PP

     Четвер, 28.03.2024, 10:09



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Грудень » 28
1 - 1909 р. – Народився Степан БАНДЕРА.
3 – 1992 р. – Україна встановила дипломатичні відносини зі США.
7 – 1942 р. – Гестапо заарештувало визначного члена ОУН, обласного провідника Криворіжжя Сергія ШЕРСТЮКА, поета-націоналіста Михайла ПРОНЧЕНКА, революціонерів-підпільників Івана ПОТАПЕНКА і Ганну МАКСИМЕЦЬ, яких розстріляли.
9 – 1907 р. – Народився український громадсько-політичний діяч, Президент УНР в екзилі Микола ЛЕВИЦЬКИЙ.
12 – 1907 р. – Народився видатний вчений-винахідник, генеральний конструктор ракетно-космічних систем, академік АН СРСР Сергій КОРОЛЬОВ.
14 – 1937 р. – Народився відомий український письменник Євген ГУЦАЛО.
16-1971 р. – Видавництво „Наукова думка” видало перший том Словника української мови.
17 – 1907 р. – НАРОДИВСЯ ВИДАТНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ХУДОЖНИК ГРИГОРІЙ СИНИЦЯ, ЛАУРЕАТ ДЕРЖАВНОЇ ПРЕМІЇ УКРАЇНИ.
18 - 1944 р. – Перше серйозне зіткнення УПА і військ НКВС.
20 – 1897 р. - Народився видатний український ... Читати далі »
Переглядів: 939 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

Щорічний мандрівний фестиваль про права людини "DOCUDAUS.UA”- це вже українське явище з десятирічною історією.
В Кривому Розі фестиваль набув теперішніх форм лише на шостий рік проведення. 11 листопада 2007 року редактор газети «Промінь Просвіти » Сергій ЗІНЧЕНКО і ваш покірний слуга зустріли засновників кінофестивалю Геннадія і Ігоря КОФМАНІВ з Харкова о 7-ій ранку на головному автовокзалі Кривого Рогу і протягом чотирьох днів фестиваль побував в Довгинцівському центрі дитячої творчості, в кінотеатрах «Олімп» та «Зарічний», в Тернах. З практики проведення кінофестивалю в 2007 і в 2008 роках стало зрозуміло, що створити невимушену творчу атмосферу перегляду найкращих документальних фільмів про права людини дуже важко, так як за участі міської влади не можна уникнути адміністративного ресурсу - і ідея ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 903 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

Офіційний спостерігач від Дніпропетровської обласної організації «Народний контроль» п. В.О. КРИВДА під час відвідування виборчої дільниці № 121590 (м. Кривий Ріг, вул. Шурупова, 1) виявила, що плакат кандидата в народні депутати Костянтина ПАВЛОВА містить недостовірну інформацію щодо його громадсько-політичної діяльності, що може вплинути на свідомий вибір виборців під час голосування. У розділі «Громадська робота» передвиборчого плакату відсутня інформація щодо очолювання К. Ю. ПАВЛОВИМ криворізької міської партійної організації «Фронт змін».
Склавши відповідний акт від 06.10.2012 року з приводу виявлених порушень, п. Кривда В. О. КРИВДА 8 жовтня звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до окружної виборчої комісії №31, до кандидата в народні депутати України К. Ю.ПАВЛОВА з вимогами:
- визнати протиправною діяльність окружної виборчої комісії №31 щодо оприлюднення у виборчому плакаті недостовірної інформації про кандидата; ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 805 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

У Дніпропетровську працівники Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, слідчого управління, науково-дослідницького експертно-криміналістичного центру знищили вилучені з незаконного обігу наркотичні засоби шляхом спалювання в котельні на одному з промислових підприємств міста, передає УНН з почиланням на прес-службу МВС.
Подібні заходи проводяться систематично. Знищене є речовими доказами у кримінальних справах, за якими прийнято рішення судів. Цього разу в піч потрапило 2 кг. “опію”, 10 кг. “макової соломи”, а також “метамфітамін”, “первентина” і “марихуана”. Вартість знищеного зілля на чорному ринку становить понад 1 млн гривень.
Нагадаємо, в листопаді на у Запоріжжі співробітники СБУ спалили 532 кг наркотиків.

