PP

     Четвер, 18.04.2024, 19:15



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Червень » 24
2 – 1918 р. – Київ. Затвердження гетьманом України П.СКОРОПАДСЬКИМ закону про громадянство Української держави, згідно з яким уся повнота політичних прав в Українській державі належить тільки її громадянам. Громадянином Української держави міг бути кожний, хто народився на її території і по досягненню повноліття упродовж року подав заяву про надання громадянства. Закон забороняв подвійне громадянство.
2 – 1951 р. – „Правда” надрукувала редакційну статтю „Проти ідеологічних викривлень у літературі”, в якій було піддано безпідставній критиці патріотичний поетичний твір В.СОСЮРИ „Любіть Україну”. У дусі „критики” 1946-48 рр. аналізувалась творчість інших українських митців.
3 – 2006 р. – РЕЄСТРАЦІЯ ЧАСОПИСУ „ПРОМІНЬ ПРОСВІТИ”.
6-9 – 1932 р. – Харків. ІІІ конференція КП(б)У, яка обговорила питання про підсумки весняної посівної кампанії, про заготівельну та жнивну кампанії і про завдання організаційно-господарського управління колгоспами. Конференція визнала встановлен ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 928 | Додав: pprosvita | Дата: 24.06.2012 | Коментарі (0)

З легким жалем, а ще більше із роздумами, перегорнув останню прочитану сторінку пройдених доріг Віталія Опанасовича КАРПЕНКА. Вона, 777-а сторінка, немов би повернула мене в середину 90-х років, коли гостро в черговий раз постало питання: «Бути Україні чи ні?!», і, відповідаючи 753-ій сторінці за теперішнього часу, автор, як і тоді, проводить паралелі пророчими словами: «… і все-таки вірю, що історична справедливість візьме гору, і Україна матиме українську владу, що замість Табачників прийдуть нарешті Тютюнники».
У цих словах я знову побачив могутній поступ головного редактора, а в своїх руках, як і колись, зігріваючі душу 200 опублікованих сюжетів у головному рупорі Спілки офіцерів України – «Вечірньому Києві».
Чи є сьогодні така газета, як «Вечірній Київ», не знаю, як і не знаю, хто був після Віталія КАРПЕНКА ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 845 | Додав: pprosvita | Дата: 24.06.2012 | Коментарі (0)

Шановні наші читачі, з Днем Конституції Вас, зі святом Основного Закону!
Захищайте і послідовно відстоюйте на своїх життєвих дорогах задекларовані в Основному Законі незалежної України права і свободи! Будьте непохитними у своїх діях як громадяни України, завжди пам’ятайте про те, що всі закони будуть дієвими в нашому українському суспільстві лише тоді, коли про це потурбуються громадяни й попіклуються про те, аби обрані депутати допомагали захищати наші права і служили нам, а не купували наші голоси й намагалися ухилитися від виконання своїх посадових обов’язків!
Зрозумійте, що ваші права й свободи будуть захищені, якщо Ви про це будете не тільки говорити, а насамперед – діяти і особистим прикладом демонструвати, якими мають бути українці.

Керівництво Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка і редакційна колегія газети «Промінь Просвіти».
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 822 | Додав: pprosvita | Дата: 24.06.2012 | Коментарі (0)

На засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яке відбулося 13 червня 2012 року, розглянуто питання щодо притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Про це повідомляє прес-служба ВККСУ. За результатами дисциплінарного провадження Комісія прийняла рішення направити рекомендацію до Вищої ради юстиції про звільнення з посади судді Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ЛІХОДЕДОВА Андрія Віталійовича, вбачаючи в його діях ознаки порушення присяги судді.
Крім того, за результатами розгляду матеріалів Комісія прийняла рішення застосувати дисциплінарне стягнення у вигляді догани до судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська ЄЛИСЄЄВОЇ Тетяни Юріївни.
Також Комісія вирішила відкрити дисциплінарне провадження щодо судді Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області КОСТОРЕНКО Олесі Юріївни; судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська КУДРЯВЦЕВОЇ Тетяни Олександрівни; ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 906 | Додав: pprosvita | Дата: 24.06.2012 | Коментарі (0)

Влада в Україні належить народу, а не посадовцям різних рівнів. У Конституції України (в статті 10) записано: «Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України». Однак 5 червня стало тим днем, коли з ініціативи Партії регіонів Верховна рада України своїм рішенням підтримати в першому читанні законопроект «Про засади державної мовної політики» пішла, як на мене, проти українського народу, УВІМКНУВШИ МЕХАНІЗМ ЗНИЩЕННЯ в Україні української мови як державної. Скільки вже було сказано-написано про те, аби захищати Конституцію України від всіляких змін? Скільки виголошено різних промов про те, що ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1035 | Додав: pprosvita | Дата: 24.06.2012 | Коментарі (0)

