PP

     Четвер, 28.03.2024, 22:37



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Вересень » 16
Книгу з такою назвою презентували днями у полтавській кав’ярні «Зустріч». Нове видання побачило світ у просвітянському видавництві «Рік» коштом депутата ВР попередніх скликань, очільника Полтавської крайової «Просвіти» Миколи КУЛЬЧИНСЬКОГО. Полтавська обласна організація товариства української мови «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА приурочила презентацію до видатної дати – цьогоріч, у грудні, виповнюється 105 років з дня народження видатного українського славіста Юрія ШЕВЕЛЬОВА. Передмови до книги написали відома письменниця Оксана ЗАБУЖКО, дисидент-шістдесятник, філософ і публіцист, колишній політв’язень комуністичних таборів Євген СВЕРСТЮК та професор кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» Лариса МАСЕНКО. У книзі вміщено сім публіцистичних праць та есе Юрія ШЕВЕЛЬОВА, серед яких найвідоміша «Москва. Маросєйка». У н ... Читати далі »
Переглядів: 979 | Додав: pprosvita | Дата: 16.09.2013 | Коментарі (0)

Як мовиться у відомому прислів’ї, курчат рахують восени. Тож осінь почалася, і після конференції, що відбулася у останній день літа, члени незалежної профспілки гірників підприємства «Євраз Суха Балка» мають уже свої перші результати. Бо вони ще до її початку впевнилися й у точності інших мудрих народних висловлювань (зокрема, - щодо того, що риба гниє з голови), а тому мають тепер нового голову профспілкової організації, Олександра БОНДАРЯ, який протягом останніх місяців тимчасово тільки виконував обов’язки керівника. А той, якого незалежники «Сухої Балки» перед цим обрали, Анатолій ТРЕТЯКОВ, не тільки не виправдав їхніх сподівань, а й, грубо кажучи, наплював їм у душі своїми вчинками. Саме через це конференція схвально поставилася до рішення ради представників НПГУ про відсторонення його від виконання обов’язків голови профкому після проведеної в липні цього року комплексної перевірки й наступного розпорядження голови НПГУ Михайла ВОЛИНЦЯ доручити заступнику голови Олександру БОНДАРЮ ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Додав: pprosvita | Дата: 16.09.2013 | Коментарі (0)

У Петриківці 7 вересня відбувся уже 7-й фестиваль-ярмарок народного мистецтва «Петриківський дивоцвіт». І я з самого початку зазначу, що цей рік для Петриківки є особливим. Це тому, що наприкінці року, в грудні, на засіданні комітету ЮНЕСКО вперше буде розглядатися питання про надання статусу всесвітньої нематеріальної спадщини українському декоративно-орнаментальному народному малярству – Петриківському розпису.
А щоб передати усі барви на цьому фестивалі, щоб показати всю силу талантів українських майстрів, які з’їхалися сюди з різних кінців Дніпропетровщини, не вистачить ані слів, ані відведеної на розповідь про це велике свято творчості газетної площі. Тому й вирішила це зробити, в основному, за допомогою хоча б кількох світлин та деяких штрихів до них і до всього побаченого дійства.
Якщо коротко, то там буяло свято квітів, музики, свято ук ... Читати далі »
Переглядів: 814 | Додав: pprosvita | Дата: 16.09.2013 | Коментарі (0)

Повідомляємо наших читачів, що конкурсна комісія визначила проект під девізом «Вікно в Європу» як такий, що відповідає вимогам формальних та істотних критеріїв Положення про конкурс.
31.08.2013 року Конкурсна комісія у складі КОРОБКО М.І. (голова), РОГОВИЙ (СТРАННІК) В.Г. – голова Ліги культури (м. Кривий Ріг), ТРАВІНСЬКА В.М., ЧИЖИКОВ О.О. визначила проект під девізом «Вікно в Європу» як такий, що відповідає вимогам формальних та істотних критеріїв Положення про Конкурс.
Проект №1 ("Вікно в Європу”) підлягає опублікуванню на сайті за адресою http://www.vidrispartner.org.ua/?page_id=699 Криворіжці мають можливість надіслати свої відгуки, зауваження та додаткові пропозиції на цю ж адресу до 14.09.2013 р. включно.
Хай турбота про поліпшення ... Читати далі »
Переглядів: 804 | Додав: pprosvita | Дата: 16.09.2013 | Коментарі (0)

