PP

     Субота, 20.04.2024, 12:16



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Листопад » 12

Наша дума, наша пісня Не вмре, не загине… От де, люди, наша слава, Слава України! Без золота, без каменю, Без хитрої мови, А голосна та правдива, Як Господа слово.

Тарас ШЕВЧЕНКО

Переглядів: 675 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

У ОСНОВІ всенародного спротиву, нас, українців, ворожій силі, яку налаштувала проти нашої молодої держави Росія, - незламна сила духу, що від покоління до покоління, крізь сотні років поневолення, проніс український народ: у піснях і в думах, у казках, баладах і в притчах. Про це писав і великий Тарас ШЕВЧЕНКО: «Наша дума, наша пісня Не вмре, не загине… От де, люди, наша слава, Слава України!». Ось чому та величезна (одна з наймогутніших у світі) ворожа потуга, яку сьогочасні ординці виплекали як машину руйнування, паразитучи на використанні надр планети, нічого не може зробити у боротьбі з оборонцями України. Бо на нашому боці – правда, і з нами, а не з ворогами нашими, – Творець, який завжди протистоїть руйнівним силам зла.

Переглядів: 593 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

Країна згвалтованих душ, яка широко відома у світі під абревіатурою «СССР», після свого розпаду ще й досі не вмерла. Бо на велику глибину в ті душі було висіяні зерна зла внаслідок повсюдного знищення священиків і храмів та переслідування істинно віруючих у силу Творця людей майже сто років тому. До того ж, вожді і натхненники злодіяння Володимир Ленін і Йосип Сталін, які заснували ту країну, а також по-рабськи їм вірні їхні послідовники широко розтиражували ті руйнівні зловісні ідеї та рік за роком, десятиліття за десятиліттям просували у всі, без винятку, владні структури найбільш активних їх носіїв. Тому-то ми й досі живемо не у вільній Українській державі, а на руїнах ще тієї старої країни згвалтованих душ або по-іншому: на руїнах «імперії зла» (за визначенням президента США Рональда Рейгана). І тому ще й сьогодні значна частина ... Читати далі »

Переглядів: 642 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

Шановні наші читачі, в минулому числі ми подали календар подій із життя Кривого Рогу на листопад, використавши при цьому довідкове видання “Криворіжжя: календар памятних дат і подій на 2015 рік”. Сьогодні — про події, які сталися в грудні. Якщо у кого є бажання постійно мати під рукою такий довідник-календар, можете звернутися до його упорядника Ірини СТЕБЛИНИ, яка працює в Криворізькому історико-краєзнавчому музеї.
1 – 1940 р. – голова осередку МОДР на «Криворіжсталі» Соболєв був нагороджений ЦК МОДР СРСР значком «Активіст МОДР СРСР».
2 – 1925 р. – народився криворізький художник В.О.Бєлов.
2 – 1940 р. – розпочато будівництво другої черги Криворізького коксохімзаводу, яку планувалося закінчити в 1942 році.
4 – 1960 р. – повідомлено, що за ініціативою Є.Н. Ковбаси на пустирі (в районі карачунівського каменедробильногозаводу) восени було закладено фруктовий сад з 200 дерев.
5 – 1985 р. – міський цирк вшанував свого 2-мільйонного відвідувача, яким вияви ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

Починаючи з 2007 року. Криворізьке міське об′єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, а потім - Криворізьке міське правозахисне товариство виступають організаторами проведення мандрівного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA в нашому місті.
Саме в 2007 році за ініціативи Миколи КОРОБКА, тоді - члена правління Української Гельсінської спілки з прав людини, фестиваль завітав і до Кривого Рогу.
Фестиваль DOCUDAYS UA проходить щорічно в Києві в кінці березня й на початку квітня. Його визнано найкращим за широтою і масштабами проведення в 2014 році у Східній Європі. До речі, документальні фільми цього року демонструвались і на буремному МАЙДАНІ на Хрещатику під час Революції гідності..
Унікальність фестивалю полягає в тому, що найкращі документальні фільми про права людини збирає з усього світу команда режисера –документаліста харків׳янина Геннадія КОФМАНА, співпрацюючи з правозахисними організаціями України.
В перші роки проведення ма ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

Посол України в Канаді Вадим ПРИСТАЙКО вважає, що недостатня, на його думку, підтримка Заходом України в її боротьбі проти російської агресії пов’язана з тим, що «всі бояться Росії». Про це він сказав у своєму інтерв’ю канадському каналу CBC .
ПРИСТАЙКО, зокрема, підкреслив те, що Захід оперативно мобілізувався на захист від радикального угруповання «Ісламська держава», але не зробив цього заради України.
«Ви бомбите , відправляєте F-18… Іракський уряд просить вас допомогти – і ви все відправляєте. А потім українська влада просить про те ж саме. І що ви нам відповідаєте? - Ні», - заявив посол.
Вадим ПРИСТАЙКО застеріг західних лідерів (зокрема, - керівництво Канади) від поступок на користь Росії.. «Дехто й справді вважає, що коли дати змогу «ведмедю» з’їсти Україну, Грузію і Молдову, то це вдовольнить його апетит і він далі не піде». «Всі думають про одне й те ж: ми допоможемо Україні, але – не так, щоб дуже», - додав Вадим ПРИСТАЙКО.

