PP

     Четвер, 28.03.2024, 21:24



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Липень » 27
4 – 1914 р. – Створення Д.ДОНЦОВИМ, В.ДОРОШЕНКОМ, А.ЖУКОМ, М.ЗАЛІЗНЯКОМ, М.МЕЛЕНЕВСЬКИМ і О. СКОРПИС-ЙОЛТУХОВСЬКИМ СОЮЗУ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ, що ставив своїм завданням досягнення державної самостійності України через поразку Росії у світовій війні. Формально ліквідувався 1 травня 1918 р.
6 – 1914 р. – Львів. Головна українська рада оголосила про створення Української бойової управи – керівного органу Українських січових стрільців.
7 – 1932 р. – МОСКВА. Ухвалення ЦВК і РНК СРСР постанови про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації і про зміцнення суспільної (соціалістичної) власності, згідно з якою крадіжка колгоспного майна каралась розстрілом, а при наявності пом’якшувальних обставин – тюремним ув’язненням на термін не менше 10 років. (У народі постанова отримала назву „ЗАКОН ПРО П’ЯТЬ КОЛОСКІВ”). До початку 1933 року за цією постановою було засуджено 54645 осіб, З НИХ 2110 – ДО СТРАТИ.
8 – 1819 р. - Народився український письменник та громадсь ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 870 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

У цьому числі, наші шановні читачі, до вашої уваги – добірка матеріалів про передвиборну кампанію та наступні вибори до Верховної Ради України, які мають відбутися 28 жовтня цього року. Надалі ми також готуватимемо такі сторінки або окремі матеріали під рубрикою із такою ж назвою: «Ми обираєм, нас обирають…».
Мета цієї нашої ініціативи полягає не тільки в тому, аби поінформувати вас про перебіг подій щодо кампанії та звернути увагу в публікаціях на найважливіші, на наш погляд, її моменти. Ми занепокоєні наднизьким рівнем активності українців як громадян України (а не як окремих одиниць місцевого населення) не тільки Кривому Розі, а й у регіоні в цілому. Будьте уважними до тих процесів, що відбуваються навколо вас щодо відносин між владою і громадянами, яким ця влада має служити, та інформуйте нас (а також інші ЗМІ Кривого Рогу і Дніпропетровщини) про випадки порушення прав людини, про ознаки корупційних діянь з боку посадовців (якщо маєте цьому документальні підтвердження), висл ... Читати далі »
Переглядів: 800 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

СПІВРОБІТНИКИ Криворізького міського управління міліції в Дніпропетровській області 15 липня в Кривому Розі затримали жителя Кіровограда, який видавав себе за регіонального уповноваженого з прав людини Верховної Ради. Про це повідомив представник Управління Міністерства внутрішніх справ у Дніпропетровській області. За даними відомства, 36-річний підозрюваний був затриманий під час бійки з адміністратором одного з кафе Кривого Рогу. При затриманні він представився уповноваженим з прав людини Ради в Дніпропетровській області й надав відповідні документи.
"Під час проведення дослідчої перевірки було встановлено, що пред'явлені документи підроблені, особа, зазначена в них, не підтверджується, а шахраєм виявився безробітний 36-річний уродженець Кіровограда", - сказано в повідомленні. Джерело повідомило, що при подальшій перевірці з'ясувалося, що затриманий проживав по підроблених документах і навіть зареєстрував по них свою дитину. "По підроблених документах завів сім'ю, і навіть дру ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 801 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

У Дніпропетровську за примушування неповнолітніх до занять проституцією співробітники міліції затримали 41-річну місцеву мешканку. Про це повідомили у Відділі зв'язків з громадськістю Головного управління МВС України у Дніпропетровській області.
За даними ВЗГ, надаючи оголошення до газет про високооплачувану роботу для жінок, зловмисниця примусово використовувала дівчат як повій. Зокрема, цього року затримана шляхом обману, використовуючи тяжке матеріальне становище, завербувала двох неповнолiтніх мешканок Дніпропетровська, одна із яких є сиротою. Інші факти злочинної діяльності затриманої перевіряються. Слідчим управлінням обласної міліції порушено кримінальну справу за ч. 2 ст.149 (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України.
Відповідно до санкції вказаної статті, зловмисниці загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Іван МУРАХА, сайт «Дніпроград», 25 липня 2012 рок ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 778 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