Тоня ТУМАНОВА, УНН, 25 грудня 2012 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 773 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

На Дніпропетровщині звільнили 121 головного лікаря медичних установ комунальної форми власності. Таке рішення прийняли на сесії Дніпропетровської обласної ради, повідомляє радіо «Свобода». За текстом рішення, звільнення головлікарів відбулось у зв'язку із закінченням строків трудового договору. При цьому, новий договір, терміном на 1 рік уклали тільки з 91 головлікарем. Відтак 30 головних лікарів залишились без роботи.
В опозиції вважають, що ті медики просто "не догодили" владі. За заявами депутатів від опозиції, звільнені саме ті головні лікарі, на дільницях яких були найнижчі показники підтримки Партії регіонів на минулих виборах до Верховної Ради. Водночас керівник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Валентина ГІНЗБУРГ звинувачення відкинула, заявивши, що щодо звільнених лікарів проводиться перевірка і "дані про підсумки їхньої роботи будуть оприлюднені". Зокрема, заявила вона, в деяких лікарнях зафіксовані випадки, коли пацієнтів змушували купувати ліки власним ... Читати далі »
Переглядів: 754 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

Вибори до Верховної ради відбулися, але громадянам України важливо знати, що певні політичні сили заради досягнення своїх політичних цілей використовували незаконні методи. Нижче до уваги наших читачів на цю тему – два матеріали голови Криворізького міського правозахисного товариства Миколи КОРОБКА. Із ними він виступив на міжрегіональній науково-практичній конференції «Методи незаконного впливу на волевиявлення виборців і фальсифікація результатів виборів та шляхи їх нейтралізації». Конференція проходила в Дніпропетровську 22 грудня цього року. Організувала її Дніпропетровська обласна громадська організація «Народний контроль» за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні. У публікаціях іде мова про певну роль деяких суддів Кривого Рогу та Дніпропетровська в плані можливого впливу н ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 830 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

Василь СТУС – це видатний український поет, який міг отримати Нобелівську премію, оскільки був номінований на неї. Та не вийшло. Бо смерть зробила свій вибір раніше: відібрала у нього життя за гратами, куди кинула Василя СТУСА влада колишнього Радянського Союзу…
Народився Василько 6 січня 1938-го року в селі Рахнівка Гайсинського району, що на Вінниччині. Але вже наступного року його батьки переїхали в місто Сталіно (нині – Донецьк), аби уникнути примусової колективізації, і влаштувалися там працювати на одному з хімічних заводів. А ще рік по тому перевезли туди і своїх дітей. Тож виходило, що народився майбутній поет у с селянській родині хліборобів, а вже зростав – у сім’ї робітників. Змалку хлопець тягнувся до знань, любив читати, а тому і в школі, і у виші він навчався дуже успішно, показуючи приклад іншим. Школу він закінчив зі «срібною» медаллю, ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1718 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

Президент Віктор ЯНУКОВИЧ підписав указ про призначення Дмитра КОЛЄСНІКОВА головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Раніше Президент звільнив Олександра ВІЛКУЛА з посади голови Дніпропетровської ОДА та призначив віце-прем'єр-міністром. КОЛЄСНІКОВ перед цим був звільнений з посади голови Державного агентства з управління державними корпоративними правами та майном.

Орина ВАЩУК, сайт «Дніпроград», 24 грудня 2012 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 700 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

Майбутнє чорноморського регіону багато в чому залежить від того, наскільки успішними в перетвореннях своїх країн будуть Україна та Грузія, наскільки вони зможуть відстояти європейські цінності та майбутнє своїх народів в європейській цивілізації. Про це лідер «УДАРу» Віталій КЛИЧКО сказав на конференції партії "Єдиний національний рух” у Тбілісі, повідомили УНН у прес-службі партії.
"Грузини показали, що великі за масштабами та значущістю зміни можуть відбутися протягом лише кількох років. Я порівнюю свої враження від Грузії кінця дев’яностих і сьогоднішньої, — сказав КЛИЧКО. — Різниця принципова. Це вже інша країна. Останнім прикладом стали парламентські вибори, що відбулися тут у жовтні. Грузія показала усім, що вона демократична держава, де опозиція може прийти у владу шляхом демократичних виборів”, — підкреслив лідер «УДАРу»
Також відбулася з ... Читати далі »
Переглядів: 758 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

