PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 13:14



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Травень » 05
Хай буде любов на землі
І сяє в поразок імлі
Для всіх, хто самотньо блукає.
Щоб герди знаходили каїв.

Хай в серце людини вона
Не так, як жебрачка смутна. –
Як владна цариця приходить
В короні відваги й свободи.

Любов – не букет насолод,
Бо є колючки в ній скорбот.
Зате безкорислива й щира,
Неначе раптова офіра.

Кохання – окраса життя, -
І дружба, й родинні чуття,
І зближення душ випадкові –
Це грані яскраві любові.

…Щаслива, якщо навіть в мить останню
Промовити зможу як заклинання:
«Хай буде любов на землі».

Наталя ФЕДЬКО,
м. Дніпропетровськ
Переглядів: 871 | Додав: pprosvita | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (0)

МЗС Росії розраховує, що влада України буде повністю дотримуватися законних прав колишнього прем'єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО, яку було засуджено в жовтні 2011 року на сім років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газової угоди з Росією в 2009 році.
«У Москві зі стурбованістю сприйняли повідомлення ЗМІ про погіршення стану здоров'я ув’язненого екс-прем'єр-міністра України ТИМОШЕНКО, яка потребує термінової медичної допомоги. Розраховуємо, що влада України прийме всі необхідні заходи щодо повного дотримання законних прав Ю.В.ТИМОШЕНКО, проявить гуманність і знайде шляхи адекватного, без ускладнень внутрішньополітичного становища в країні, вирішення ситуації», — йдеться в коментарі російського зовнішньополітичного відомства.
Нагадаємо, ТИМОШЕНКО заявила, що проти неї застосовувалася груба фізична сила під час переїзду до лікарні. Захисник екс-прем'єра Сергій ВЛАСЕНКО заявив, що в ТИМОШЕНКО на руках синяки і гематома на животі як результат її транспортув ... Читати далі »
Переглядів: 773 | Додав: pprosvita | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (0)

ПОСОЛЬСТВО США в Україні дуже серйозно ставиться до інформації про побиття Юлії ТИМОШЕНКО у Качанівській колонії. Посол Джон ТЕФФТ пообіцяв обов’язково розібратися з цим повідомленням.
«Ми дуже серйозно ставимося до всієї інформації про цю справу. Ми обов'язково будемо намагатися розібратися у цій інформації. Ми дуже-дуже серйозно ставимося до цієї справи, і сподіваємося, що це вибіркове судове провадження буде припинено», — заявив посол США в Україні Джон ТЕФФТ на лекції студентам Дніпропетровського національного університету у вівторок. (24 квітня – РЕД.)
Відповідаючи на запитання студентів про санкції щодо України у зв'язку з політичними переслідуваннями лідерів опозиції, посол США нагадав, що на найвищому рівні лідери, як його країни, так і європейських країн, вели розмову з президентом України Віктором ЯНУКОВИЧЕМ про переслідування політичних опонентів. «Існує серйозна стурбованість і розчарування тим, що тривають ці переслідування. Але говорити про якісь рішення або ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Додав: pprosvita | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (0)

Не можна ні забути, ні простити
Жах Соловків, страшний голодомор.
Просіяли народ крізь смерті сито,
Посіяли сваволю і терор.
А розум засліпили. Рідна ненька,
Яка лиш горе знала у житті,
В червоні й досі вірить побрехеньки,
І ті вожді для неї – що святі.

Всі докази мої – в залізну браму:
Мовляв, те зло чинили вороги…
Моя стражденна, бідна моя мамо,
Тирани ж і убивці – не боги!..
Вона мені: «А що ми зараз маєм?
Знов злидні, бездуховності сміття…
Коли ж то радість, людоньки, засяє?
Коли діждемось кращого життя?»

Затурканий, окрадений народе,
Чому тобі невільно без ярма?
Чекаєш панацеї ти зі Сходу,
Зневіра душі вкотре обійма…
Тече у жилах рабська кров отруйна,
Тавро раба на лобі – з пелюшок.
Світ-Україно, рана незагойна.
Чи піднесе нас новий твій виток?

Нудить від філантропій і утопій:
Ті про патякал ... Читати далі »
Переглядів: 787 | Додав: pprosvita | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (0)

КИЇВСЬКИЙ науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» на замовлення Міністерства енергетики та вугільної промисловості завершує розробку Кадастру майданчиків для будівництва енергоблоків нових АЕС в Україні. Про це повідомив заступник головного інженера інституту Віктор ШЕНДЕРОВИЧ у ході Міжнародної конференції «Український ядерний форум-2012: плани і перспективи розвитку атомно-енергетичної галузі», - пишуть «Коментарі».
Зі слів ШЕНДЕРОВИЧА, кадастр повинен бути готовий вже до кінця поточного року, але на території України вже визначено 33 можливих пункти розміщення атомних станцій, кожен із яких передбачає приблизно по три майданчики. У свою чергу, кожен майданчик розміщення по площі займає 500-900 гектарів, які після затвердження кадастру планується вивести з господарського обороту.
Шендерович назвав «Коментарям» 7 найбільш перспективних пунктів розміщення майбутніх АЕС:
Новодністровський пункт - Сокирянський район Чернівецької області ... Читати далі »
Переглядів: 833 | Додав: pprosvita | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (0)