Якщо послухати, про що говорять криворіжці, то на виборчу лихоманку вони аж ніяк не хворіють. Скоріше навпаки: як не обирай, матимеш те ж саме. Скаржаться на безробіття, на дорожнечу квартплат і харчів, на ніяке лікування. Жадають змін!..
А тим часом місто зарясніло новими портретними рекламними щитами. Це передвиборчою сверблячкою пройнялася влада: якщо раніше зі щитів усіх і вся по всьому місту вітав, як полюбляють говорити у верхах , губернатор (певно, Катеринославської губернії), то тепер, задовго до початку виборів, нас уже вітають милі його оку однодумці, вони ж однопартійці.
Ось у Тернівському районі з таких щитів на нас картинно поглядає фронто …, чи то пак, регіонал Костянтин ПАВЛОВ. На теперішній час у Криворізькій міській раді він - перший заступник міського голови, а в обласній раді – переймається долею комунальної власності і житлово-комунального господарства. А той із дніпропетровців, хто якоюсь мірою цікавився перебігом кампанії з президентських виборів 201 ... Читати далі »
Категорія: КОРИСТУВАЧИ САЙТУ | Переглядів: 983 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

Коли я вперше прийшов на сходи під Український Дім і завелися розмови щодо планів, цілей, та організаційних питань протесту, мені одразу впало у вічі, що серед голодуючих є людина, яка влучно і впевнено формулює свої думки. Позаяк ми опинилися в групах, що опікувалися різними питаннями, поспілкуватися нам вдалося аж через кілька днів потому.
Вже стемніло, публіка на сходах і слухала когось із декламаторів. Ми нарешті змогли обговорити деякі нагальні питання.
- Чому ти сюди прийшов?
- А тому що дістало все. Я працюю адвокатом.
І Олег розповів мені, як одного дня до медичного коледжу, котрий є його клієнтом, завітав такий собі чолов’яга, і представився: «Я от Юры Енакиевского, смотрящий по Дарницкому району. Какой пай принадлежит Вам в этой компании? 60%? Давайте ... Читати далі »
Переглядів: 798 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

Не в мові справа, друже мій…

Не в мові справа, друже мій, не в мові справа,
Хоч, безумовно, спільна мова – як пароль
І від чужинця оберіг на переправі
У те майбутнє, де у мови – інша роль.

Душа не знає, що за світ за небокраєм,
Вона приречена пізнати сіль землі.
Тож в метушні земних турбот ми всі шукаєм
Оте розсипане насіння у імлі,

В якому – сила для незламного коріння
І світла квітка неповторної краси,
І сяйво музики, і тайна шепотіння
Десь на промінчику у крапельці роси.

Воно мовчить і не знаходиться у гніві
Та і за гроші не купується ніде.
Ті, що знайдуть його, лише одним щасливі:
До них мелодія з висот від Бога йде.

А в ній - і сонце, і роса та світанкова,
І давня казка про далеке і земне.
Це наша мова, чуєш, друже, наша мова,
Жива. як пісня, що ніколи не мине.

Не в мові справа, друже мій, не ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 828 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

Оце новина! Регіонал пропонує ухвалити закон, за яким наклеп каратиметься позбавленням волі до 5-ти років. Важливо відзначити, що ця ініціатива походить від випускника факультету журналістки Віталія ЖУРАВСЬКОГО, нині народного депутата від Партії регіонів.
У автора законопроекту хочеться запитати: «Чи не хочете ви запровадити кримінальну відповідальність для депутатів за брехню про власну особу?». Не думаю, що він виявив би таке бажання, бо тоді йому самому довелося б відповідати. Зокрема, недавно він поширив календарик, де він на фото з футболістом Андрієм ШЕВЧЕНКОМ з підписом «За Україну разом». Чи треба пояснювати журналістам, що використання зображення іншої особи у власній рекламі можливе лише за згоди цієї особи? Тим часом, Андрій ШЕВЧЕНКО відхрестився від цього календарика, заявивши, що він ні за кого не агітує. Отож, ЖУРАВСЬКИЙ повівся некоректно, а простіше кажучи збрехав.
Подібна річ сталася з паном ЖУРАВСЬКИМ не вперше. Свого часу у передвиборній кампанії він п ... Читати далі »
Переглядів: 856 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

Криворізьке міське об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка висловлює співчуття активісту об’єднання ЧИЖИКОВУ Олександру Олександровичу у зв’язку зі смертю його матері
Тамари Григорівни
Переглядів: 797 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

