PP

     Четвер, 28.03.2024, 10:49



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Листопад » 27
Ще кілька днів – і завершиться час, відведений на реалізацію проектів, накреслених для виконання Секретаріатом Партнерства з відродження річки Саксагань у Кривому Розі. Як відомо, робота відбувалася в двох напрямках. Перший умовно названий «Річка-парк» (це реалізація проекту «Облаштування рекреаційного простору біля річки Саксагань у Кривому Розі»., а другий – «Екомузей». Про всі попередні кроки ми загалом писали в минулих числах нашої газети. В цьому ж розповімо, дуже конспективно, про те, що відбувалося протягом трьох днів (9-11 листопада), коли в черговий раз до Кривого Рогу приїздили наші партнери з Республіки Польщі. Зокрема, - звернемо увагу наших читачів на діяльність такого партнера, як влада. У цьому матеріалі – публікацією деяких письмових відповідей. Це важливо не тільки з тієї причини, що робота над проектами завершується, а й також з тієї, що співпрацю можливо продовжити протягом наступного року й далі. Якщо ж виникне у когось бажання ознайомитися із ходом справ більш дета ... Читати далі »
Переглядів: 849 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

Того вечора, у 80-ту річницю Голодомору в Україні, Свічки пам’яті горіли на вікнах в оселях польських родин Варшави і Кракова. Разом із нами наші польські друзі віддали шану пам’яті про невинно убієнних голодом жертв сталінського тоталітарного режиму. На адреси нашого Товариства і Партнерства «Відродження річки Саксагань» надійшло щемливо зворушливе повідомлення:

«Дорогі Приятелі!
Дозвольте сповістити Вам, що ми та наші польські друзі, сьогодні виставимо у вечір – також, як Ви в Україні, свічки у наших вікнах - щоб вшанувати пам’ять Жертв Голодомору, та 80-у річницю цих трагічних подій.

З повагою,
Jerzy DAROVSKI»
Переглядів: 627 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявляє, що ЄС готовий підписати Угоду про асоціацію з Києвом. Про це він написав у своєму мікроблозі в Twitter.
«Українці - європейський народ, і Європейський Союз готовий підписати Угоду про асоціацію, щоб допомогти їм модернізувати їх країну», - написав він.
Нагадаємо, сьогодні в підтримку європейського майбутнього на вулицю вийшли українці всього світу. Акції протесту проти рішення Кабміну України пройшли і в Польщі.
Сайт газети «ДЕНЬ», 24 листопада 2013 року
Переглядів: 619 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

Екс-президент Польщі Александр КВАСЬНЄВСЬКИЙ продовжує проводити переговори щодо підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. Про це з посиланням на свої джерела повідомляє польська Gazeta Wyborcza.
Газета довідалась, "що КВАСЬНЄВСЬКИЙ надалі проводить закулісні дипломатичні розмови "останнього шансу" у справі майбутнього країни (України – ред.)"."Доки м'яч у грі, можливо щось іще вдасться зробити", - розповіла газеті особа, яка обізнана з ходом цих перемовин.
Як відомо, прем'єр Польщі Дональд ТУСК заявляв, що якщо з'явиться хоч "тінь шансу", то ймовірно президент Польщі КОМОРОВСЬКИЙ здійснить візит до Києва і спробує переконати ЯНУКОВИЧА підписати Угоду з ЄС. Представники місії ЄП КОКС і КВАСЬНЕВСЬКИЙ також публічно висловлювали сподівання, що україньска влада відмовиться від рішення не підписувати асоціацію у Вільнюсі.

«Українська правда», 25 листопада 2013 року
Переглядів: 546 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

1- 1944 р. - Москва. Наказ НКВС СРСР про створення в його складі Головного управління по боротьбі з бандитизмом, одним з основних завдань якого була боротьба з націоналістичним підпіллям.
1 – 1991 р. – Всеукраїнський референдум і вибори Президента України. За незалежність України проголосувало 90,32 відсотка учасників референдуму. Президентом обрано Леоніда КРАВЧУКА.
6 – 1932 р. – Харків. Ухвалення РНК УСРР і ЦК КП(б)У постанови про занесення на чорну дошку сіл, „які злісно саботують хлібозаготівлю”. У постанові йшлося про „ганебний провал хлібозаготівлі в окремих районах України”, про те, що „його організували куркулі й контрреволюційні елементи”. Ставилося завдання „ліквідувати опір частини сільських комуністів, які стали фактичними провідниками саботажу”. Згідно з цією постановою у зриві хлібозаготівлі звинувачувалися лише окремі райони, тоді як на початок грудня повністю хлібозаготівлю було виконано колгоспами та одноосібними господарствами тільки в 16 районах з майже ... Читати далі »
Переглядів: 798 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

