PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 01:05



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Грудень » 11

Пошли мені святеє слово, Святої правди голос новий! І слово розумом святим І оживи, і просвіти!

Тарас ШЕВЧЕНКО

Переглядів: 524 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

Все густішає темрява навколо нас, коротшають дні і довшають ночі, а в серці наростає тривога за завтрашній день для батьків і дітей наших, для дочок і матерів, для сестер і братів, для наших ближніх, яких ми обгортаємо світлом своєї любові. А тому, щоб та тривога не привела нас до зневіри, будемо повторювати ці високі слова Тараса ШЕВЧЕНКА: «Пошли мені святеє слово, Святої правди голос новий! І слово розумом святим І оживи, і просвіти!»

Переглядів: 546 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

Ось і вийшло двохсоте число нашого часопису «Промінь Просвіти». А перше, яке з’явилося на світ 18 серпня 2006-го року, відкривалося передовою статтею під заголовком «Наше свято – зі слізьми на очах», на останній же сторінці у одному з віршів тоді фігурували такі рядки: «Разом нас було багато, А тепер от стало менше, Хоч побільшало мандатів Установчих конференцій…». То була реакція на поразку Помаранчевого Майдану, коли з політичного небуття почалося повернення антиукраїнської кліки ЯНУКОВИЧА. З тих пір партійних мандатів справді значно побільшало, але «покращення життя вже сьогодні» не сталося. Та сталося інше: кліка ЯНУКОВИЧА нарешті опинилася на смітнику історії в результаті здійснення переможної Революції Гідності, а та його партія, яка кричала-гавкала з плакатів і з телеекранів про те «покращення», зійшла зі сцени історії і розчинилася разом із комуністами десь поміж диверсійними групами, що закидають на нашу землю окупанти. Вони зійшли зі сцени історії, але той сусід, що з року в ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

27 жовтня цього року (відповідно до отриманого нами повідомлення) Дніпропетровська обласна прокуратура отримала інформаційний запит від редакції нашої газети, підписаного редактором, в якому, зокрема, йшла мова про таке:
«До нас у редакцію газети із заявою звернувся громадянин НЕЖИГАЙ Олег Олексійович з проханням провести журналістське розслідування стосовно, як він вважає, порушення його прав у частині безпідставного затримання із подальшим поміщенням в слідчий ізолятор в місті Кривому Розі. Затримання його 07.11.2013 року він вважає безпідставним відповідно до своєї заяви від 18.11.2013 року…
Спираючись на статті 8 та 9 Загальної декларації прав людини, яку ратифікувала Верховна Рада України, підкреслюю, що “кожна людина має право на ефективне поновлення у правах компетентними нацiональними судами в разi порушення її основних прав, наданих їй конституцiєю або законом”. Крім того, як там зазначено, “Нiхто не може зазнавати безпiдставного арешту, затримання або вигнання”. ... Читати далі »
Переглядів: 679 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

У перших числах грудня активісти Криворізького міського правозахисного товариства долучилися до цьогорічного найбільшого у світі правозахисного проекту: марафону написання листів на захист людей, права яких були жорсторко порушені, а вони самі стали жертвами.
На засіданні, яке проводив голова правління товариства Микола КОРОБКО (на світлині) йшла розмова про організацію й проведення цієї акції активістів у Кривому Розі, з використанням при цьому тих заходів, яке проводить у нашому місті товариство.
Якщо ж говорити про історію цього проекту, то треба зазначити, що розпочався він ще одинадцять років тому у Польщі, а незмінним його організатором виступає Amnesty International (організація «Міжнародна Амністія»). А за підсумками проведення акції в 2013-му році, понад 2,3 мільйона листів було написано у 140 країнах світу. Вся необхідна ін ... Читати далі »