За результатами дослідження громадянського руху «Чесно» спільно з аналітиками Комітету виборців України, у Верховній Раді України VI скликання лише три депутати відповідають критеріям доброчесності. Зокрема, дослідження засвідчило, що не порушували ні одного критерію віце-спікер українського парламенту Микола ТОМЕНКО, депутати фракції «НУНС» Володимир ЛАНОВИЙ і фракції «БЮТ» Олександр ГУДИМА. Також моніторинг виявив, що 17 депутатів за свою каденцію порушили тільки один з 6 критеріїв – щодо особистого голосування. Серед них: Анатолій ГРИЦЕНКО (НУНС), Руслан КНЯЗЕВИЧ (НУНС), Остап СЕМЕРАК (БЮТ), Андрій ПАРУБІЙ (НУНС), Олена МОСТІЛАН (БЮТ), Сергій МІЩЕНКО (БЮТ), Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ (НУНС), Роман ЗАБЗАЛЮК (БЮТ), Сергій ГРИНИВЕЦЬКИЙ (Народна Партія), Сергій ГОРДІЄНКО (КПУ).
Згідно з результатами аналізу, 89 народних депутатів порушували права та свободи людини. Серед них 50 депутатів із Партії регіонів, 13 – із «БЮТ», сім – з «НУНС», десять – позафракційних та сім – КПУ. 49 депутатів ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 733 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

У ПРЕС-КЛУБІ Дніпропетровської обласної організації НСЖУ відбулась прес-конференція, на якій було підведено підсумки політичного діалогу між дніпропетровською радою руху «Чесно» та обласними осередками політичних партій. З «партійного» боку участь у прес-конференції взяли голова Дніпропетровської обласної організація «Наша Україна» Віктор ГНОЄВИЙ та заступник керівника Дніпропетровського регіонального виборчого штабу об’єднаної опозиції «Батьківщина» Гліб ПРИГУНОВ.
За словами співкоординатора «Чесно» Костянтина ШАМАХАНОВА, окремі політичні сили, зокрема, Партія регіонів, хоча і заявили про загальну підтримку критеріїв «Чесно», але жодних кроків до співпраці не зробили. Також, за словами представників «Чесно», найближчими днями буде оприлюднено «ЧЕСНОметр» (дослідження відповідності кандидатів «Критеріям» доброчесності кандидата) та «профайли» на всіх діючих народних депутатів.
Коментуючи співпрацю «Нашої України» з «Чесно» Віктор ГНОЄВИЙ, зокрема, зазначив, що підстав для ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 744 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

Канал ТВі для багатьох криворіжців був ковтком правди у морі стрімко вихолощуємого телепростору. Глядачі різного віку могли дивитися його на дніпропетровському «11 каналі», приймаючи сигнал на звичайну ефірну антену або по кабельному ТБ. А недавно каналу ТВi в ефірі не стало. І читачі «Вісника» атакували редакцію запитаннями: чому замість нього ретранслюють канал «2 +2»?
Інтерес до зникнення ТВi з телеефіру має підстави. Сьогодні він підігрітий ще й тим, що «випадання» каналу дивним чином збіглося з черговим наїздом податкової служби на канал, виїмкою архіву документів за останні чотири роки у зв'язку з порушенням кримінальної справи проти генерального директора каналу Миколи КНЯЖИЦЬКОГО. Дії податкової гендиректор називає політичним замовленням, а звинувачення в несплаті податків - абсурдом.
- Абсурд полягає в т ... Читати далі »
Переглядів: 1141 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

Як вже повідомляв портал „Кривий Ріг 2012”, 5 червня поточного року мешканці Кривого Рогу склали лист до міського голови Ю. ВІЛКУЛА, в якому просили вжити заходів щодо розвитку в місті української мови. Лист прийняла представниця відділу внутрішньої політики, яка не захотіла назватися, але запевнила, що кожен, хто підписав зазначений лист, отримає відповідь у строк, передбачений діючим законодавством, що зафіксовано на відео.
Зазначений лист підписало близько 20 осіб, тож всі вони мали отримати відповідь. По закінченню передбаченого законодавством України 30-денного терміну жоден із співавторів листа відповіді не отримав. Тому було вирішено здійснити телефонний дзвінок до міськвиконкому. Телефоном представник міськвиконкому пояснила, що 20 червня було надіслано письмову відповідь людині, яка перша під ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 801 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

І чого ото людей поперло жити в будинках між плитами? Та ще й – між крупними. Там же небезпечно, бо може якась плита тріснути, впасти, придавити… Інша справа – уже після життя. Тоді виглядає дуже гармонійним знаходження тіла під плитою у, так би мовити, абсолютно затишному місці і в стані абсолютного спокою. Бо якщо і зірветься раптом плита та придавить усією масою, то все одно боляче вже не буде. А тут ще за життя вирішили ризикувати… Причому масово, і не тисячами, а навіть мільйонами, переважною кількістю всього населення. Чого б то?
Очевидно, у кожного побутували цілими десятиліттями і побутують сьогодні якісь виключно свої розрахунки і всілякі мрії щодо цього. Але я впевнений, що якби, наприклад, мешканці дев’ятиповерхового будинку №1 на вулиці ПУШКІНА у місті Кривому Розі жили не в крупнопанельній (із великих плит) споруді, а в картонній, то вони були б і вихованішими, і спокійнішими, і впевненішими у своєму світлому майбутньому. Однак змушений констатувати, що зазвичай люд ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1140 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

