PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 15:14



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Грудень » 30
Як не важко сьогодні, які б випробовування на нашу долю не випадали, не будемо схиляти голови перед труднощами і перед тими, хто їх створює. Бо ми – українці, а в нашій історичній пам’яті є спогади про такі величезні труднощі й потрясіння, які сьогодні навіть важко собі уявити. Але Україна їх усіх перемогла і не вмерла. Більше того – стала незалежною державою.
А значить зустрічаймо свята так, як це завжди робили незламні духом українці! - З вірою і любов”ю в гарячих серцях, з надією на те, що все одно мрії наші здійсняться. Тому, зустрічаючи Різдво Христове і Новий рік, будемо сильними, вільними і духовно багатими! Щастя вам і перемог на усіх фронтах і майданах, наші рідненькі! 

Керівництво КМО ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА 
... Читати далі »
Переглядів: 595 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

Політика, яку проводить влада України, призведе до зростання боргу України до 700 млрд гривень до кінця 2014 року. Про це заявив народний депутат від "УДАРу" Віктор ПИНЗЕНИК, повідомляє прес-служба партії. За його словами, сьогодні отримання кредиту в розмірі 15 млрд доларів від Росії влада України намагається представити суспільству як велику перемогу, пише Експрес-online.
"Мені так хочеться підготувати проект указу такого змісту: За видатний внесок у серйозне нарощування боргової петлі України та її громадян присвоїти звання "Герой України". І далі список додати. Мені ридати від цього хочеться" , - сказав ПИНЗЕНИК.
За словами народного депутата, влада України вдається до жахливих кроків. "Вчора міністерство фінансів здійснило позику 184 млн доларів на вісім днів, 50 млн євро - на шість днів", - сказав ПИНЗЕНИК. Він закликав уряд припинити нарощувати борги. "На початку 2008 року борг України становив 89 млрд гривень. Сьогодні - 550 млрд, а за моїми прогнозами з урахуванн ... Читати далі »
Переглядів: 607 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

Стинає голови, хрести і квіти
Бездушна в люті, нежива орда.
Не здатна мислити, творити і любити,
Вона у праві нищити тверда.

Бо не права людські. Сліпі бажання
Жорстоких зверхників – її закон,
А натовп – це машина покарання,
Яка не знає меж і заборон.

І в нас та сила самості гарцює,
Що ладна розтрощити геть усе,
Коли не голова, а гнів працює,
І ти – мов кат, що зло в собі несе.

Таку ординську силу загнуздати
(Ту ненависть до не таких, як ти) -
Є крок до волі, котра нам – як мати,
Бо цілий світ готова вберегти.

Та тільки знову зверхності отрута
Серця збиває у ординський спис,
Який в шаленстві дикому, розкуто,
Над Україною загрозливо навис.

Уже дітей карає на Майдані
Ординська зграя за любов до мрій,
Уже у автозаки і в кайдани,
Невинних забирає лиходій…

Бажання нищити живе й красиве,
... Читати далі »
Переглядів: 589 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

В центрі уваги
13 грудня в Києві у штабі національного спротиву відбувся ХХІІ позачерговий надзвичайний з’їзд Спілки офіцерів України. З’їзд прийняв наступні документи: «Заява позачергового з’їзду ВГО «Спілка офіцерів України». «Ухвала ХХII позачергового з’їзду ВГО СОУ», «К МАТЕРЯМ РОССИИ! — ОБРАЩЕНИЕ СОЮЗА ОФИЦЕРОВ УКРАИНЫ» та «До Начальника Генерального штабу Головнокомандувача Збройних Сил України генерал — полковника Володимира ЗАМАНИ.. ЗВЕРЕННЯ СОУ». В цьому числі нашої газети подаємо текст першого із вище названих документів.