Мало кому в житті не доводилося мати справу з судами, захищаючись від посягань на свої права та інтереси з боку інших громадян чи держави. Але скористатися своїм правом на справедливий суд представники окремих груп населення в силу певних своїх фізичних особливостей далеко не завжди мають можливість. Більше 50 відсотків наших співгромадян належать до категорії маломобільних. Це, в першу чергу, особи, що мають функціональну інвалідність, - 10 – 12 відсотків, пенсіонери – 30 – 40 відсотків та інші. При цьому переважна більшість будівель судів не пристосована для доступності згаданих маломобільних груп населення: вони багатоповерхові, мають завузькі входи і недоступні сходи до будівель судів, незручні внутрішні габарити приміщень судів, непристосованість і недоступність санвузлів. Для всіх категорій громадян у багатьох судах існують недопустимі з точки зору законності обмеження та заборони щодо допуску громадян до приміщень судів, щодо надання певних видів інформації та інше. Результати ц ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

Європейський суд із прав людини зобов’язав Україну виплатити 2 тисячі євро одеситові Михайлу ШМУШКОВИЧУ за порушення його права на мирне зібрання. Євросуд визнав порушення права на мирні збори та наголосив на необхідності його врегулювати законодавчо. Законопроект уже розглядається у Верховній Раді. Правозахисники ж побоюються, що новий закон про мирні зібрання ще більше обмежить права українців. Водночас, правозахисники констатують, що українцям дедалі важче захищати своє право на мирний протест через заборони судів та місцевої влади. На сьогодні близько ста довготривалих заборон на будь-які акції діють у багатьох українських містах
Місцева влада в Україні не має права забороняти мирні зібрання, і якщо таке вже сталося, держава має компенсувати організаторам збитки і забезпечити захист права українців на мирний протест. Таке рішення Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив за скаргою активіста організації «За мирний протест» Михайла ШМУШКОВИЧА.
У 2008 році він орган ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

Провідні світові видання рясніють заголовками: «Втрачений шанс для Києва», «Європа намагається уникнути провалу саміту «Східного партнерства у Вільнюсі», «Європейська мрія» зривається через долю однієї жінки», «Київ повертається під крило Москви»… Оглядачі вважають, що незважаючи на марні потуги глави Кремля Володимира ПУТІНА відновити колишню радянську імперську міць, все ж він «отримав тепер перемогу над Заходом, розтоптавши шанси України на інтеграцію в ЄС». Експерти також констатують, що з втратою України ЄС мусить значно переглянути свою скорочену вже програму «Східного партнерства». Чимало впливових видань відкрито закликають до «більш жорсткої відповіді Москві, бо вето Росії на західні ініціативи загрожує західній системі цінностей».
Впливова The Washington Post констатує в редакційній статті, що «ПУТІН отримав перемогу, завдавши поразки Заходові, коли розтоптав надії України на інтеграцію з ЄС». «Це, можливо, ще не кінець історії, – стверджує видання з Вашингтона, – але ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

Більшість громадян України (64%) впевнені, що Голодомор 1932-1933 років став наслідком дій влади на чолі зі СТАЛІНИМ і був штучного походження, а 23% вважають, що його було викликано "природними обставинами". Про це свідчать дані соцопитування фонду "Демократичні ініціативи".
Оцінка причин Голодомору дуже відрізняється залежно від регіону України. Вважають його спланованою акцією влади 95% жителів Західного регіону, 72% Центрального, 57% Південного та 36% Східного.
Більшість респондентів (53%) згодні з припущенням, що метою Голодомору була боротьба з селянством і примус вступати до колгоспів (74% жителів на Заході, 55% - у Центрі, 56% на Півдні і 36% на Сході).
З тим, що метою Голодомору було цілеспрямоване знищення української нації, згодні 45% опитаних, не згодні - 26% (згодні - 70% на Заході, 69% - у Центрі, 25% на Півдні і 19% на Сході). На Сході і Півдні значна частина жителів вважає, що Голодомор було обумовлено "природними обставинами" (29% на Сході і 33% і ... Читати далі »
Переглядів: 610 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

Важливо, коли громадяни приходять на акції протесту за покликом свого серця як громадяни своєї країни, готові відстояти свої права, а не під прапорами однієї чи декількох партій. Саме такий ЄВРОМАЙДАН відбувся у Кривому Розі 24 листопада після 12-їгодини, біля фонтану, навпроти приміщення Криворізької міської ради, хоч першими розпочали «свободівці» двома днями раніше.
Місцеві владці того вихідного дня відпочивали, а люди (всього поступово набралося кілька десятків) прийшли сюди, аби продемонструвати, що вони є в цьому місті, попри те, що багато криворіжців поїхали до Києва на головний ЄВРОМАЙДАН країни.
Під час цієї зустрічі напроти приміщення місцевої влади спілкувалися одне з одним, розповідали свої історії про знайомство з цивілізованою Європою і європейцями, проспівали урочисто Державний Гімн України й не тільки продемонстрували гасла, а й поговорили про те, що необхідно прийти сюди (бажано – з вимогами щодо орієнтації на європейські цінності) 27 листопада, перед поч ... Читати далі »
Переглядів: 660 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