Газета «Главное» ... Читати далі »
Переглядів: 598 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

У Києві відбувся форум «Конгрес сходу України». У заході взяли участь 89 переселенців, які через війну на Донбасі переїхали до Яремчі, Нової Каховки, Кривого Рогу, Харкова, Вінниці, Чернівців, Старобільська, Києва тощо. Мета форуму — об’єднати переселенців сходу України в мережеву громаду. Це, на думку організаторів, допоможе в соціальній інтеграції людей за новими місцями проживання.
Сьогодні орієнтовно півмільйона жителів Луганської та Донецької областей переїхали до різних регіонів України через бої на сході. Фактичний соціальний статус цих людей — реципієнти, які лише отримують мінімум необхідної допомоги. Тож учасники форуму прагнуть долучатися як консультанти до роботи центральної та регіональної влади, щоб допомагати чиновникам вирішувати проблеми внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Також «Конгрес сходу України» хоче розробити законодавчі ініціативи для системного розв’язання проблем переселенців. За підсумками форуму, планується проводити постійний моніторинг порушень пра ... Читати далі »
Переглядів: 563 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

Нещодавно закінчилося слухання судової справи за позовом працівника, члена незалежної профспілки гірників України “Про скасування наказу про покарання”. Суть справи полягає в тому, що працівник не визнає законність наказу, бо не вважає себе винним. Та про все поступово..
Охоронцю В.А. ЩЕРБАКУ, який працює на дільниці охорони шахти “Гвардійська”, інкриміновано наказом голови правління ПАТ “Кривбасзалізрудком” за поданням заступника .начальника відділу забезпечення та охорони О.Є.КУШНІРЕНКА порушення «посадової інструкції охоронця дільниці структурного підрозділу».
Це відбулося 8 вересня 2013-го року. Під час перевірки несення вахти о 10.40 того дня було зафіксовано, що той охоронець начебто спав. Хоча він як інвалід праці якраз прийняв тоді ліки (оскільки відчув погіршення стану свого здоров’я й очікував, схилившись на стіл, якою буде дія тих ліків, та ще й спілкувався в цей момент телефоном зі своїм колегою з приводу свого самопочуття.
Як завжди процедура з фіксаці ... Читати далі »
Переглядів: 779 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

Редакція надіслала інформаційний запит міському голові Юрію ВІЛКУЛУ інформаційний запит такого змісту.
«1. Чи існує затверджений Криворізькою міською радою порядок розгляду повідомлень громадян, громадських організацій і політичних партій про проведення мирних зборів, мітингів, демонстрацій та інших масових заходів (ст.39 Конституції України)? У тому випадку, коли існує, - прошу надати копію такого акту. Коли ж немає, прошу надати інформацію про те, чим же конкретно (якими правилами й критеріями) керується міська влада при визначенні наявності підстав для звернення до суду щодо обмеження права на мирні збори.
2. Прошу поінформувати про кількість звернень міської влади до суду щодо заборони мирних зібрань (обмеження права на мирні зібрання) та про кількість рішень суду про заборону мирних зібрань протягом другого півріччя 2013 року та протягом першого півріччя 2014 року»..
У отриманій відповіді, яку поширюємо для того, аби цю інформацію мали всі читачі нашої газети ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

6 жовтня молодіжна «Просвіта» разом з ВМГО «Студентська свобода» міста Нікополя під керівництвом Дмитра МЕЛЬНИКОВА провели рейд з виявлення продажу алкоголю дітям до 18 років. Під час рейду було виявлено продаж алкоголю у двох магазинах «Роксолана» та «Балтика». Господарем «Роксолани», як потім виявилось, є депутат міської ради Олександр ГРІШИН.
30 жовтня при виконавчому комітеті Нікопольської міськради відбулося засідання адмінкомісії, на якій розглядалися протоколи, що були складені під час останнього рейду молодіх просвітян та активістів "Студенської свободи". Найбільше обурювався представник від магазина "Балтика", котрий не дуже уявляв, де він знаходиться, замість документів "пред'явив" планшет, ображав свідків, на жодне з поставлених запитань відповідь належним чином не дав. Після засідання чоловік почав «учити молодь, як треба жити», запевняючи, що все, що вони роблять, не має сенсу, що через декілька років вони самі будуть споювати неповнолітніх... Ось так…..
Та а ... Читати далі »
Переглядів: 553 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