Конкурс на отримання звання «Слуга мертвого слова» продовжується до кінця поточного місяця, червня. Отже, залишається менше десяти днів до того моменту, коли редакція газети «Промінь Просвіти» визначить найголовніших кандидатів на отримання такого звання, а з їх числа визначить «переможця», якому й буде відправлено свого роду сертифікат із написом «Слуга мертвого слова» з повідомленням про це у нашій газеті.
Тож інформуємо вас, шановні наші читачі, про те, що остання дата подання інформації про можливих кандидатів (посадовців владних структур місцевого самоуправління та державних утворень в межах Дніпропетровської області), які на звернення громадян та на інформаційні запити як громадян, так і редакції нашої газети або не дають відповідей, або ж надсилають відписки замість конкретних дій і прямого діяльного реагування, - 30 червня 2012 року.
Підсумки й результати цього свого роду змагання збайдужілих до служіння людям чиновників опублікуємо в одному з липневих чисел нашої ... Читати далі »
Переглядів: 843 | Додав: pprosvita | Дата: 24.06.2012 | Коментарі (0)

Під час зустрічі з представниками національно-патріотичної громадськості Дніпропетровська лідер Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег ТЯГНИБОК заявив: намісник ЯНУКОВИЧА на Дніпропетровщині Олександр ВІЛКУЛ встановив у краї один із найбільш антисоціальних та антиукраїнських різновидів режиму внутрішньої окупації. В абсолютно проукраїнській області, де понад 78% населення складають українці і понад 67% населення вважає рідною українську мову, влада відверто знущається з національних почуттів українців, випробовуючи їхнє терпіння: спочатку ВІЛКУЛ ініціював ухвалення облрадою заяви на підтримку ТАБАЧНИКА, тепер змушує чиновників збирати підписи проти міфічних "утисків" російської мови - зазначив Олег ТЯГНИБОК.
Очільник "Свободи" підкреслив, що за правління ВІЛКУЛА, який є ставлеником донецького олігарха Ріната АХМЕТОВА, Дніпропетровщина перетворилася на економічну колонію Донбасу: енергогенерувальні компанії перейшли у власність Ахметова, місцевий бізнес "кладуть" під "данєцкіх ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 792 | Додав: pprosvita | Дата: 24.06.2012 | Коментарі (0)

НЬЮ-ЙОРК. – Заходами Центру американсько-українських взаємин, Українського Конгресового Комітету Америки, Організації Оборони Чотирьох Свобод України і Товариства вояків Української Повстанської Армії (УПА) 3 травня в Ньйю-йоркському університеті відбулася конференція «Нескорені: спадщина УПА (1942-1950)», присвячена 70-й річниці УПА.
Конференцію відкрив і нею провадив голова Центру політолог Володимир ЗАРИЦЬКИЙ, який вказав на важливу історичну роль УПА, а також підкреслив її винятковість серед партизанських рухів та армій недержавних народів своєю чисельністю та довготривалою боротьбою.
Доповідь виголосив колишній головний архівіст Служби безпеки України та директор Дослідного центру визвольної боротьби України Володимир ВЯТРОВИЧ (перекладав англійською мовою Микола ГРИЦКОВЯН), який представив визвольну боротьбу українського народ, зокрема, на Західній Україні, після Визвольних змагань 1918-1920 років під проводом Української Визвольної Організації аж до кінця довголітн ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 860 | Додав: pprosvita | Дата: 24.06.2012 | Коментарі (0)

«Я скоро буду виходити на вулиці Києваз траурною пов'язкою на рукаві –умирає мати поезії мого народу! Все називається Україною – універмаг, ресторан, фабрика. Хліб український, телебачення теж українське. На горілчаній етикетці експортний гетьман з булавою. І тільки мова чужа у власному домі. У шовінізму кігті підсвідомі».
Ліна КОСТЕНКО, "Зоряний інтеграл"

Насамперед зауважу: у заголовку я звертаюсь не тільки до українців за національністю, а до українців – громадян України. У своїй попередній статті я писала, що ми досі безмовні саме тому, що у влади української незалежної держави не вистачило політичної волі, щоб по-справжньому впровадити державну мову в життя. Але існує ще один аспект цієї проблеми – це наша пристосуванська позиція, наша власна байдужість і неповага до української мови й, відповідно, до сам ... Читати далі »
Переглядів: 1048 | Додав: pprosvita | Дата: 24.06.2012 | Коментарі (0)

Судячи з недавнього рішення РНБО й указу президента, боротьбу з «тероризмом» підганятимуть під потреби влади так само, як з «екстремізмом» у Росії Виявляється, що «останнім часом надзвичайно серйозною проблемою стає підвищення рівня терористичної загрози в Україні». Якщо читач гадає, що на шкалі актуальності ця проблема від багатьох інших відстає, він не один. Втім, це має змінитися завдяки рішенню Ради національної безпеки та оборони України від 25 травня 2012 року, яке має все поставити на свої місця та показати, де ховаються вороги держави.
Судячи з недавнього указу президента «Про заходи щодо посилення боротьби з тероризмом в Україні» запланована боротьба матиме свою специфіку, яка не зможе співіснувати навіть із деклараціями про євроінтеграцію. Дивуватися важко, адже йдеться тут про кальку з подібних документів Російської Федерації, де давно вирішили, що годі грати в плюралізм та свободу думок.
До питання, наскільки підвищився рівень терористичної загрози, ще поверне ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 794 | Додав: pprosvita | Дата: 24.06.2012 | Коментарі (0)