Євросоюз категорично не схвалює тиск Росії на Україну, і як і раніше готовий роз'яснювати РФ вигоди від розширення торгівлі з східними партнерами. Про це йдеться в спільній заяві президента Ради Євросоюзу Хермана Ван РОМПЕЯ і президента Європейської комісії Жозе Мануеля БАРРОЗУ щодо України.
У документі зазначено , що Євросоюз готовий бути більш відкритим і надавати більшу підтримку тим , хто готовий проводити реформи і модернізацію. "Усвідомлюючи, що Україна перебуває під сильним зовнішнім тиском, ми вважаємо, що короткострокове роздумування (рішення про призупинення євроінтеграції - ред) не повинно перекреслити довгострокові вигоди, які це принесе майбутнє партнерство". Європейський союз, однак, запевнив український уряд, що не чинитиме тиск на Україну, як і на будь-якого іншого партнера, у виборі між ЄС чи іншим регіональним об'єднанням. "Це залежить тільки від України - вільно вирішувати, якого виду співпраці з ЄС прагнути", - сказано в документі.
У свою чергу наголош ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

Пропозиція ЄС підписати угоду про асоціацію з Україною залишається на столі. Про це йдеться в спільній заяві президента Ради Євросоюзу Хермана Ван РОМПЕЯ і президента Європейської комісії Жозе Мануеля БАРРОЗУ щодо України.
"Що стосується українського рішення тимчасово припинити підготовку підписання Угоди про асоціацію та поглибленої всеохоплюючої зони вільної торгівлі, позиція Євросоюзу залишається чіткою", - наголошується в документі.
"Пропозиція про підписання безпрецедентної угоди - все ще на столі. Воно вимагає необхідної політичної волі українського керівництва, рішучих дій і відчутного прогресу на умовах, викладених у грудні 2012 року".
У Європі відзначають, що "Україна вже досягла важливого прогресу".
"Ми переконані, що підписуючи асоціацію і зону вільної торгівлі, найамбітнішу угоду, яку ЄС коли-небудь пропонував, Україна отримає найкращу підтримку економічної ситуації і курсу реформ", - сказано в заяві.

«Українська правда», 25 листопад ... Читати далі »
Переглядів: 573 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

Хочеться вірити, що більшість наших читачів розуміє, що Україна географічно в центрі Європи. Причому за територією – найбільша її країна. Та стати справді європейцями – це означає реально стати вільними людьми з чітко реалізованим правом вибору та всіма іншими правами, записаними (до речі) в Конституції України, нам треба через МАЙДАН пройти цей шлях у своєму розвитку Потрібно, щоб у нас була конкурентна, а не зафеодалізована чи монополізована економіка, щоб цінувались творчість, професійність в роботі, а не рабська покірність начальству на роботі та різним чиновникам. Потрібно, щоб не чиновники-посадовці нависали над нами, примушуючи щось виконувати, а служили нам відповідно до виписаних обов’язків. Щоб це була Україна як правова самостійна держава, а не сировинний придаток для інших держав з дешевою робочою силою, для якої ні державна мова, ні українська культура й історія нічого не значать.
Переглядів: 688 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

У Торонто під час Трирічного Конгресу українців Канади відбувся перший конкурс «Українських Драконів». Переможці отримали в загальному 65 000 доларів на розвиток власних проектів, спрямованих на розвиток української громади Канади.
«Українські Дракони – це успішні власники бізнесу, які сприяють розвитку та поширенню підприємницького духу в нашій громаді. Вони вирішили призначити щедру нагороду переможцю конкурсу за проект, який принесе користь українській громаді Канади», – йдеться на сайті КУК.
Переможцями у конкурсі «Українських Драконів» стали проекти «Lemon Bucket Orkestra» (нагороджений $30 000), «SUSK» ($25 000) та «Vesnivka singers» ($10 000).
Нагадаємо, ХХІV Трирічний Конгрес українців Канади «Надихаючи майбутнє — Вшановуючи минуле» відбувався з 8 по 10 листопада. Це був перший Конгрес КУК після 1946 року, який відбувся у Торонто.

Сайт «VIDIA», 13 листопада 2013 року
Переглядів: 527 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)

У грудні цього року в черговий раз до Кривого Рогу прибуде мандрівний фестиваль фільмів про права людини "DOCUDAYS.UA", який ми уже традиційно називаємо фестивалем ПРАВДИ. Така демонстрація кращих його стрічок у Кривому Розі відбувається далеко не вперше, але кожен рік має свої особливості. Та й по-різному складаються ці мандри. Тож чітко треба знати й усвідомлювати, хто його організує і проводить в центрі, а хто – організовує і проводить тут у нас, на Криворіжжі, й де саме відбуватимуться ці покази.
Тож із самого початку повідомляємо, що Мандрівний Docudays UA відвідає 22 регіони України: Київську, Дніпропетровську, Запорізьку, Івано-Франківську, Кіровоградську, Львівську, Луганську, Полтавську, Херсонську, Чернігівську, Чернівецьку, Тернопільську, Волинську, Донецьку, Житомирську, Харківську, Вінницьку, Одеську, Сумську, Закарпатську, Миколаївську, Рівненську області та Автономну Республіку Крим, міста Севастополь і Київ. До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли ... Читати далі »
Переглядів: 651 | Додав: pprosvita | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)