З а я в а позачергового ХХІІ з’їзду ВГО «Спілка офіцерів України»

Сайт СОУ, 14 грудня 2013 року

ДИВИТИСЯ ВІДЕОЗВІТ ПРО ПЕРЕБІГ ХХІІ ПОЗАЧЕРГОВОГО З'ЇЗДУ СОУ.
Переглядів: 613 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

Дніпропетровські спортсмени зняли, змонтували й виклали в мережу відеоролик соціальної реклами з красномовною назвою «Тітушки». Його адресували колегам, які за гроші погоджуються брати участь у силових акціях на користь політиків. Відео вже зібрало десятки тисяч переглядів. Тим часом експерти зазначають, що явище «тітушкізму» в Україні виникло ще десятиліття тому й подолати його буде непросто. Автор відеоролика проти продажності спортсменів і використання їхніх м’язів у брудній політиці – дніпропетровець Олег ЧИСТОПОЛЬЦЕВ – сам займається східними єдиноборствами. Каже: ідея цього відео з’явилась після нападу молодиків спортивної статури, за попередніми даними, вихованців одного зі спортклубів міста, на Євромайдан у Дніпропетровську. Зізнається: йому самому пропонували брати участь у силових акціях. Ролик не за чи проти Майдану, а проти ганебного обміну спортивної гідності на гроші, зауважує Олег. Активісти дніпропетровського Євромайдану впевнені: до розквіту явища «тітушкізму» в Україн ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

Проаналізувавши суспільно – політичну ситуацію в Україні, позачерговий ХХІІ з’їзд Спілки офіцерів України констатує:
в період з 30 листопада по 13 грудня 2013 року в м. Києві влада України застосувала грубу фізичну силу, порушила конституційні права громадян України щодо мирних зборів, мітингів, демонстрацій. При цьому, так званими правоохоронними органами, була порушена ст.28 Конституції України у відповідності з якою «ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність поводженню чи покаранню», ст. 29 згідно з якою «кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність…»
Зазначені дії є продовженням:
- протизаконних рішень Конституційного Суду України з приводу зміни конституційного ладу в Україні – перехід з парламентсько-президентської форми правління до президентсько-парламентської форми яка наділила В.ЯНУКОВИЧА необмеженою владою.
- ухвалення Верховною Радою України антиконституційного виборчого ... Читати далі »
Переглядів: 553 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

1 - 1909 р. – НАРОДИВСЯ СТЕПАН БАНДЕРА.
7 – 1942 р. – Гестапо заарештувало визначного члена ОУН,обласного провідника Криворіжжя Сергія ШЕРСТЮКА, поета-націоналіста Михайла ПРОНЧЕНКА, революціонерів-підпільників Івана ПОТАПЕНКА і Ганну МАКСИМЕЦЬ, яких розстріляли.
9 – 1907 р. – Народився український громадсько-політичний діяч, Президент УНР в екзилі Микола ЛЕВИЦЬКИЙ.
12 – 1907 р. – Народився видатний вчений-винахідник, генеральний конструктор ракетно-космічних систем, академік АН СРСР Сергій КОРОЛЬОВ.
16-1971 р. – Видавництво „Наукова думка” видало перший том Словника української мови.
17 – 1907 р. – НАРОДИВСЯ ВИДАТНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ХУДОЖНИК ГРИГОРІЙ СИНИЦЯ, ЛАУРЕАТ ДЕРЖАВНОЇ ПРЕМІЇ УКРАЇНИ.
22 – 1919 Р. – КИЇВ. ДИРЕКТОРІЯ УНР ПРОГОЛОСИЛА НА СОФІЙСЬКІЙ ПЛОЩІ В КИЄВІ ЗЛУКУ ВСІХ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ В ОДНУ УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ.
24 – 1933 р. – Москва. Постанова ЦК ВКП(б) про партійну організацію України. Остання звинувачувалася у невиконанні плану ... Читати далі »
Переглядів: 745 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

Українці по всьому світу продовжують виходити на вулиці, щоб висловити солідарність з українськими протестуючими на Майдані. Зокрема, в Лісабоні закликали продовжувати акції на підтримку "нової української революції до повної перемоги над режимом ЯНУКОВИЧА-АЗАРОВА". Протестуючі читали вірші, співали українські пісні, скандували "Банду геть", "Схід і Захід – разом", "Україна, ми з тобою". Аналогічний мітинг відбувся в португальському місті Албуфейра.
Чергове віче відбулося в Мадриді. Воно стало продовженням восьми пікетів українського посольства в Іспанії і російського посольства в Мадриді. Також мітингувальники зібрали більше 1600 євро, які передадуть для допомоги Майдану.
Безстрокова акція протесту проходить в Римі. Під час акції перехожим роздавали листівки італійською мовою, інформуючи їх про розвиток подій в Україні. Також на мітингу зібрали 540 євро допомоги для громадського сектору Майдану. Подібна акція пройшла у ще одному італійському місті - Неаполі.
Також ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

