PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 19:36



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Червень » 03
Якщо про Кривий Ріг, то це точно: «Промінь Просвіти» - єдина на все місто україномовна газета. В області ще можна (десь у селах, у райцентрах) знайти інші україномовні газети. Але наша розповсюджується на всю область і, до того ж, - підтримується Криворізьким міським правозахисним товариством і має прямі контакти і співпрацю з Українською Гельсінською спілкою з прав людини.
Газета занесена до Каталогу передплатних видань Дніпропетровської області, її індекс – 96111, а вартість передплати (включно з оплатою поштових послуг), наприклад, на 3 місяці складає всього лише 5 гривень 43 копійки. І якщо ви хочете мати інформацію про справді українське, протиправне і фарисейське в регіоні, передплачуйте «Промінь Просвіти».

РЕДКОЛЕГІЯ.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 839 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

Кожна людина має право на життя в здоровому природному середовищі. Для жителів Кривого Рогу поступове відродження міста, природа якого порушена більш ніж сторічним строком видобутку залізних руд, постає в наш час життєво важливою проблемою.
В роки здобуття Україною незалежності до необхідності відродження Кривого Рогу і вирішення екологічних проблем долучилися громадські організації. В 2012 році в рамках програми «ПАРТНЕРСТВО З ВІДРОДЖЕННЮ РІКИ САКСАГАНІ» та «КРИВИЙ РІГ- НОВА ГУТА. ПАРТНЕРСТВО НА ПРОМИСЛОВИХ ПРОСТОРАХ» польська організація «МІLA» та Криворізька агенція регіонального розвитку і ЕКОЦЕНТР-К виступили ініціаторами заснування трисекторального партнерства – ВЛАДА-ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ-ПІДПРИЄМЦІ І ПІДПРИЄМТСВА, яке має на меті створити реальні механізми відродження ріки Саксагань, спираючись на громадські ініціативи і взаємодію трьох названих сторін в цьому ПАРТНЕРСТВІ..
Криворізьке міське правозахисне товариство, яке в 2013 році очолило секретаріат ПАРТНЕРСТВ ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 837 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій ЛУЦЕНКО планує повернутися з-за кордону з лікування і розпочати процес розробки Плану нової країни. Про це написав у відповіді на лист Д.ЯНЕВСЬКОГО Юрій Луценко, який опублікований на сайті "Третя Українська Республіка", передає УНН.
"На жаль, знову мушу вибачатися за затримку з відповіддю на твій лист. За останні дні я був у постійних переїздах, завершуючи медичні консультації. Зате наразі можу повідомити, що мій ремонт проходить успішно. Планую бути в Україні на початку червня, щоб запустити процес розробки Плану нової (радше - нормальної) країни", - відповів на лист Д.ЯНЕВСЬКОГО екс-міністр внутрішніх справ Ю.ЛУЦЕНКО.
Як відомо, 25 квітня Юрій ЛУЦЕНКО полетів до Польщі на лікування. Раніше екс-міністр не міг сказати точно, скільки триватиме його перебування на лікуванні за кордоном, адже це залежить від ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 744 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

ПІСЛЯ більш ніж шестирічної боротьби з газетою «Сільське Криворіжжя» ,я нарешті отримав перемогу !
Суть цієї справи полягала в тому, що газета криворізької РДА «Сільське Криворіжжя»,фактично єдиний друкований орган Криворізького району систематично порушував чинне законодавство та друкував телепрограму та частину матеріалів, в основнову рекламного характеру російською мовою, будучи притому україномовним за власним же статутом.
Десь на межі 2005-2006 років я вперше звернувся до редакції з вимогою припинити порушувати закон та розпочати повністю його дотримуватись.
Реакція газети була досить млявою, в основному, - стандартні відписки бюрократичного характеру.
Згодо, зважаючи на мою наполегливість, редакція написала мені офіційну відповідь.
В листі датованому 7 травнем 2007 роком, редакція газети поділяла мою стурбованість стосовно належного розвитку української мови на території України, а от відносно російськомовної програми телебачення говорилось,що р ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 650 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

Верховна Рада України за порушення присяги звільнила чотирьох суддів. Відповідне рішення було прийнято на вчорашньому засіданні парламенту. Народні депутати за порушення присяги звільнили з посад суддів Ровеньківського міського суду Луганської області БОЖКА М.М. та КУЛИГІНА Є.В, а також суддів Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області КОЗАКА А.В. та СЕРЕДНЮ Н.Г.
Двоє останніх, нагадаємо, приговорили колишнього депутата Софіївської районної ради, який на очах дружини та сина розстріляв 25-річного чоловіка, до двох років позбавлення волі умовно. Згодом прокуратура оскаржила вирок, і вбивця отримав 14 років в'язниці.
Судді БОЖКО та КУЛИГІН розглядали справу про вбивство, скоєне екс-міліціонером ДАВИДОВИМ, який з «особливою жорстокістю вбив свою дружину, а однорічного сина залишив на узбіччі».