Переглядів: 523 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

Місцеві ради самостійно визначатимуть структуру та чисельність своїх виконавчих органів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з посиланням на заступника міністра В’ячеслав Негоду.
Уряд схвалив постанову № 664 від 26.11.2014 р., яка дає можливість органам місцевого самоврядування самостійно затверджувати загальну чисельність апарату місцевої ради, її виконавчих органів та витрати на їх утримання. Документ набирає чинності з 1 січня 2015 року.
«Таке рішення органи місцевого самоврядування очікували роками. І це зрозуміло – виключно місцеві ради мають вирішувати питання загальної чисельності апарату ради, її виконавчих органів та витрат на їх утримання», - сказав В’ячеслав Негода.
В’ячеслав Негода повідомив, що одночасно з прийняттям згаданої постанови, Урядом доручено Мінрегіону, Мінфіну, Мінекономрозвитку разом із всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування опрацю ... Читати далі »
Переглядів: 459 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

2 грудня співробітники Служби безпеки України затримали у місті Дніпродзержинську (Дніпропетровська область) громадянина України, який займався антиукраїнською пропагандою серед жителів міста, схиляв їх створювати так зване «партизанське підпілля» та переходити на бік терористів. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті СБУ.
СБУ встановила, що 33-річний місцевий мешканець міста був завербований через соціальну мережу «Одноклассники» представниками спецслужб РФ. «Від своїх російських кураторів він отримав завдання проводити провокаційну роботу серед населення і почав відробляти обіцяний гонорар. Агент терористів вигадував різноманітні сценарії втягування місцевих мешканців до публічних провокацій, незаконних захоплень адмінбудівель, антиукраїнських акцій для створення пропагандистських сюжетів у російських ЗМІ. Зухвалість проросійського агітатора дійшла до того, що він намагався залучити до злочинної діяльності українських військовослужбовців, які повернулися із зони АТО ... Читати далі »
Переглядів: 443 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

У Павлограді на Дніпропетровщині правоохоронці затримали чоловіка через безпідставний збір грошових коштів: він закликав городян допомагати бійцям у зоні АТО, а отримані гроші витрачав у особистих цілях, повідомили у прес-службі управління МВС в Дніпропетровській області. За інформацією обласної міліції, затримання відбулося на автостанції Павлограда. Як з’ясувалося, 43-річного затриманого вже притягували до кримінальної відповідальності.
Наразі слідчий відділ міліції Павлограда відкрив кримінальне провадження за статтею «шахрайство» Кримінального кодексу України. Псевдоволонтерові загрожує покарання – від штрафу до 850 гривень до обмеження волі на строк до 3 років. Водночас волонтери Павлограда, які займаються збиранням і доправленням гуманітарної допомоги бійцям у зону АТО, розповіли Радіо «Свобода», що це не перший випадок «роботи» псевдоволонтерів у місті. Як повідомила волонтерка об’єднання волонтерів «Армія допомоги» Анна ТРЕТЬЯК, зокрема, такий випадок зафіксували минулог ... Читати далі »
Переглядів: 480 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

Люди ходять до музеїв не з патріотичних міркувань, а у пошуках знань, свіжих вражень і просто заради розваги. Але патріотизм народжується таки значною мірою зі знань про власну минувшину. Щоб «попестити» власні патріотичні почуття, варто відвідати деякі своєрідні провінційні музеї.
Останнім часом в народі склалася думка, що кожен патріот має обов’язково побувати на Хортиці, у Чигирині, Батурині та на полі битви під Берестечком. Звісно, усі ці місця надзвичайно цікаві. Але по всій країні розкидані маловідомі широкому загалу музеї, у яких відчуваєш те, що можна назвати (нехай і банально, але чесно) доторком до історії. І їх варто відвідати, щоб переконатися – події, що визначали майбутнє України, траплялися не тільки у столицях та на полях великих битв.
Часом просто дивуєшся, у яких тихих закапелках історія примудряється влаштовувати доленосні події. 1 грудня 1918 р. у скромному залізничному вагоні було підписано документ, який став, ні багато ні мало, основою сучасної укра ... Читати далі »
Переглядів: 463 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