НАРОДНЕ віче на Євромайдані у Києві ухвалило резолюцію про створення загальнонаціональної організації Народне об'єднання "Майдан".
На голосування текст резолюції поставив Олександр ТУРЧИНОВ, виступаючи зі сцени. До складу Ради Народного об'єднання "Майдан" увійшли Арсен АВАКОВ, Тарас БОЙКІВ, Олексій ГАРАНЬ, Василь ГАЦЬКО, Ігор ЖДАНОВ, Андрій ІЛЛЄНКО, Ірена КАРПА, Сергій КВІТ, В’ячеслав КИРИЛЕНКО, Ігор КОЛІУШКО, Віталій КЛИЧКО, Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ, Іван КРУЛЬКО, Руслана ЛИЖИЧКО, Ігор ЛУЦЕНКО, Юрій ЛУЦЕНКО, Марія МАТІОС, Андрій МОХНИК, Валерій ПАЦКАН, Олег ОСУХОВСЬКИЙ, Сашко ПОЛОЖИНСЬКИЙ, Петро ПОРОШЕНКО, Віталій ПОРТНИКОВ, Сергій РАХМАНІН, Єгор СОБОЛЄВ, Сергій СОБОЛЄВ, Олександр СУШКО, Вікторія СЮМАР, Борис ТАРАСЮК, Юлія ТИМОШЕНКО, Олександр ТУРЧИНОВ, Олег ТЯГНИБОК, Валерій ЧАЛИЙ, Віктор ЧУМАК, Зорян ШКІРЯК, Єлизавета ЩЕПЕТИЛЬНИКОВА, Арсеній ЯЦЕНЮК..
Співголовами ради новоствореного "Майдану" стали Сергій КВІТ, Руслана ЛИЖИЧКО, Віталій КЛИЧКО, Юрій ЛУЦЕНКО, Юлія ТИМОШЕНКО, ... Читати далі »
Переглядів: 659 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

Шановні друзі «Променя Просвіти»! Шановні передплатники і читачі!
На прийдешній 2014 рік наш часопис не включений до каталогу видань, що за передплатою розповсюджуються через поштові відділення. Причина полягає в тому, що поштове відомство ставить вимогу про надання нами, видавцем, виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців із зазначенням прізвища керівника органу, що є засновником видання.
Як можна бачити із вихідних даних газети, фактичним видавцем її є Криворізьке міське об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, керівником і одним із засновників якого є п. Микола КОРОБКО. Одначе, в результаті змови між прес-секретарем Дніпропетровської організації партії «ВО «Батьківщина» С. М. ДОВГАЛЕМ і головою Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШНВЧЕНКА, екс-депутатом Верховної Ради України за списком партії «ВО «Батьківщина» П.М. МОВЧАНОМ 2009-го року з порушенням вимог Статуту Товариства була здійс ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

ЄВРОПА і цілий світ сьогодні цікавиться: «Що діється в Україні?» Революція?, Повстання? Переворот? Чому на Майдані сотні тисяч? На ці всі запитання відповідає гасло, поширене на Майдані: «Вони не дають нам жити – ми не дамо їм правити!» Це гасло – підсумок чи не 400 літ історії.
Цар Петро заморив голодом коло трьох тисяч запорозьких козаків на Пітерських каналах. Пісню про цей геноцид співала вся Україна. Дожила ця пісня до ХХ століття, а в діаспорі – до ХХІ:
Поїхав козак у Московщину,
Та й там і загинув,
А свою рідну Україну
Навіки покинув…
Царя Петра змінили інші царі й цариці з тюрмами, сибірами й указами: «украинского языка не было, нет и быть не может». Тоді прийшли большевики з червоним терором, Ґулаґом, Колимою, Сондормохом, Голодомором. Захлинулись кров’ю і щезли як булька на воді.
Українці здобули незалежність. Хоч яка ця незалежність із совковою елітою була куца, але раби відчули, що вони - люди, відчули подих волі, смак людськ ... Читати далі »
Переглядів: 632 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

