даними третього кварталу 2014 року на 3-7 п. п.
У листопадовому опитуванні внутрішні економічні проблеми вперше за 5 років потрапили в топ-3 актуальних. Головною те ... Читати далі »
Переглядів: 513 | Додав: pprosvita | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)

Наступна хвиля часткової мобілізації, яку РНБО призначала на січень 2015-го, увімкне «зелене світло» для призову до лав армії добровольців. Саме патріотично налаштованих та психологічно підготовлених чоловіків мобілізовуватимуть насамперед, запевняють у Міністерстві оборони. Проте скільки саме офіцерів запасу та добровольців покличуть на військову службу, наразі не відомо. У владних кабінетах це питання вивчають. Тим часом на фронті воюють цілі батальйони, яким за весь час війни не була забезпечена ротація.
42-й батальйон територіальної оборони формувався на Кіровоградщині. Після того, як його бійців відправили на фронт, цей підрозділ кілька разів перейменовували й перепорядковували. Дехто з його вояків – на фронті від весни, дехто – від серпня, але жодної ротації ні для кого з них досі не було передбачено, розповіли Радіо Свобода самі військовослужбовці. І лише останніми днями після того, як питання, зокрема, порушили журналісти, бійців запевнили в тому, що незабаром відведуть ... Читати далі »
Переглядів: 849 | Додав: pprosvita | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)

Нещодавно у криворізькій виставковій залі відбулася непересічна подія: виставка ретро-фотографій Едуарда Карловича ФУКСА під назвою «Погляд крізь століття».
Це відомий гірничий інженер, який одним із перших не тільки викладав геологію в Кривому Розі, а й був свого часу тут головним геологом, закоханий у це місто. Ті, хто відвідає цю виставку, побачать на тих світлинах чимало цікавого з минувшини нашого міста. Ті ж, кому вдалося побувати на її відкритті, не тільки змогли розглядати зроблені багато десятиліть тому знімки, а й почути багато цікавого про життя й захоплення самого творця. І – не тільки з вуст людей, які мали безпосереднє відношення до її підготовки та проведення, а й від його онука, запис виступу-звернення якого вони мали можливість слухати.
Завдяки світлинам Едуарда ФУКСА ми тепер можемо бачити, як виглядав Кривий Р ... Читати далі »

Переглядів: 614 | Додав: pprosvita | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)

1 – 1835 р. – НАРОДИВСЯ ФЕДІР МЕРШАВЦЕВ
1 - 1909 р. – НАРОДИВСЯ СТЕПАН БАНДЕРА.
7 – 1942 р. – Гестапо заарештувало визначного члена ОУН,обласного провідника Криворіжжя Сергія ШЕРСТЮКА, поета-націоналіста Михайла ПРОНЧЕНКА, революціонерів-підпільників Івана ПОТАПЕНКА і Ганну МАКСИМЕЦЬ, яких розстріляли.
9 – 1907 р. – Народився український громадсько-політичний діяч, Президент УНР в екзилі Микола ЛЕВИЦЬКИЙ.
12 – 1907 р. – Народився видатний вчений-винахідник, генеральний конструктор ракетно-космічних систем, академік АН СРСР Сергій КОРОЛЬОВ.
16 -1971 р. – Видавництво „Наукова думка” видало перший том Словника української мови.
17 – 1907 р. – НАРОДИВСЯ ВИДАТНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ХУДОЖНИК ГРИГОРІЙ СИНИЦЯ, ЛАУРЕАТ ДЕРЖАВНОЇ ПРЕМІЇ УКРАЇНИ.
22 – 1919 р. – КИЇВ. ДИРЕКТОРІЯ УНР ПРОГОЛОСИЛА НА СОФІЙСЬКІЙ ПЛОЩІ В КИЄВІ ЗЛУКУ ВСІХ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ В ОДНУ УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ.
24 – 1933 р. – Москва. Постанова ЦК ВКП(б) про партійну організацію Укра ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Додав: pprosvita | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)

Конкурс «Слуга мертвого слова»
з метою визначення найбільш байдужого до потреб громадян посадовця на території нашого міста і всієї Дніпропетровської області продовжено до середини наступного, 2015-го, року. Це означає, що матеріали та інформацію про неналежне реагування посадовців на запити і звернення громадян можна надсилати (або приносити) в редакцію газети до 30 червня 2015 року включно.
Як раніше повідомлялося, після підбиття підсумків буде оголошено свого роду «переможця».
Переглядів: 607 | Додав: pprosvita | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)

Більшість творів Пророка є «бронебійними»

За минулий рік у «Дні» та інших ЗМІ було безліч пропозицій щодо відзначення 200-річного ювілею від дня народження Т. Г. Шевченка: від видання публіцистичного тому «Кобзаря» до 6-томного видання його творчості. Адже це подія надзвичайна. Але так у нас уже склалося, що подібні видання друкують невеликими накладами та з високими цінами, оскільки розраховані на творчу інтелігенцію шанувальників та «цінителів» ексклюзивних видань.
Враховуючи те, що більшість поетичних творів Т. Шевченка є, по суті, «бронебійною», необхідно видати їх масовим тиражем. Будь-хто, прочитавши і зрозумівши Т. Шевченка як Великого Українця і Пророка, стане кращим у всіх своїх проявах. І. Дзюба у книжці «Тарас Шевченко, життя і творчість» (2008 р.) доводив, що в Україні, «мабуть, ніколи не буде звичайних читачів» Т. Шевченка, «його або люблять (...), або ж його потай чи одверто ненавидять (...) і шукають чогось такого, що могло б його (...) скомпро ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Додав: pprosvita | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)