PP

     Четвер, 18.04.2024, 13:58



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Січень » 26
2 – 1919 р. – КАТЕРИНОСЛАВ. Угода отамана ГРИГОР’ЄВА з радянським військовим командуванням про оперативне підпорядкування загонів ГРИГОР’ЄВА Харківській групі військ. 19 лютого загони ГРИГОР’ЄВА перетворено на 1-шу бригаду Задніпровської дивізії.
2 – 1995 р. – Газета „Голос України” повідомила про завершення будівництва в Києві, Кривому Розі, Старокостянтинові, Новограді-Волинському житлових комплексів для військовослужбовців, що раніше проходили службу на території колишньої НДР. Будівництво фінансувалося урядом Німеччини.
8 – 1994 р. – Брюссель. Підписання Україною документів, пов’язаних з участю в програмі НАТО „Партнерство заради миру”.
10 – 1940 р. – Західні області України. Перший етап депортацій, що охопив 220 тисяч чоловік.
11 – 1918 р. – Київ. Видання і оголошення по місту „наказу №1” командуючого радянськими військами М.МУРАВЙОВА про встановлення влади Народного секретаріату, Ради робітничих депутатів та Військово-революційного комітету. У наказі в ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 988 | Додав: pprosvita | Дата: 26.01.2013 | Коментарі (0)

Нещодавно в Кривому Розі відбувся уже 17-й відкритий міський фестиваль «Душі криниця». В його рамках увагу багатьох глядачів привернули роботи майстрині Надії ГЕВОРКЯН, яка провела майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки. Всі бажаючі мали рідкісну можливість зробити ляльку своїми руками, слідуючи її порадам . Крім того, майстриня ще й цікаво розповіла про історію виникнення української народної іграшки.
Коли ж я поцікавилася, звідки до неї прийшло таке вміння і коли вона почала виготовляти ляльки, Надія ГЕВОРКЯН сказала, що це було ще на Житомирщині, у місті Баранівці, де вона народилась. Там є великі поклади каоліну, глини, з якої виготовляли донедавна найкращий посуд у світі. Тож вона добре знає, що таке краса, яку люди можуть створити своїми руками. Тоді, в дитинстві, як розповіла майстриня, батьки були зайняті ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 965 | Додав: pprosvita | Дата: 25.01.2013 | Коментарі (0)

Гендиректор криворізького ТОВ "Преса-М" Олег МАКАРЕНКО вивіз свою сім'ю за кордон, побоюючись за їхню безпеку. Він повідомив "Українській правді", що змушений був піти на такий крок після того, як, відмовившись виконувати незаконне рішення Криворізького міськвиконкому про демонтаж більше 30 кіосків, що належать "Преса-М", заявив про підготовку відразу після свят примусового їх знесення, незважаючи на те, що частина кіосків "Преси-М" має діючі документи на оренду землі, а частина - в стадії реєстрації. Крім того, 30 грудня був розбитий автомобіль, що належить МАКАРЕНКУ. Цього ж дня було скоєно напад на його дружину, який супроводжувався погрозами, що якщо її чоловік не закриє рота, то хай подумає про долю своїх дітей. "Я не став чекати виконання погроз і вирішив вивезти з країни свою сім'ю, щоб не піддавати її ризику. Деякий час мене самого не було в Україні, але я вирішив повернутися, тому що ситуація навколо кіосків, якими наша фірма володіє 15 років, справно сплачуючи до бюджету пода ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 673 | Додав: pprosvita | Дата: 25.01.2013 | Коментарі (0)

