PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 00:03



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Вересень » 14
І знову стара проблема Саксагані!.. Але тепер ми вже пожинаємо плоди некомпетентних і недолугих рішень міського керівництва, що затіяло у свій час розчистку старого русла ріки, не провівши необхідні громадські обговорення. Вже тоді авантюрність цієї акції була очевидна, хоча жевріла надія, що вийде, принаймні, пристойний став у старому центрі міста. Виходить, що не вийде! Тож, зручно добравшись до обласного бюджету, заходилися чистити. Успішно пройшли два пускові комплекси робіт загальною протяжністю 1950 метрів. На черзі 3-й – 5-й пускові комплекси розчистки, протяжністю 1745метрів.
Але і тоді і тепер було і є питання: де взяти воду для заповнення розчищеної стариці? Свого часу я порушував це проблемне питання на сторінках «Вестника Кривбасса» (№ 44 (539), 12.10.2011 р.). Не був почутий … А тепер проблема стала очевидною: мало води в очищеній стариці, немає ані необхідного наповнення, ані стоку. Ситуація склалася така, що проведена розчистка підвищила фільтруючу можливість дна ... Читати далі »
Переглядів: 913 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

Близько 5 тисяч мітингувальників зібрались у Києві на Михайлівській площі на підтримку телеканалу «ТВі». Перед прихильниками виступили провідні журналісти каналу. Аналогічні акції відбулися у суботу і в регіонах України.
Учасники протесту тримали прапори з написом «ТВі» – останній рубіж свободи» та транспаранти з лозунгами: «Влада боїться правди», «Жодна цензура не спасе режиму корупції», «Поверніть чесні новини». Біля сцени, з якої виступали організатори та запрошені, вивісили банер з вимогами колективу телеканалу «ТВі». Зокрема, телеканал вимагає припинити репресії проти незалежних ЗМІ та тиск на журналістів, відновити мовлення «ТВі» у повному обсязі в усіх регіонах. Також колектив телеканалу вимагає відставки членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення та припинення цензури у ЗМІ і при цьому забезпечення мовникам рівного доступу до поширення телепродукту.
Підтримати канал на Михайлівську площу прийшли провідні українські опозиціонери. Зокрема, ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

Мусимо бути гранично лаконічними і якомога точнішими, оскільки самих фактів і оцінок щодо утисків свободи слова й значного обмеження україномовного простору – надбагато, а місця в газеті – дуже мало. Сьогодні – тільки на прикладі ТВі. Основна увага – тому, що відбулося на акції захисту ТВі у Києві 8 вересня цього року. Там побувала журналістка Олена МАКОВІЙ, кореспондентка «Променя Просвіти», активістка Всеукраїнського руху «Стоп цензурі!». Вона надала редакції, на її погляд, найвагоміше і найактуальніше з того, що було там сказано. Матеріал її колеги, теж нашого кореспондента й активіста названого всеукраїнського руху Петра ЛИСЕНКА (він є головою Криворізької організації Спілки офіцерів України) про те, що відбувалося в Кривому Розі, викладено у світлинах та аудіозаписах на сайті ... Читати далі »
Переглядів: 793 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

Дорогі брати і сестри українці, нам знову кинули виклик. Знову нав’язують мову вчорашнього окупанта новоявлені валуєви і муравйови. Скажімо їм: «Ви вже вбили понад 30 мов малих народів московської імперії, але нашої вам вбити не вдасться!..» Не вдасться, навіть якщо ви повторите «подвиги» московського князя Олексія Михайловича, який наказував спалювати українські книжки, за одно – і їхніх видавців та друкарів. Ми не азіати і не гітлерівці, і ніколи собі не дозволимо палити російські книжки, російські бібліотеки, як москалі це робили упродовж російсько-українського «братерства», починаючи в 1627 році.
Але разом з тим, дорогі мої українці, проявіть врешті-решт характер: ніколи не переходьте на мову московську, живучи в Україні. Не купуйте сучасних російських книжок. Читайте російську класику, як і іншу світову літературу.
Передплачуйте українські газети і журнали, купуйте тільки українські книжки. Ігноруйте московських гастролерів: театри, естраду, співаків і блазнів «95 кв ... Читати далі »
Переглядів: 750 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