2 - 1848 р. – Виникнення першої української політичної організації – Головної руської ради.
3 - 1895 р. – Народився в селі Куцівка Смілянського повіту Тарас ОСЬМАЧКА, український письменник, поет.
3 - 1993 р. – Київ. Міністерство юстиції України зареєструвало Українську всесвітню координаційну раду (голова – Іван ДРАЧ).
3 травня – Всесвітній день свободи преси
5 - 1932 р. – Москва. Ухвалення РНК СРСР і ЦК ВКП(б) постанови про план хлібозаготівлі з врожаю 1932 р. Термін реалізації плану встановлювався до 1 січня 1933 р. Виконання цієї постанови в другій половині 1932 р. – першій половині 1933 р. призвело до масового голоду в селах України і до загибелі мільйонів людей.
6 - 1968 р. Москва. Голова КДБ при Раді Міністрів СРСР Юрій АНДРОПОВ звернувся листом до ЦК КПРС, в якому оцінив роман Олеся ГОНЧАРА „Собор” як „політично шкідливий твір, що пропагує елементи націоналізму, в спотвореному світлі зображує радянську дійсність”.
9 - 1945 р. – День Пер ... Читати далі »
Переглядів: 1411 | Додав: pprosvita | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (0)

У п’ятницю, 20.04, після завершення робочого дня мені віддали заключення німецьких лікарів професорів П. ХААСА та К.Н.АЙНХОЙПЛЯ, які зазначили, що я не зможу поправити свій стан здоров’я в цій клініці, яку запропонувала українська влада. Причина не в лікарях. Я вірю українським лікарям та глибоко їх поважаю, знаю, в яких складних умовах вони працюють. І не в обладнанні лікарні – воно відповідає стандартам. Причина в загальній ситуації щохвилинного насилля, знущання, які мені організував діючий президент України.
Після отримання висновку німецьких лікарів лікарів я письмово повідомила начальника колонії, усно наглядаючого прокурора та заступника міністра охорони здоров’я, що до зустрічі з моїм захисником, враховуючи зміст висновку, я не можу переїжджати в лікарню. Ми домовилися, що такий переїзд в лікарню відбудеться в ... Читати далі »
Переглядів: 698 | Додав: pprosvita | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (0)

Часопис визнано у категорії «Видавництво» - найдавніший літературно-художній журнал сучасних україномовних авторів.
На сьогодні «Дніпро» - найдавніший україномовний літературно-художній журнал, який публікує творчість сучасних україномовних авторів і тим самим робить вагомий внесок у розвиток української культури загалом. Часопис постійно видається з 1927 року.
Для довідки: У свій час журнал «Дніпро» очолювали такі видатні українські діячі як Павло Усенко, Андрій Малишко, Володимир Бровченко, Олександр Підсуха, Володимир Коломієць. Серед них три герої України - Микола Руденко, Юрій Мушкетик, Борис Олійник. Сьогодні, уже 28 років, головним редактором є Микола Луків - відомий український поет. Олександр Довженко, Олесь Гончар, Ліна Костенко, Іван Драч, Григір Тютюнник, Володимир Дрозд, Павло Тичина, Максим Рильський - це лише маленька частина відомих українських авторів, які пов’язали свою долю з журналом «Дніпро», опублікувавши в ньому свої твори та створюючи україномовну ... Читати далі »
Переглядів: 780 | Додав: pprosvita | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (0)

Дніпропетровське відділення громадської організації «ДОЗОР» звернулося до депутатів міської ради з проханням про відновлення в місті пам'ятника Катерині ІІ - російській імператриці, ім'я якої місто носило у 19-му та на початку 20-го століть. За даними ініціаторів, пам'ятник цариці, якій «місто багато в чому зобов'язане», мають відновити «за рахунок пожертвувань приватних осіб і організацій». Ініціатори нагадали, що у Дніпропетровську, на Соборній (нині Жовтнева) площі свого часу, з 1846 по 1917 рік, був пам'ятник Катерині ІІ. Він був розташований перед входом у Преображенський собор і до нього вела пішохідна алея від Центрального проспекту (нині - Карла Маркса). У 1917 році його зняли з постаменту і передали до історичного музею, звідки він зник під час Другої світової війни.
Водночас політичні сили та громадські організації патріотичного спрямування виступають категорично проти ініціативи відновлення пам'ятника, нагадуючи про те, що Катерина II провадила антиукраїнську політику ... Читати далі »
Переглядів: 912 | Додав: pprosvita | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (0)

26 квітня, коли готувалося число цієї газети, у прямому ефірі радіо «Культура» протягом двох годин мала бути трансляція вручення премії «Глодоський скарб» українському співакові з Волині Андрію БОНДАРЕНКУ. Вручати її мав сам засновник: наш земляк, відомий український письменник, лауреат Шевченківської премії та багатьох інших премій Григорій ГУСЕЙНОВ. Редактору криворізького державного радіомовлення і кореспонденту нашої газети Олені МАКОВІЙ вдалося зустрітися з письменником перед цією подією і задати кілька запитань як щодо самої премії, так і щодо його нової книги, яка нещодавно вийшла з друку. Тож пропонуємо до уваги читачів цю коротку бесіду.
- Григорій Джамалович, розкажіть нашим читачам, що це за премія і хто вже став її лауреатом з часу заснування?
- «Глодоський скарб» - це, по суті, уже бренд Шевченківсько ... Читати далі »
Переглядів: 1174 | Додав: pprosvita | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (0)