ЖУРНАЛ "Корреспондент" водинадцяте оголосив "Особистість року". У 2012 році це звання здобув лідер ВО "Свобода" Олег ТЯГНИБОК. На думку редакції, його популярність відображає основну тенденцію в українському суспільстві, а саме - дедалі сильнішу невдоволеність владою і радикалізацію електоральних настроїв. Паралельно з підготовкою номера на сайті відбувалося голосування за "Особистість року"-2012. Думка інтернет-користувачів збіглася з думкою редакції - тут також перше місце посів ТЯГНИБОК, за якого проголосувало 40% читачів сайту, що взяли участь в опитуванні.
"Корреспондент" зазначає, що на парламентських виборах у 2012 році праворадикальна партія ТЯГНИБОКА набрала за списками 10% голосів виборців. З урахуванням мажоритарників ВО "Свобода" сформувала четверту за чисельністю фракцію у Верховній Раді - у них 37 мандатів. Такого високог ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 736 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

Для успішності всіх наступних дій опозиції у новому складі Верховної Ради потрібно створити стійку, добре скоординовану опозиційну коаліцію у парламенті нового скликання з партіями "Свобода" та «УДАР», переконана ув’язнена лідерка опозиції Юлія ТИМОШЕНКО.
«Я звертаюся до вас із пропозицією невідкладно розпочати переговорний процес зі "Свободою" та УДАРом, створити з ними координаційну раду, узгодити спільний порядок денний та чітко дотримуватися всіх досягнутих домовленостей. Партії "Свобода" та «УДАР» - наші друзі, наші союзники, наша спільна цілісна армія в боротьбі проти зла», - йдеться в повідомленні ТИМОШЕНКО, розміщеному на її сайті.
За її словами, потрібно підписати між трьома опозиційними силами, «крім угоди про коаліцію, щось на кшталт декларації про порозуміння, де визначити засади непоборювання та непротистояння». «Треба зрозуміти та пу ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 700 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

Зразок у сонячну погоду здатен пересуватися взагалі без зупинок на підзарядку, в Студенти Дніпропетровського національного гірничого університету винайшли автомобіль, який запускається в рух за допомогою енергії Сонця. За словами творців, дослідний похмуру погоду і в темний час доби автономність становить близько трьох годин, повідомляє Аuto.mail.ru. При вазі водія не більш ніж 70 кг максимальна швидкість автомобіля становитиме 20 км/год.
Розробники запевняють, що автомобіль вийшов дуже екологічним, у нього немає викидів в атмосферу, для його виробництва не потрібно великих потужностей. Всі комплектуючі студенти зібрали самостійно, колеса перейшли у спадок від попереднього дослідного зразка, кермо зняли з велосипеда, батареї спаяли з наявних елементів і деталей. Solar Trike поки що являє собою металевий каркас і шасі, може перевозити одн ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 707 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

Філологи 30 українських вишів об’єднались у громадську організацію – Всеукраїнську асоціацію викладачів української мови і літератури. Декларована мета – разом захищати українську мову в державі. Вони готові долучитися до створення законопроектів, щоб сприяти розвиткові мови.
Викладачі української мови і літератури з різних українських міст зібрались у Львові, де провели перший установчий з’їзд громадської організації. Освітяни переконують, що не можуть байдуже спостерігати за тим, як звужуються межі вживання української мови, а тому хочуть подати політикам відкритий урок. Голова Всеукраїнської Асоціації, професор Києво-Могилянської академії Володимир ПАНЧЕНКО зауважив, що викладачі української мови і літератури у школі, коледжах, вишах – це десятки тисяч людей, яким боляче спостерігати за зумисним нищенням рідної мови. Громадська організація долучатиметься до творення законопроектів, державних програм, які стосується гуманітарної політики, працюватиме над навчальними програмами ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 698 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)

ЗБЛИЖЕННЯ України з Митним союзом і Угода про асоціацію з ЄС є несумісними. Про це заявляють в Європейській комісії, пише "Інтерфакс-Україна".
"Україна повинна вибирати, з якими правилами вирівнювати своє законодавство - чи з тим, яке пов'язане із законодавством ЄС, або з тим, що застосовуються в рамках Митного союзу", - пояснили в Єврокомісії. "Неможливо, щоб Україна вирівнювала з обома (правилами) в один і той же час. Україна повинна вибрати, яким шляхом слідувати, знаючи, що Митний союз і Угода про асоціацію Україна-ЄС є взаємно несумісними", - заявляють у Брюсселі.
В Єврокомісії констатують, що "сценарій повної інтеграції України з Митним союзом створить серйозні проблеми".
"Україна не зможе проводити і реалізовувати якусь самостійну двосторонню торговельну політику, передавши свій суверенітет Митному союзу з питань у сфері тарифів та інших ключових комерційних питань", - пояснили в ЄК. Крім того, в Єврокомісії також підкреслюють, що "навіть часткове приєднання ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 639 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2012 | Коментарі (0)