PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 01:20



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Липень » 09
Днями Раїса Іванівна ПОЛІЩУК і її чоловік Григорій Степанович відзначили у своїй квартирі півстолітній ювілей подружнього життя , справили «золоте весілля», на яке прийшли родичі й друзі. Подружнє життя, яке розпочалося зі знайомства під час виступу в хорі на сцені Палацу культури металургів у Кривому Розі. З тих вони стільки разом пісень заспівали, а Раїса Іванівна скільки всього повишивала різними техніками та віршів написала, що вже й не злічити. Для сьогоднішньої літературної сторінки нашої газети вона подала вірші до своєї нової пісні під назвою «Осінь», а до неї – ще два, які ми й пропонуємо нашим читачам.

ОСІНЬ

Заблукала осінь
Павутинням в косах,
Срібною росою
Впала на чоло.
Ще бринить у серці
Весняная просинь,
Та вже красне літо
В вирій поплило.

Я ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1850 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)

У травні 2012-го цьому видатному українському письменнику виповнилося 90 років. Це ціла епоха простоти й душевної краси в українській літературі. Про Анатолія ДІМАРОВА можна дуже багато розповідати, та найкраще розкажуть ним написані твори. Сьогодні ж коротко про знайомство з ним і враження від творчості - від нашого земляка, письменника Григорія ГУСЕЙНОВА, редактора всеукраїнського журналу «Кур’єр Кривбасу» і секретаря Національної спілки письменників України.
Анатолій ДІМАРОВ – це сьогодні фактично найстаріший письменник в Україні. Йому виповнилося 90 років, і ми з ним знайомі років з десять, хоча читав я його книжки ще під час навчання в університеті., знамениті його «Містечкові історії». В них – все просто, зрозуміло, там немає якихось складних сюжетних поворотів, немає ідеологічних канонів, а просто йде розповідь ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1141 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)

Чому раптом «собаче серце»? Зараз поясню.
Справа тут не в тому, що на відміну від Миргороду часів Миколи ГОГОЛЯ (коли в калюжах посеред міста лежали ситі свині) у Кривому Розі імідж найдовшого в світі райцентру геть псують голодні собаки на десятиліттями не ремонтованих тротуарах. Вона – в іншому: місцеве населення аж надто по-собачому вимахує хвостиком перед тутешньою владою, а то й взагалі стоїть перед нею на цирлах. Тож коли позаминулого року (під час святкування Дня міста на центральному стадіоні) хлопці у козацьких червоних шароварах впали під час танцю на коліна прямо перед трибуною місцевого та прибулого з Росії в якості гостей начальства, годі було такому вчинку дивуватися.
Та й не багато сьогодні цьому дивується, бо така вже склалася у нас звична «тіш да гладь» у стосунках між владою і народом: інод ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 868 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)

Ми утворюємо «Всеукраїнський Комітет на захист української мови», бо поважаємо українську мову та культуру.
Ми утворюємо «Всеукраїнський Комітет на захист української мови», бо, на жаль, і досі українська мова зазнає утисків і піддається знищенню навіть на території держави Україна.
Ми утворюємо «Всеукраїнський Комітет на захист української мови», бо вважаємо, що всім патріотичним силам в Україні слід єднатися, а не чубитися і сваритися на радість ворогам української державності та української мови і культури.
Ми не виступаємо проти жодної іншої мови. Ми виступаємо проти русифікації, тобто спроби продовження політики деукраїнізації України.
Ми виступаємо на захист всіх мов, які потребують державної і громадської підтримки, зокрема, тих мов, народи яких не мають окремої державності: кримських татарів, гагаузів, ромів, караїмів, кримчаків.
Ми звертаємося до народу України творити осередки «Всеукраїнського Комітету на захист української мови» в кожно ... Читати далі »
Переглядів: 747 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)