Миколі МИКОЛАЄНКУ, письменнику і журналісту, 5 грудня виповнилося 95 років. Але він і досі працює: пише і прозу, і вірші, згадує про далеке й близьке минуле, а також спілкується зі своїми колегами, відповідаючи на запитання про життя і творчість. - Миколо Антоновичу, де коріння Вашого роду? Що Вам найбільше згадується з дитячих років? - Згадується дитинство у селі Мар’янівка на Криворіжжі, над Інгульцем. Прекрасна тоді була й річка Саксагань. Але особливо – Інгулець, воду з якої ми могли просто брати й пити, така чиста вода була і просвітлена!.. Приємно було плавати. Дитинство моє пов’яязане зі степом, батьки мої були селянами., із шахтою, де батько працював, коли літньої роботи на землі не було. Мама виховувала нас, сімох дітей. То були тяжкі часи: «розкуркулювання», голод, жах&hell ... Читати далі »

Переглядів: 1280 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

Створення в Україні Мінстерства інформаційної політики після Революції гідності, яка зігнала з трону диктатора ЯНУКОВИЧА “сотоварищи”, сприймаю як замах на свободу слова і спробу повернення до того режиму. А ще — як значне розширення бази для скоєння злочинів, зазначених у статті 171 Кримінального кодексу України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста”.
1. ПРИСТОСУВАНЦІ «ДОЛЮСТРУЮТЬ» ДІЯЛЬНИХ ТАЛАНОВИТИХ ЖУРНАЛІСТІВ
На прикладі пристосуванської діяльності перед владою працівників так званих “комунальних ЗМІ” в моєму рідному місті Кривому Розі я абсолютно впевнений у тому, що після, так би мовити, розбудови структур вищеназваного “новоспеченого” міністерства і керівники телерадіокомпанії “Рудана”, і керівники газети “Червоний гірник” остаточно “долюструють” все те творче, професійне й таке, що не плазує ще перед ними на колінах. Те ж саме зробить і місцева державна телерадіокомпанія “Криворіжжя”, скориставшись при цьому ще однією новацією: організ ... Читати далі »
Переглядів: 474 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

До традиційних загроз правам людини, які сьогодні продовжують стояти перед українським суспільством в непростий час викликів, пов’язаних з воєнними діями на сході України та окупацією Росією Криму, 2 грудня 2014 року додалась нова – створення Міністерства інформаційної політики. Офіційно виголошеним мотивом його створенням є захист українського інформаційного простору від російської пропаганди та ведення інформаційної війни на території інших держав, однак в дійсності це міністерство має стати органом інституціоналізованого контролю з боку держави за свободою слова, офіційним цензором, який покликаний встановлювати державні стандарти діяльності ЗМІ та контролювати дотримання цих стандартів.
Існування такого міністерства несумісне з виголошеними в Конституції України та міжнародних документах, учасницею яких є Україна, принципів дотримання прав людини і верховенства права як засадничих принципів функціонування та розвитку демократичної української держави. Так само існування тако ... Читати далі »
Переглядів: 473 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)

Українським акторам відмова від зйомок в російських серіалах дається нелегко, але кожен іде на цей крок свідомо, вважає актриса та ведуча Ірма Вітовська. В інтерв'ю Цензор.НЕТ вона розповіла, чому кожен українець сьогодні має відмовитися від розкоші, чим загрожує байдужість до долі солдатів на фронті та яким має бути патріотичне кіно для Донбасу. Ірма знаходить яскраві та красномовні образи для ситуації, яка сьогодні склалася в Україні. Ці порівняння трагічні, хоча сама актриса вірить у краще майбутнє. Однак українці мають бути готовими до труднощів, переконує вона. І не лише переконує - свою віру Ірма Вітовська щодня доводить в дії. Вона виготовляє ляльки-мотанки, а всі зібрані кошти передає на потреби українських військових. За її словами, це чудова ілюстрація того, що навіть за умови фінансових труднощів ... Читати далі »

Переглядів: 616 | Додав: pprosvita | Дата: 11.12.2014 | Коментарі (0)