17 СІЧНЯ у місті Харкові в приміщенні Прес-центру «Status Quo» Центр інформації про права людини за сприяння Центру Посольства Великої Британії в Україні та Програми Розвитку ООН (UNDP) провів прес-конференцію на тему «Катування та жорстоке поводження в місцях несвободи: на що не зважає держава та як подолати цю ганебну практику». Зміст прес-конференції був побудований на результатах соціальних досліджень щодо розповсюдженості незаконного насильства в органах внутрішніх справ України, зокрема, по відношенню до ув’язнених та засуджених осіб. Моніторинг, проведений Харківським інститутом соціальних досліджень, вказує на стійку тенденцію до росту кількості фактів катувань у міліції.
Представники засобів масової інформації з великою увагою заслухали виступи координатора проекту «Сприяння змінам через механізм Універсального періодичного огляду (УПО), Програма розвитку ООН в Україні п. Василя РОМАНЮКА, директора Харківської правозахисної групи (ХПГ) п. Євгена ЗАХАРОВА, директора Харк ... Читати далі »
Переглядів: 1025 | Додав: pprosvita | Дата: 25.01.2013 | Коментарі (0)

Україна не виконала 95% рішень, ухвалених щодо неї Європейським судом з прав людини. Про це заявив суддя Євросуду Станіслав ШЕВЧУК в ефірі ТВі, повідомляє сайт каналу.
"Якщо подивитися статистику Комітету міністрів Ради Європи… Це орган, який наглядає та контролює за виконанням рішень Європейського суду, – мова йде про рішення по суті, judgments, прийняті, – Комітет міністрів стежить за їх виконанням Україною. І поки це не буде знято з контролю, рішення вважають невиконаним. Так-от, статистика: 900 рішень по суті продовжують перебувати на контролі. Із них 736 рішень – "посилений контроль". Це означає, що понад 95% рішень, які прийняті щодо України, досі не виконані", – наголосив ШЕВЧУК. На його думку, українська правова система не може впоратися з тим, щоб забезпечити виконання Європейської конвенції з прав людини в Україні.
ШЕВЧУК є так званим суддею ad hoc від України у Європейському суді з прав людини – він призначений на заміну судді Ганни ЮДКОВСЬКОЇ, яка знаходиться ... Читати далі »
Переглядів: 629 | Додав: pprosvita | Дата: 25.01.2013 | Коментарі (0)

Яр СЛАВУТИЧ, славний український письменник і педагог, народився 11 січня 1918 року, на території нинішньої Кіровоградщини Тоді його звали Григорій ЖУЧЕНКО., а Яр СЛАВУТИЧ – це його літературний псевдонім, який він почав використовувати в 1943-му році, підписуючи так свої твори.
Сам же він – із славного українського роду заможних людей, представники якого були сподвижниками і Богдана ХМЕЛЬНИЦЬКОГО, і Івана МАЗЕПИ. Як за його спогадами, то далеке дитинство було ситим і щасливим до того часу, поки в Радянському Союзі на селі не розпочалася так звана колективізація Ось як він згадує той переломний період у своєму житті (спогади ці були опубліковані 1993-го року в журналі «Бористен», що виходить у Дніпропетровську):
«Нещастя підкралося до нас у 1931-му році., коли почали запроваджувати колективізацію, себто творити ко ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1008 | Додав: pprosvita | Дата: 25.01.2013 | Коментарі (0)

Велика Злука — урочисте оголошення 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну, День соборності України
22 СІЧНЯ 1918 року Центральна Рада Четвертим Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. А рівно через рік, 22 січня 1919-го, відбулося об'єднання УНР і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Про перебіг тих подій у Києві залишили свої свідчення очевидці, на яких посилається у своїй книзі «На схилку віку» Левко ЛУКАСЕВИЧ.
Стоїть морозний день, дерева вкриті інеєм. З самого ранку місто має святковий вигляд. Скрізь національні прапори і транспаранти. На балконах будинків розвішано килими й полотна з яскравими українськими малюнками. Особливо гарно задекоровано Софійську площу та сусідні вулиці. З-поміж них вирізняються будинок, де міститься центральна контора телеграфу, та дім Київського губернського земства. Тут н ... Читати далі »
Переглядів: 1482 | Додав: pprosvita | Дата: 25.01.2013 | Коментарі (0)