Євро-2012 став для українців черговим симулякром «європейськості» країни, тобто ще однією спробою меншовартісно довести уявній спільноті під назвою “Європа”, що ми - європейська країна. Про це в ексклюзивному коментарі для RegioNews розповів політолог, керівник дослідницьких програм АЦ Universitas Олексій ЯКУБІН. "Євро-2012 став для українців черговим симулякром (символом, який ні до чого реального не апелює, окрім таких самих ілюзій) «європейськості» країни, тобто ще однією (черговою) спробою меншовартісно довести уявній спільноті під назвою “Європа” — ми європейська країна, ми частина Європи, ми такі ж самі як і ви, тій європейській спільноті (яку часто в публічному просторі репрезентує ЄС), яка просто привласнила собі право надавати комусь ознаку “європейськості”, на власний далеко не об'єктивний розсуд (так само як Церква в Середні Віки видавала індульгенції, які буцім-то звільняли від гріхів, тих хто їх придбає)", - вважає політолог.
"Ті ж самі «нормальні» європейські країн ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 701 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)

Закону про мови не існує в природі, тому що складно перелічити всі порушення, які мали місце під час голосування Про це 3 липня заявив глава «Фронту Змін» Арсеній ЯЦЕНЮК в ході брифінгу у Верховній Раді.
«Даного законопроекту (№9073 - ред.) не було на порядку денному Верховної Ради на 3 липня, процедура голосування за включення до порядку денного не відбулася, до документа було внесено понад 2 тисяч поправок, профільний комітет Верховної Ради не підготував порівняльну таблицю і т.п.», - заявив ЯЦЕНЮК. «Все, що можна було порушити при прийнятті мовного закону, було порушено», - додав один з лідерів об´єднаної опозиції. Разом з тим, за словами ЯЦЕНЮКА, за півгодини до голосування об´єднана опозиція ухвалила рішення покинути залу засідань парламенту.
«Ніхто не розуміє, яким чином був проголосований цей законопроект. Буквально вчора нас (опозицію - ред.) спікер Верховної Ради Володимир ЛИТВИН запевнив, що ніколи не піде на порушення регламенту і Конституції і без розгляду зак ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 734 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)

Протести проти ухвалення закону, який піднімає статус російської мови. Українська преса в середу, 4-го липня, пише про мовний бліцкріг влади в парламенті, наслідки рішення Євросуду визнати арешт ЛУЦЕНКА незаконним, а також про емоційні суперечки євродепутатів щодо спрощення візового режиму для українців.

"Розвели, як кошенят"
"Партія регіонів із сателітами в партизанський спосіб ухвалила закон про нищення української мови", - так газета «Україна молода» характеризує те, що відбулося у Верховній Раді 3-го липня.
Газета детально описує всі хитрощі, на які пішла влада, щоб приспати пильність опозиції і провести мовний бліцкріг в парламенті. Регіонали ретельно продумали операцію в залі Ради і завчасно зробили все належне, щоб не дати депутатам-противникам мовного закону можливість фізично перешкодити неанонсованому голосуванню під головуванням першого віце-спікера Адама МАРТИНЮКА. Газета цитує фразу регіонала Михайла ЧЕЧЕТОВА, який диригує фракцією в парла ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 738 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)

До уваги наших читачів – народна творчість з історії України Козацької, що прийшли до нас із глибини віків, здолавши час. Вони прийшли до нас як вияв могутньої сили українців6 і духовної, і фізичної. В цьому матеріалі подані з видання «Савур-могила. Легенди й перекази Нижньої Наддніпрянщини»; упорядник і автор приміток В.А.ЧАБАНЕНКО. – К.Дніпро, 1991 року.