1 серпня 2012 року під Дніпропетровським був жорстоко побитий, а згодом помер у лікарні від одержаних травм відомий український еколог, керівник громадського руху України «За право громадян на екологічну безпеку», видавець газети «Экобезопасность", академік Міжнародної академії екології, безпеки людини і природи – Гончаренко Володимир Іванович. Володимир Гончаренко запам’ятався «Гражданскому дозору» як принциповий, чесний і безкорисливий соратник, який взяв активну участь у з’ясуванні реальних масштабів радіаційної небезпеки, виявленої Дозором на місці розташування колишнього секретного заводу з видобутку урану біля села Довгівка Софіївського району Дніпропетровської області, де нами у 1998 році був реалізований проект «Незалежна громадська екологічна експертиза колишнього виробництва з розробки родовища урану «Девладове».
Нагадаємо, що розробка «Деаладового» провадилася з 1963 по 1984 роки варварським способом підземного вилуговування (ПВ), суть якого полягала в тому, що пласто ... Читати далі »
Переглядів: 785 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ (генеральний директор ТВі): «Звичайно, було б набагато приємніше, щоб цей день був святковим. Але, на жаль, це не так, оскільки наш канал намагаються знищити. І лише з вашою підтримкою я думаю, що ми цього не допустимо. Це не лише журналістська акція, це акція тих людей, на яких ми працюємо, акція наших глядачів»
Вадим СКУРАТІВСЬКИЙ (доктор мистецтвознавства, історик, публіцист): «У кількох сотнях метрів від цього місця – підвали КДБ, де 1958 року мого брата, двадцятирічного студента, посадили за так званий «український буржуазний націоналізм». Відверто кажучи, що якщо ми з вами не зробимо зразу якихось зусиль в напрямку свободи, то знову заповнять ці катівські підвали. Бо справа – не в цьому каналі, а справа – в тому канальстві, яке на нас наступає. Це новототалітаризм. Він поки що працює нібито юрид ... Читати далі »
Переглядів: 910 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

У ПЕРШОМУ вересневому випуску нашої газети за цей рік, як і обіцяли, пропонуємо творчі доробки двох представниць молодого творчого об’єднання «СІЧ» («Слово і честь») з Дніпропетровська. Про досягнення і вподобання Олександри БЕДРАНЬ наші читачі дізнаються з короткого її представлення на сторінці, ну а про керівника і одного із засновників цього об’єднання (про Наталю ФЕДЬКО) ми вже писали й подавали її вірші. Тепер нам відомо, що Наталя, не полишаючи поезію (а видано вже п’ять поетичних збірок), поринула в прозу й пише книгу. Та коли вона її завершить, невідомо, а на цій сторінці пропонуємо кілька її творів, які досить точно характеризують життєву позицію молодої поетки. Тож одразу після фото з Наталкою – її вірші.

Переглядів: 964 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

День державного прапора і День незалежності України відзначали українці у всіх містах нашої держави. Зробили це і найбільш активні Кривого Рога та Дніпродзержинська.









Криворіжці, зокрема, за ініціативою місцевої організації партії «ВО «Свобода» й за активної участі просвітян та членів інших громадських організацій 24 серпня з прапорами пройшли маршем у вишиванках ... Читати далі »
Переглядів: 795 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

Чорний вітер над нами і хижі птахи вже кружляють,
У повітрі – і сморід, і сутичок передчуття
Уже мову державну високі чини розпинають
І ведуть Україну до прірви, щоб – без вороття…

Навкруги в висоту пнуться храми московсько-ординські,
На посадах і в радах - бандити, «свої пацани».
Кажуть: влада – від Бога і визнана як українська.
Щодо влади – то так. А режим – тільки від Сатани.

Саме він нас обплутав і все заснував павутинням,
Бо на мові чужинській роками зростав у брехні.
Тож сьогодні так густо народ заплело чортовинням,
Що уже й не впізнаєш його у лайні і в багні.

А з трибун язиком все долають завали й руїни
Ті, що в шмаття готові порвати соборне й живе
Що ненавидять мову мою і мою Батьківщину
І, як ревні вампіри, хапають завжди за живе.