Голосування у Верховній Раді законопроекту «Про засади державної мовної політики», на наше переконання, порушило громадський консенсус щодо мовного питання, призвело до суспільного протистояння і обумовлено передовсім намаганням залучити додаткові голоси виборців.
Ваад України вважає за потрібне заявити, що на наш погляд, законопроект не вирішує проблем з мовами національних меншин, натомість суперечить Конституції України та положенням Європейській хартії реґіональних та міноритарних мов та Рамковій конвенції стосовно національних меншин.
В Україні дійсно є мови, які потребують державної підтримки, але це не російська, а кримськотатарська гагаузька, ромська, караїмська та кримчацька, урумська та румейська, а також ідиш. І саме їх як міноритарні захищає Європейська хартія реґіональних і міноритарних мов. Європейське законодавство захищає мовну різноманітність і спрямоване на захист зникаючих мов.
Проголосований проект розв’яже руки тим, хто намагається взагалі вилу ... Читати далі »
Переглядів: 792 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

(Колишній голова виборчої комісії розкритикував дорогу ідею)
Установлення веб-камер на виборчих дільницях не дає жодного "корисного ефекту". Про це в інтерв'ю "Главкому" заявив голова Центральної виборчої комісії протягом 2004-2007 років Ярослав ДАВИДОВИЧ, розповідаючи про досвід використання камер на президентських виборах 2004 року. За словами ДАВИДОВИЧА, ідея встановити веб-камери на дільницях на президентських виборах 2004 року належала тодішньому голові ЦВК Сергієві КІВАЛОВУ, і виникла вона після поїздки КІВАЛОВА в Росію, де на виборах тоді з окружними комісіями був відеозв'язок. "Ми тоді багато на це грошей дали, під експеримент потрапили дільниці в Одеській, Київській, Черкаській і ще кількох областях", - зазначив екс-голова ЦВК, додавши: "Наскільки я пам'ятаю, більш ніж мільйон гривень витратили 2004 рок ... Читати далі »
Переглядів: 1000 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

Антиукраїнська і злочинна влада пішла в відкритий наступ проти України і українців, піднісши меч на найдорожче, що є в українців – українську мову. Це останній аргумент цієї сьогочасної влади у війні проти українців. ЯНУКОВИЧ і його оточення за 2 роки свого правління довели країну до руїни, а українців до зубожіння, рейтинги їхні впали «нижче плінтуса». Щоб мобілізувати свій втрачений електорат, влада викинула свій останній козир, пішла в наступ на українську мову, але хто підняв меч найсвятіше, що є у нації, той від меча і загине!
Українській мові вчені нараховують 45000 тисяч років від часу її зародження. Вона почала формуватися на обширному просторі, який нині ми називаємо Східною Європою, або причорноморський кристалічний щит. Земля – це не просто те, що у нас під ногами, а жива істота. Вона постійно вібрує і ці вібрації, на причорноморському кристалічному щиті, територію якого займає Україна, є особливими, вони мають свою амплітуду коливань і притаманні тільки території Укр ... Читати далі »
Переглядів: 777 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)

У суботу, 21 липня, група невідомих здійснила захоплення будівлі музею Трипільської культури в селі Трипілля Київської області.Про це повідомив директор Музею Трипільської культури Олександр ПОЛІЩУК у коментарі кореспонденту ГолосUA. За його словами, невідомі зробили захоплення будівлі, вигнавши звідти всіх співробітників. Зараз, як зазначив О. ПОЛІЩУК, музей заблокований і не працює.
«Після того, як працівники музею викликали міліцію, на місце події прибув начальник міліції міста Українка, який не перешкоджав захопленню», - сказав директор музею. За його словами, загарбники стверджують, що нібито будівлю було продано, однак відповідних документів ніхто не бачив. О. ПОЛІЩУК повідомив, що вже звернувся до Адміністрації Президента України та Генеральної прокуратури з проханням розслідувати факт захоплення музею. Він також пояснив, що будівля є приватною власністю Володимира ЛАЗОРЕНКА.

Інформаційна агенція «ГолосUA», 24 липня 2012 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 730 | Додав: pprosvita | Дата: 27.07.2012 | Коментарі (0)