PP

     Четвер, 25.04.2024, 15:55



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Жовтень » 13
Про те, що роки після 2008-го для Січеславської Просвіти стали роками організаційного занепаду і одночасно імітації бурхливої діяльності тих, хто на той час прийшов «рятувати» «Просвіту», ні для кого не є таємницею. Хоч таємницею до недавнього часу було те, як велася підготовка приходу згаданих «рятівників» до омріяної мети, як, починаючи з 2006 року, плелася нитка інтриг. Документ, який сьогодні публікується, дещо відкриває завісу цієї таємниці.
Отже, як це не парадоксально, голова ВУТ «Просвіта» імені Т. ШЕВЧЕНКА Павло МОАЧАН від самого початку підтримав ідею створення позастатутного «оргкомітету по відновленню ДОО ВТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка». Десятеро осіб, зі згоди МОВЧАНА і таємно від членства обласного об’єднання, взялися за справу «відновлення» так, ніби саме об’єднання уже припинило своє існування. Варто зауважити, що тут не ставилося ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Додав: pprosvita | Дата: 13.10.2013 | Коментарі (0)

 
НА АДРЕСУ РЕДАКЦІЇ надійшов схвильований лист дніпропетровського просвітянина, краєзнавця, члена товариства охорони пам’яток історії та культури п. Михайла РЯБЦЕВА. Пан Михайло звертає нашу увагу на наболілі питання неналежного пошанування, а точніше, на не пошанування пам’яті борців за Незалежність у сучасній Україні, на викреслення ідеалу служіння Вітчизні із виховного процесу, а також - на недостатнє висвітлення цих питань у нашому часописі. Він, зокрема, написав:
«На жаль, на шпальтах «Променя Просвіти» малувато інформації про життя і діяльність Освіти, молодшої сестри Просвіти. Не бачу інформації про героїзацію «Реабілітованих історією» патріотів, які в ро ... Читати далі »
Переглядів: 794 | Додав: pprosvita | Дата: 13.10.2013 | Коментарі (0)

УСЕ ПОЧАЛОСЯ з резолюції конференції тернопільської "Молодої Просвіти", де було вжито ще не надто поширене в нас слово "перезавантаження". Молодих просвітян не влаштовує беззубість "Просвіти". Нещодавно із власною ініціативою перезавантаження "Просвіти" виступило її Чернігівське об'єднання, яке зробило гаслом свого сайту такі слова: "Перезавантаження "Просвіти" не уникнути!" На конференції Запорізького об'єднання навіть висунули кандидатуру на посаду голови "Просвіти", прізвище якої не МОВЧАН.
Левко ЛУК'ЯНЕНКО публічно назвав позицію голови товариства "Просвіта" угодовською й висловився за його переобрання. Розмови про "угодовську позицію" почали точитися відтоді, як лідер "Просвіти" став членом сумнозвісної депутатської групи РИБАКОВА. Заява "доки буде МОВЧАН, нічого не буде!", прозвучала на конференції Київського міського об'єднанн ... Читати далі »
Переглядів: 651 | Додав: pprosvita | Дата: 13.10.2013 | Коментарі (0)

Дніпропетровськ. – Приватна фірма стала у Дніпропетровську власником майже сотні нерухомих об’єктів комунальної власності, заплативши при цьому, за оцінками експертів, копійки. У приватних руках опинились дитячі установи, лікарні, житлові приміщення. Всі споруди розташовані в престижних районах обласного центру. Розкрили цю аферу місцеві журналісти. Влада стверджує, що до публікації про оборудку не знала, а тепер шукає винних і повертає майно місту. Завдяки втручанню журналістів та громадських активістів вдалося скасувати рішення суду, частину втраченого майна справді повернули громаді. Однак незалежні експерти застерігають: відновити право на власність решти будівель буде непросто.
Дніпропетровськ позбувся майже сотні найбільш ліквідних об'єктів нерухомості, розташованих в елітних районах міста. Дитячі установи, лікарні, трамвайне депо, навіть будівля природоохоронної прокуратури були практично «подаровані» приватній фірмі в ході банкрутства комунального підприємства «Спеціаліз ... Читати далі »
Переглядів: 615 | Додав: pprosvita | Дата: 13.10.2013 | Коментарі (0)

Новина про варварське зруйнування меморіальної дошки Юрію ШЕВЕЛЬОВУ облетіла весь світ, цій події присвятили й останнє (27 вересня) телевізійне політичне ток–шоу «Шустер Live». На якому впродовж двох iз половиною годин її обговорювали за участю голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла ДОБКІНА і харківського міського голови Геннадія КЕРНЕСА. На цьому ефірі і поза ним прозвучало стільки недостовірної інформації, що вона вимагає негайного спростування на засадах історичної правди.


ПРЕЗУМПЦІЯ НЕВИННОСТІ


На обговоренні проблеми в студії Савіка ШУСТЕР відразу кількома учасниками було підкреслено: звинувачення в колабораціонізмі проти Юрія ШЕВЕЛЬОВА були відкинуті ще тоді, коли йому надавалося американське громадянство. Сполучені Штати Америки як держава–учасник антигітлерівської коаліції старанно перевіряла всіх претендентів на своє громадянство на співробітництво з нацистами. Оскільки ніяких обставин, які б перешкоджали нада ... Читати далі »
Переглядів: 680 | Додав: pprosvita | Дата: 13.10.2013 | Коментарі (0)

Оскільки представникам СОУ під час ІІІ Всеукраїнського форуму ветеранів (а він проходив 1-2 жовтня 2013 року на борту теплохода "Зірка Дніпра", пришвартованого до причалу біля станції метро "Дніпро" у Києві) до складених організатором (Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України) списків для виступу потрапити не пощастило (а від СОУ було троє: Голова СОУ – капітан першого рангу Євген ЛУПАКОВ, голова Севастопольської організації СОУ полковник Василь КАСЮК та голова Криворізької організації СОУ Петро ЛИСЕНКО), то обійшлися репліками та запитаннями з місця. Зокрема, голова Криворізької організації Спілки офіцерів України, член Криворізького міського правозахисного товариства Петро ЛИСЕНКО звернув увагу присутніх, що для того, аби знайти кошти для проведення пошукових робіт стосовно жертв війни та політичних репресій, ветеранським організаціям ва ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Додав: pprosvita | Дата: 13.10.2013 | Коментарі (0)

Продовжуючи в цьому числі розповідь про зустрічі на Форумі видавців у Львові, не можу не сказати про те, що, зокрема, відбулася (хоч і дуже коротка) зустріч з відомою далеко за кордонами нашої країни письменницею Марією МАТІОС. До речі, треба сказати, що за кількістю проданих на цьому книжковому ярмарку книг її повість «Черевички Божої Матері» поступилася лише «Мальованій історії України» братів КАПРАНОВИХ. Звертаючись до наших читачів, які шанують, передусім, українську книгу, вона під час цієї зустрічі висловилася про неї так:
«Дякую, що читаєте. Дякую за те, що цікавитеся. Люблю всіх тих, хто має намір знайомитися з українською книжкою, хто має намір пізнавати життя через книжку. Книжка – це найкращий спосіб пізнати інших, зрозуміти інших, замислитися над своїм. І я дуже тішуся, якщо люди беруть до рук книжку. Це краще, ніж пиво або щось інше, бо ... Читати далі »
Переглядів: 991 | Додав: pprosvita | Дата: 13.10.2013 | Коментарі (0)