ПРЕВЕЛИКИЙ ХАРАКТЕРНИК
Кошовий Сірко був превеликий характерник! Було, хто б не задумав воювати з ним – він уже й знає: зараз і військо збирає, і списи точить, і ратища готує. Недаром його турки прозвали шайтаном.
Запорожці, поки орудував ними Сірко, нікого не боялись, бо його ніяка сила не могла перемогти.
До сірка, кажуть, наші люди платили ляхам подать: третя гуска, третій віл, третій кінь, хліб. Всього третя частина. Як став Сіоко кошовим, зара ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 32278 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (1)

26 червня під головуванням судді Надії Євстигнеєвої відбулось судове засідання господарського суду Дніпропетровської області. Комунальне підприємство Дніпродзерджинської міської ради "Міська інформаційна служба" (КП "МІС") подало позов проти відомого правозахисника, депутата-свободівця Віталія КУПРІЯ. В цій справі директор КП "МІС" депутат від Партії регіонів Галина КУРОПЯТНИКОВА за завданням свого партійного керівництва намагається перешкодити оппозиційному депутату розміщувати на власних бігбордах критику влади, інформацію про акції громадської непокори, тощо.
Партія регіонів вимагає від суду демонтувати 15 бігбордів та стягнути з Віталія КУПРІЯ на свою користь близько 25 тисяч гривень. Як з'ясувалось в судовому засіданні, зазначені вимоги абсолютно необгрунтовані та мають політичне забарвлення. Натомість правозахисник заявив, що КП "МІС" порушує законодавство України у сфері реклами та за корупційною схемою отримує від розповсюджувачів зовнішньої реклами мільйони бюджетних ко ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)

Екс-міністр внутрішніх справ України, лідер «Народної самооборони» Юрій ЛУЦЕНКО виграв в Європейському суді з прав людини справу проти держави Україна. Сьогодні Європейський суд визнав незаконним арешт Юрія ЛУЦЕНКА, а також визнав наявність політичних переслідувань відомого українського опозиційного політика.
Зокрема, ЄСПЛ нарахував сім порушень конкретних статей Європейської конвенції з прав людини: два порушення параграфа 1 статті 5 (право на волю й безпеку) щодо арешту й ув'язнення Луценка, порушення параграфа 2 статті 5 (право бути інформованим щодо причини арешту), два порушення параграфа третього статті 5 (право заперечити своє утримання під вартою) і порушення статті 18 (обмеження відносно використання обмеження права).
Суд також зобов'язав Україну виплатити ЛУЦЕНКУ 15 тисяч євро моральної к ... Читати далі »
Переглядів: 692 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)

До тих пір поки політичні опоненти української влади залишаються поза виборчим процесом, чесність парламентських виборів під питанням. Про це заявив заступник глави німецького бундестагу, член Соціал-демократичної партії Німеччини Вольфганг ТІРЗЕ, повідомляє Deutsche Welle. Політик зазначив, що не вважає політичний бойкот Євро-2012, який де-факто відбувся з боку європейських політиків, помилкою. "Я не думаю, що він був помилкою. Мова не йшла про те, що, зайнявши політичну позицію, можна добитися гарантованого успіху. Важливо було показати, що ми не дамо втягнути себе в роботу пропагандистської машини, що ми не готові підігравати режиму", - уточнив він. "Я як і раніше вважаю, що відмова брати участь в цьому була правильною, навіть, незважаючи на те, що, на жаль, ТИМОШЕНКО до цих пір за гратами", - додав політик, уточнивши, що сам не приїхав тому що "у відомих політиків є небезпека стати "весільним генералом". "Похвалу я чув тільки від глави УЄФА Мішеля ПЛАТІНІ. Спорт - це одне, політичн ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 828 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)

Переживаємо особливий період – футбольний чемпіонат Європи 2012. На вулицях, у транспорті, в громадських приміщеннях, на радіо і телебаченні – багато розмов про перебіг змагань. Коментатори, гравці, тренери, аналітики і, звісно, вболівальники перед, під час та після ігор широко обговорюють усе, що відбувається.
Під час однієї з радіотрансляцій я почув, як уболівальник, точніше вболівальниця, сказала, що треба молитися. Ведучий програми негативно зреагував на таку думку. З виразною насмішкою заявив, що на спортивному майдані немає місця для Бога: "Хіба Бог один із гравців? Що там про Нього говорити".
Така розмова мене збентежила. Господь Бог, напевно, не бере активної участі в змаганнях як гравець. Отже, говорити про Нього як про гравця було б негоже.
Проте, думаю, що вболівальниця (побожна ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 727 | Додав: pprosvita | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)