Соломія ШВАЙКА,
сайт «Дніпроград», 23 травня 2013 року
Переглядів: 665 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

У цьому році "Укравтодор" має намір відремонтувати основні дороги країни, капітальність їхнього ремонту буде залежати від надходження коштів. На повну реконструкцію автомагістралей виділять 18 млрд грн, а потрібно не менше 50 млрд. Дороги відремонтують до кінця червня
"Укравтодор" пообіцяв відремонтувати найбільші магістралі країни. При цьому багато ділянок будуть лагодити з урахуванням сучасних реалій, щоб витримували велике навантаження, температурні перепади. Тобто зроблять дороги так, щоб до їхнього ремонту не повертатися років десять. Про це заявив начальник прес-служби "Укравтодору" Ольга ЛУК'ЯН. Основні дороги, які мають бути відремонтовані в цьому році, - Дніпропетровськ - Донецьк - Луганськ, Херсон - Джанкой - Сімферополь, Вінниця - Умань - Знам'янка, Дніпропетровськ - Миколаїв, Знам'янка - Дніпропетровськ, Бориспіль - Полтава, Київ - Біла Ц ... Читати далі »
Переглядів: 605 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

За словами нардепа, ситуація з ГТС стосується захисту національних інтересів, тож опозиція використовуватиме всі методи. Опозиція вдасться до радикальних дій, якщо президент України Віктор ЯНУКОВИЧ таки домовився з президентом Російської Федерації Володимиром ПУТІНИМ про "приватизацію" ГТС на зустрічі в неділю. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав нардеп від "Батьківщини" Сергій СОБОЛЄВ.
"Це вже стало практикою ЯНУКОВИЧА здавати Україну і торгувати нею заради інтересів купки олігархів, яким потрібен так званий дешевий газ. На жаль, ця зустріч нічим не відрізнялася від попередніх, де ЯНУКОВИЧ практично на колінах випрошував чергову знижку на газ і заради цього міг піти на що завгодно. По Митному союзу, будь-які асоціації та спостерігачі - це інше. Ми не є членами Митного союзу поки. Набагато гірша ситуацію, зважаючи на те, який з'явився витік інформаці ... Читати далі »
Переглядів: 634 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

Коли Україну ображають чужинці, то це ще можна зрозуміти: в їхніх серцях немає любові до нашої Батьківщини, до нашого рідного краю. Але зовсім інша справа, коли так ставиться до всього українського влада, яка в тому чи іншому краї представляє Україну, представляє український народ.
І з цього приводу ми неодноразово писали про подібне ставлення до української мови як державної в нашому регіоні з боку влади. Ми писали також про те, що місцева влада вперто не хоче належним чином вшанувати пам'ять видатних діячів української культури і літератури (наприклад, - лауреата Шевченківської премії видатного українського художника Григорія СИНИЦІ).
Ми згадували про те, як у далекому від сьогодення 1920-му наш героїчний земляк Кость ПЕСТУШКО підняв повстання проти імперської більшовицької влади, а потім став Головним отаманом Холодного Яру, але його й досі (а з того часу майже сто років уже минуло!) на криворізькій землі належним чином не вшанували.
І ось зовсім недавно отримал ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 785 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

Українцям доведеться протистояти закликам регіоналів розділити їх на два ворогуючі табори і визнати: якщо вони не триматимуться разом, то будуть розділені. Про це у своєму блозі на The World Affairs пише професор політології Ратґерського університету Олександр МОТИЛЬ.
«Якщо ніхто не може більше розраховувати на те, що ЯНУКОВИЧ і регіонали діятимуть в інтересах країни, то все залежатиме від населення, опозиції, і Заходу. Українцям доведеться протистояти закликам регіоналів розділити їх на два ворогуючі табори, і визнати, що, якщо вони не триматимуться разом, то будуть розділені. Опозиція зможе сприяти консолідації, якщо вона позиціонуватиме себе в якості серйозної демократичної альтернативи з конкретними пропозиціями щодо поліпшення повсякденного життя людей», - вважає МОТИЛЬ.
«Європа може зменшити ймовірність насильства наступивши собі на горло і підписавши угоду про асоціацію з ЯНУКОВИЧЕМ Нарешті, і Європа, і Америка можуть переконатися, що Янукович піде до потопу в краї ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 719 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