Це вони правлять бал і в історії хочуть аннали,
Записати себе як великих, а «ниці» – то ми.
Тобто на ... Читати далі »
Переглядів: 687 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ глибоко розчарований у зв’язку з ухваленим рішенням за касацією екс-прем’єра Юлії Тимошенко в «газовій справі». «Ми з жалем відзначили рішення Вищого спеціалізованого суду України. Ми глибоко розчаровані наслідками поточної ситуації, коли два важливі лідери опозиції не зможуть узяти участь у майбутніх парламентських виборах, коли суд не поважає міжнародних стандартів щодо справедливого, прозорого процесу», – заявив у середу в Брюсселі представник Європейської Комісії Майкл Манн.
Він знову наголосив на «важливості для української влади зробити конкретні кроки, щоб вирішити системні проблеми судової системи, а також вибіркового правосуддя, зокрема справ Тимошенко, Луценка та інших», а також не допускати повторення таких ситуацій у майбутньому. «Ми також із занепокоєнням сприйняли новий вирок щодо Луценка. Ми й надалі пильно стежитимемо за розвитком ситуації, пов’язаної зі справами стосовно Тимошенко, Луценка та інших», – сказав Манн.
Вищий спеціалізований ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

1- 1722 р. – Народився великий український філософ Григорій СКОВОРОДА.
1 – 1939 р. – Напад фашистської Німеччини на Польщу. Початок Другої світової війни.
2 – 1832 р. – Народився Олександр ПОЛЬ, юрист, краєзнавець і колекціонер старожитностей, ініціатор промислової розробки покладів залізної руди на Криворіжжі.
4 – 1991 р. – Київ. Над будинком Верховної Ради України піднято синьо-жовтий прапор.
7 – 1891 р. – Монреаль. Прибуття до Канади перших українських переселенців. Початок української масової еміграції до Канади, куди до 1914 р. емігрувало близько 100 тисяч українців.
7 – 1942 р. – Гітлерівці розстріляли у Львові маніфестацію українських націоналістів, в результаті чого було вбито 20 осіб, а в Рівному заарештовано й розстріляно 40 підпільників ОУН.
15 – 1993 р. – ДЖЕРСІ-СІТІ (США). Початок видання першого україномовного часопису у США – газети „Свобода”.
15 – 1937 р. – У Дніпропетровську був розстріляний більшовиками відомий українсь ... Читати далі »
Переглядів: 1016 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

УКРАЇНСЬКИЙ виборець зараз перебуває в глибокій апатії та роздратований відсутністю повноцінної можливості вибору серед існуючих політичних сил, більшість з яких неодноразово встигла заплямувати свою репутацію, багато яких потрапили в парламент шляхом підкупу виборців, використання адмінресурсу, що, як правило, супроводжується тиском на працівників бюджетних установ, студентів, соціально вразливих категорій громадян, осіб, які перебувають в місцях позбавлені волі, з метою спонукання їх до голосування на підтримку кандидата чи певної політичної партії, зміни місця голосування перед днем голосування, залучення підлеглих службовців у здійсненні агітації. Великою мірою на ставлення людей до сьогоднішніх виборів є розчарування діями влади: як попередньої, так і діючої.
Протягом останніх чотирьох місяців незалежні ЗМІ фіксують небезпечні тенденції, що свідчать про реальну загрозу використання адміністративного ресурсу окремими потенційними суб’єктами виборчого процесу, з метою штучног ... Читати далі »
Переглядів: 856 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

ПІВСТОЛІТТЯ тому Євген Маланюк означив стан України в історії як «Ніч бездержавності». Бо таки ніч, то українці й поснули. І наснилася їм держава. Молода, незалежна, демократична. Зі своїм прапором, і гербом, і державною мовою. Всі її люблять, всі поважають. Земля родить, економіка розвивається. Президент обраний всенародно, депутати чесні, суди справедливі. Ані тіні корупції. Культура в розквіті. І все це дісталося задарма, просто вломилося від розпаденого Союзу.
Тільки хто ж це там співає вночі: «Не спи, моя рідна земля, прокинься, моя Україно»? А, це ж той гурт «Мандри», Хома невсипущий, постукайте йому в батарею, людей побудить. Але від нього вже не залежить, — коли пісня гарна, то вже й сама в душі відлунює: «Це дивляться з темних небес загиблі поети й герої». І що ж вони бачать з тих темних небес?
А бачать ... Читати далі »
Переглядів: 626 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