Адміністративний суд Києва, де в понеділок проходило засідання у справі про розгін Євромайдану 30 листопада, зобов'язав Міністерство внутрішніх справ надати накази, на підставі яких "Беркут" діяв 30 листопада на Майдані Незалежності, 1 грудня біля Адміністрації президента, а також 11 грудня на головній площі столиці. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив позивач у цій справі Юрій ДЕРЕВ'ЯНКО, якого цитують fakty.ictv.ua. "Суд на засіданні задовольнив наше клопотання про витребування документів у МВС: 1. Документи (в т.ч. наказів), на підставі яких спецпідрозділ "Беркут", внутрішні війська та ін. були спрямовані і знаходилися в Києві в ніч з 29 на 30 листопада на Майдані Незалежності, 1 грудня біля АП, 11 грудня, на Майдані Незалежності; 2. Рапорти всіх працівників МВС, в т.ч. спецпідрозділу "Беркут", які були учасниками цих подій; 3. Матеріали перевірок, проведених за фактами застосування працівниками МВС заходів фізичного впливу до учасників мирних зібрань та ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

У Кривому Розі з 2 по 13 грудня пройшов Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини. КРИВОРІЗЬКЕ МІСЬКЕ ПРАВОЗАХИСНЕ ТОВАРИСТВО організувало показ і обговорення фільмів в Криворізькому педагогічному інституті КНУ, в Криворізькому металургійному і медичному коледжах, у бібліотеках №№ 1, 7 та в школах №№ 103, 70.
Крім того, Криворізький громадський центр «Шелтер+» двічі організував сеанси в багатозальному кінотеатрі «Мультиплекс» (на перехресті проспекту Миру і вул.Кобилянського) та в приміщенні свого Культурно-громадського центру, що на вулиці Армавірській, 28. Координатором і організатором в клубі був Станіслав КОРНІЄНКО.
В організації фестивалю взяли участь Микола КОРОБКО, Валентина КРИВДА, Олена МАКОВІЙ, Сергій ЗІНЧЕНКО, Павло БЕСАРАБ, Володимир НАЛУЖНИЙ, Петро ЛИСЕНКО, Вадим БОРИСЕНКО.
В КПІ КНУ, як завжди, неоціненну підтримку надав Ігор ШЕЛЕВИЦЬКИЙ та співробітники і аспіранти його відділу Ольга НІКОЛАЄНКО та Дмитро МЕДВЕДЄВ.
Цього року з ... Читати далі »
Переглядів: 580 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

Кожен із наших читачів (якщо навіть нашвидку перегляне наступні абзаци цього матеріалу) одразу зрозуміє, де є неправда і хто має відповідати за поширення інформації, яка не відповідає дійсності, а тому, можливо, так само швидко погодиться з тими висновками, які зроблю наприкінці всього викладеного.
Спочатку ж процитую уривок з відповіді секретаря Криворізької міської ради пана Сергія МАЛЯРЕНКА (на світлині – стор. 3 цього документу) на мої вимоги, котрі я вручив представникам міськради 27 листопада цього року під час протестної акції на Криворізькому ЄВРОМАЙДАНІ. У пункті 3-му цих вимог, посеред іншого, говорилося про те, що слід «розглянути найближчим часом на сесії Криворізької міської ради питання про те, що в рік 200-річчя від дня народження Т.Г.ШЕВЧЕНКА величезне українське місто (за площею – друге в Україні, а за довжиною – третє в світі) може залишитися взагалі без україномовних газет». Відповідаючи на нього, п. МАЛЯРЕНКО зазначив: «На п. 3 щодо україномовних газет у міст ... Читати далі »
Переглядів: 763 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

...Прорив блокади ЄвроМайдану відбувся з боку Європейської площі. Декілька сотень бійців швидко заходять на територію наметового табору. Одразу за ними під'їжджає автомобіль комунальних служб, на який починають згрібати залишки барикад і тенти. Запалав партійний намет. "Беркут" швидко просочується крізь зруйноване укріплення та займає позиції біля входу до Будинку профспілок. "Жінки і діти, підіймайтеся на сцену!" - благають організатори Майдану. "Колишні афганці, вишиковуйтеся в шеренги та слухайте тільки мої команди", - вимагає у мікрофон депутат Андрій ПАРУБІЙ. "Схаменіться, у вас є діти, це буде прокляття на всі віки!", - кричать зі сцени в бік спецпризначенців. Ольга БОГОМОЛЕЦЬ повідомляє про місце розташування "швидких" - для допомоги пораненим. РУСЛАНА починає несамовито благати у мікрофон "Києве, прокидайся! Вставай, Києве!" "Космонавти" стоять у тридцяти метрах від сцени. Священики починають читати молитву. На весь Майдан грають церковні дзвони. До мікрофона проривається Леся ... Читати далі »
Переглядів: 558 | Додав: pprosvita | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)