ЩОРОКУ відзначаємо цей печальний день як “свято”. Скільки нерозумно загублених життів! Скільки ллється рожевої водички на честь держави-переможця пріснопамятного Радянського Союзу! Але я не про це.
Уже котрий рік спостерігаю це дійство. І якщо іще кілька років тому можна було почути із вуст можновладців хоч кілька фраз українською, то у цьому році аніхто ні з міських чи районних очільників так і не спромігся згадати, що живе він у славнім місті Кривому Розі, і хоча тут мешкає 80% українців, – жодного слова до них державною мовою, українською тобто, не мовлено. І зайшлий ВІЛКУЛ київський, і ВІЛКУЛ тутешній, і голови та їх заступники районних у місті рад, і представники обласної держадміністрації, і депутати різних рівнів… Ну ніхто не «опустився» до «мужицької» мови. Чи всі вони воювали у російській армії, а не в армії Радянського Союзу, чи воювали за Росію, а за Україну - ні? Чи українці не падали на полі бою поруч із солдатами інших народів? Ми що, - стояли на узбіччі і, як жебр ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

У Києві відбулися громадські слухання на тему «Норильське повстання: 60 років по тому. Людина vs Тоталітаризм». Як відзначили учасники цього заходу, серед яких – українські і російські науковці й журналісти, це було найперше і наймасовіше повстання після смерті СТАЛІНА. За даними істориків, понад сімдесят відсотків учасників повстання – українці, засуджені на багаторічні терміни неволі, зокрема, колишні бійці УПА. Вони зіграли ключову роль у підготовці і перебігу повстання, яке тривало 61 день. Про це говорили учасники нинішніх слухань.
Оплесками, стоячи актова зала Києво-Могилянської академії зустріла одного з лідерів Норильського повстання Євгена ГРИЦЯКА. Він розповів, за яких обставин почалися виступи ув’язнених 25 травня 1953 року.
«Зона – це певна площа, обведена суцільним парканом у чотири з половиною метри, обплутаним колючим дротом, освітлена довкола вежі для вартівників наших. Усередині побудовані бараки, їдальня, лазня. І ці люди, які мешкали у зоні, були так із ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 686 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

У Євросоюзі оприлюднили щорічні енергетичні підсумки. Згідно з даними офіційної статистичної установи Єврокомісії – Eurostat, у ЄС і надалі спостерігається стійка тенденція до заміни традиційних джерел енергії на відновлювані. У 2011 році частка відновлюваних джерел в енергетичному балансі Євросоюзу зросла до 13%.
Згідно з попередніми обережними оцінками результатів діяльності минулого 2012 року, альтернативна енергетика може поліпшити свій результат до 14–15%. Таке зростання є очікуваним, зважаючи на те, що виробництво і споживання відновлюваної енергії у Євросоюзі щороку зростає. Так, у 2004 році показник становив 7,9%, а у 2010 році – 12,1%. Власне, у Eurostat зауважують, що ЄС рухається у напрямку цілей стратегії 20-20-20, збільшуючи використання енергії вітру, сонця, води, біомаси, тепла землі і паралельно зменшуючи споживання традиційного викопного палива: вугілля, газу урану.
У проміжку між 2010 і 2011 роками майже всі держави-члени ЄС збільшили частку альтернативн ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 636 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

1 – 1930 р. – Харків. Надзвичайна сесія Верховного суду УСРР розглянула справу про так звану контрреволюційну організацію у сільському господарстві України і засудила на різні строки (від двох до десяти років) 29 висококваліфікованих фахівців сільського господарства, звинувачених у прагненні відродити капіталістичний устрій, сприянні одноосібному господарству, шкідницьких діях. Реабілітовані у 1989 р.
6 – 1944 р. – Відкриття Другого фронту в Західній Європі.
6 – 1990 р. – Київ. Декларація Демократичного блоку народних депутатів у Верховній Раді УРСР про перехід до конструктивної парламентської опозиції, сформованої у вигляді НАРОДНОЇ РАДИ.
7 – 1989 р. – Київ – Париж. На 38-й Міжнародний авіа-космічний салон здійснено переліт унікальної транспортної системи – найбільшого в світі літака АНТ-225 („Мрія”), із змонтованим на фюзеляжі орбітальним кораблем багаторазового використання „Буран”, що побував у космосі.
10 – 1917 р. – Київ. І Універсал Центральної ради - ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 847 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)