Представники ОБСЄ розголошують інформацію про дислокацію українських військ. Про це під час брифінгу повідомив речник інформаційно-аналітичного центру РНБО, полковник Андрій Лисенко, передає кореспондент УНН. “Українська сторона занепокоєна тим, що окремі представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі розголошують інформацію про дислокацію українських військових підрозділів”. — повідомив А.Лисенко. Він зазначив, що в РНБО розраховують на те, що місія буде діяти неупереджено, а також не допускатиме вчинків, які підриватиме довіру до її роботи в українському суспільстві. Як повідомлялося, спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які в понеділок зустрічалися з представниками України та Росії в "Загальному центрі контролю і координації", оприлюднили інформацію про місце дислокації українських військових. Таким чином, російські військові дізналися подробиці розташування важкої артилерії і танків українських силовиків в районі села Карлівка Донецької області. У так ... Читати далі »
Переглядів: 497 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

Бурхливі героїчні та трагічні події останнього року в Україні дуже очевидно вказують на те, наскільки жорстокою, цинічною та брутальною є позиція так званого старшого брата – Росії по відношенню до України та наскільки й надалі багатостраждальною є доля українського народу. Зважаючи на те, що країна розграбована попереднім режимом, війною та ослаблена розвалом економіки, питання «бути чи не бути» (майже по «Гамлету») залишається для нас надзвичайно актуальним. Разом із тим виникає логічне запитання, а чи не занадто гуманною є позиція України? Та розгляньмо все поступово.
Чому такою ворожою до України є Росія? Хіба їй вигідно мати поруч слабкого сусіда? Аналізуючи історію аномалії, очевидним є те, що для такої країни як Росія, яка всі свої території приростила завойовницьким шляхом, така поведінка є логічною. В цьому аспекті дуже показовиим є опосередкований історичний приклад, коли, ступивши на чужу землю, російський солдат вдарив прикладом рушниці об землю і мовив: «Русская зем ... Читати далі »
Переглядів: 674 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

7 листопада поточного року у місті Києві відбулися Установчі збори Платформи громадянського суспільства (ПГС) Україна-Європейський Союз, що створюється у відповідності до статей 469-470 Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Це поклало початок створенню в Україні низки інституцій, передбачених Угодою, у зв’язку з початком з 1 листопада 2014 р. тимчасового її застосування.
До процессу започаткування ПГС були залучені понад 200 громадських об’єднань, з яких 165 (у тому числі - Криворізьке міське правозахисне товариство в особі свого голови п. Миколи КОРОБКА) взяли участь безпосередньо в Установчих зборах. Згідно з текстом Угоди, ПГС Україна-ЄС «складається з представників громадянського суспільства України, з однієї сторони, і членів Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) - з іншої сторони, як форум для проведення ними засідань та обміну думками». Платформа громадянського суспільства повинна бути поінформованою про рішення та рекомендації Ради асоціації (двостороннього ... Читати далі »
Переглядів: 505 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

Говорячи про списки «агентів КДБ», які з’являються в інтернеті, варто звертати увагу, по-перше, кого в цих списках немає, а апріорі мав би бути, а по-друге – хто і коли їх оприлюднює. А крім того, слід взяти до уваги, що в спецслужбах жодних списків агентури ніхто ніколи не складав і не складає. Про це у Facebook заявив екс-глава СБУ Євген МАРЧУК, коментуючи список начебто «агентів КДБ у вищих ешелонах української влади», який опублікований на сайті «Антикор».
«Оскільки я знаю цей предмет досконально і поіменно, перш ніж потирати руки, радив би звернути увагу на дві обставини. По-перше, звернути увагу на те, кого немає (!!!) у цьому списку, хто апріорі не міг не бути агентом КДБ (наприклад, керівники суперсекретних заводів і підприємств, особливо московського підпорядкування, чи ті, хто д ... Читати далі »

Переглядів: 725 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

8 листопада відбулася щорічна конференція Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства, яка утворена 29 січня 2011 року та діє в рамках Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства (ФГС СхП) — багатонаціональної платформи організацій громадянського суспільства з країн Східного партнерства, країн-членів ЄС, як міжнародних, так і національних мереж.
Платформа має на меті забезпечувати регулярний діалог між представниками організацій громадянського суспільства (ОГС), українськими урядовцями й парламентарями, а також - представниками європейських інституцій під час реалізації та моніторингу ініціативи Східного партнерства ЄС у двосторонньому та багатосторонньому вимірах.
Завданнями Платформи є (через відкрите та регулярне спілкування) забезпечення можливості участі громадських організацій у ... Читати далі »

Переглядів: 562 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)