Євген ЗАХАРОВ, директор Харківської правозахисної групи:
«Ми ініціювали цю дискусію тому, що 2 квітня 2009 р. Європейський парламент у своїй резолюції «Європейська свідомість та тоталітаризм» запропонував оголосити 23 серпня загальноєвропейським днем пам´яті жертв усіх тоталітарних та авторитарних режимів. З тих пір цей день відзначається у всій Європі. Чому саме цей день? Тому, що в цей день був ухвалений пакт МОЛОТОВА-РІБЕНТРОПА і секретний протокол до нього, який фактично був початком Другої світової війни. Саме в цей день остаточно було вирішено, що два тоталітарних монстра Німеччина та Радянський Союз поділили сфери впливу в Європі і почали дуже швидко, після підписання цього пакту, розділ Польщі, захват балтійських країн, Фінляндії і т. і. Все те, що передбачав той секретний протокол, яким було розподілено сфери впливу в Європі двох тота ... Читати далі »
Переглядів: 919 | Додав: pprosvita | Дата: 16.09.2013 | Коментарі (0)

15 ВЕРЕСНЯ газеті «СВІОБОДА» виповнюється 120 років. Після того 1893-го, коли вона народилася, минули вже і революції, і війни, і голодомори, а вона й до цього часу продовжує інформувати українців зі всього світу про те, що відбувається не тільки в Україні і не тільки в США, де вона видається, а на всіх континентах, де живуть українці.
Тож редколегія нашої газети разом із керівництвом Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА і керівництвом Криворізького міського правозахисного товариства вітає своїх колег із-за океану з цим феноменальним як для українських видань ювілеєм!
Бажаємо й надалі буде твердими й несхитними у здійсненні української справи на всій землі й утвердженні ідей самостійності в самій Україні! Ми вдячні вам за допомогу і за налагодження зв’язків із українською діаспорою за кордоном!
А наших читачів інформуємо про те, що в одному з наступних чи ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Додав: pprosvita | Дата: 16.09.2013 | Коментарі (0)

Красивий і життєстверджуючий проект замислив та уже здійснює Інститут світової політики під назвою «Вуличний євроуніверситет». Його представники під керівництвом директорки Альони ГЕТЬМАНЧУК вирішили продемонструвати переваги реалій життя у країнах Євросоюзу над тими, які сьогодні характерні для України. Причому – без використання високих трибун, а в безпосередньому контакті з українцями, прямо на вулицях. Але для того, щоб ці заходи були справді успішними і впливовими, вони залучили до них експертів із різних тем, а також – образну силу карикатури. Київ, Вінниця, Суми, Чернігів, Полтава, Дніпропетровськ, Кіровоград – далеко не повний перелік тих міст, де вже вони посіяли зерна євроінтеграції на цих «вуличних євроуніверситетах». І от 6 вересня Інститут світової політики зі своїми красивими ідеями досяг нарешті Кривого Рогу. Причому для нашого міста (як і ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Додав: pprosvita | Дата: 16.09.2013 | Коментарі (0)

АВТОРИТЕТНА ДУМКА

Розвиток власного виробництва країни є головною економічною метою нормальної влади. Зростання виробництва, відновлення життєво необхідних суспільству галузей економіки, для забезпечення народу роботою і товарами, збільшення зайнятості для кваліфікованої робочої сили - піднімає доходи населення і рівень життя. Адже саме зростання добробуту і вимагає народ від економічної політики влади. А такі економічні макропоказники, як курс національної валюти і інфляція є лише одними із засобів досягнення цієї стратегічної мети.
В дійсності, головною метою нашої влади в економічній політиці стала низька інфляція за будь-яку ціну, а не якийсь розвиток українського господарства, бо саме від цінової стабільності залежить майбутнє діючого політичного режиму.
В Україні національне виробництво товарів для народу деградує, воно в значній мірі замінено імпортом. Падіння курсу гривні означає зростання цін на імпортні товари. Тому курс гривні і інфляція стали само ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Додав: pprosvita | Дата: 16.09.2013 | Коментарі (0)