Обираючи депутатів до Верховної Ради, кожного разу сподіваємося на те, що вони розроблятимуть життєдайні закони та облаштовуватимуть справжню державу Україна. Проте, вищий державний орган теперішнього скликання опинився під контролем україноненависників, відвертих ворогів і зрадників української справи. Це чітко проявилося, коли було внесено для обговорення проект Закону (України!?) за авторства КІВАЛОВА - КОЛІСНИЧЕНКА про статус регіональних мов. Прихильники регіоналізму і раніше винаходили різні сепаратистські "пропозиції" по розвалу України і обговорювали їх і в парламенті, і за його межами (як це було в Сіверсько-Донецьку). Звичайно, про розбудову й розвиток державності у таких випадках не йшлося і не йдеться.
З подібною ж метою була використана Європейська хартія мов, зміст якої був перекручений зацікавленими законодавцями. А більше ніж 1200 пропозицій, внесених різними депутатами в якості поправок, завдяки маніпуляціям з регламентом Верховної Ради України, взагалі не розгл ... Читати далі »
Переглядів: 699 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

На цій сторінці, шановні наші читачі, ми пропонуємо вам згадати творчість видатного українського сатирика і гумориста Павла ГЛАЗОВОГО, який свого часу жив у Кривому Розі і писав тут свої вірші. Згадати не тільки з метою відзначити 90-річчя від дня його народження, а для того, аби глибоко замислитися над своїми діями, над тим, чим сьогодні живемо і як бережемо Україну, Батьківщину нашу, як піклуємося про розвиток української мови, про те, щоб краще жилося українцям на рідній землі.
Творча спадщина Павла ГЛАЗОВОГО – величезна й до цього часу не глибоко вивчена. Його вірші не люблять ті чиновники, які живуть для себе, а не служать народу. Але вони широко популярні серед народу нашого. Однак хотілося б, аби українці більш глибоко й уважно поставилися до написаного видатним сатириком і гумористом, бо в глибинах його творчос ... Читати далі »
Переглядів: 2579 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

На Монастирському острові повністю демонтували пам'ятник Кобзареві, який досі височив з відтятою головою. Комунальники розібрали монумент до ноги і нині він чекає, поки влада обере підрядника, який відремонтує чавунну скульптуру. В Жовтневому виконкомі говорять, що вже зовсім скоро замінять бетонний постамент, а от коли Тарас постане на звичному для городян місці - прогнозувати не беруться, мовляв робота важка і копітка.
Відомо одне - раніше 2013 року геній українського народу та невтомний борець за незалежність України на звичне місце не повернеться.
Нагадаємо, що обезголовлений Тарас простояв майже рік. "Реставрують" монумент вже понад 15 місяців.

Орина ВАЩУК, сайт «Дніпрорград», 29 серпня 2012 року
Переглядів: 720 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)

Представники громадянського руху «Чесно» в рамках громадсько-політичного форуму «Чесні вибори» 9 серпня презентували «ЧЕСНОметр» - інтерактивний механізм оцінки якості народних обранців. Презентуючи технічні можливості «ЧЕСНОметра» регіональний координатор руху «ЧЕСНО» Андрій ЗІНЧЕНКО наголосив, ще представлена інформація не є догмою, що кожен небайдужий громадянин має можливість вказувати на порушення тим чи іншим депутатом сформульованих критеріїв, надаючи свою інформацію координаторам. Саме тому оцінки депутатів не є застиглими, вони динамічно змінюються.
Попри явну гротескність й звуженість критеріїв, які не дозволяють дати саме оцінок депутатам та їх діяльності, на що вказували присутні на форумі журналісти й політологи, координатор руху Олег РИБАЧУК наголосив, що критерії стосуються не людських якостей депутатів, не їх політичних, релігійних чи інших переконань, а саме оцінки як найманих робітників, яким довірено представництво інтересів громадян. «Не слід плутати оцінку я ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Додав: pprosvita | Дата: 14.09.2012 | Коментарі (0)