PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 15:40



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Жовтень » 14
14 жовтня в Україні відзначається одне з найбільших шанованих свят - Покрова Пресвятої Богородиці в народі його ще називають Третя пречиста. Цього дня ми з вдячністю і вірою приймаємо заступництво і клопотання за нас перед Богом Пресвятої Діви Марії, згадуємо історичні події далекої Візантійської епохи, з якої походить коріння національного українського свята. "Покрова накриває траву листям, землю - снігом, воду - льодом, а дівчат - шлюбним вінцем". В українських селах до сьогодні дотримуються давньої народної традиції грати весілля після Покрови, від Покрови і до початку Пилипівки - шлюбна пора в Україні.
У Карпатській Україні до Покрови осипом до поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки. Для того, щоб усі члени сім'ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитого рушн ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 926 | Додав: pprosvita | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (0)

Шановні читачі!
Продовжується передплата на “Промінь Просвіти” на 2011-й рік. І на наступний. Наш індекс - 96111. Вартість передплати (включно з оплатою поштових послуг) складає: на 3 місяці-5,43 грн., на 6 місяців-9,21 грн., на рік-17,22 грн. Газету можна передплатити з будь-якого місяця, завітавши на пошту до 25 числа попереднього місяця.
Якщо Ви не знайдете газету у Каталозі передплатних видань Дніпропетровської області, або Вам відмовлять у передплаті, звертайтесь у відділ передплати Криворізького поштамту за тел.(0564) 92-43-41, а передплатники Дніпропетровська та інших населених пунктів області можуть звернутися у відділ передплати обласної дирекції «Укрпошти» за тел. (056) 770-32-20.

Прохання також повідомляти про такі випадки редакції газети за телефонами: 067-568-39-73 або 401-58-03.

Редколегія
Переглядів: 811 | Додав: pprosvita | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (0)

Реакція світової спільноти на вирок у справі колишнього Прем’єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО є надзвичайно швидкою і однозначною. Сполучені Штати глибоко розчаровані засудженням Юлії ТИМОШЕНКО. Про це йдеться у заявах Білого дому і Держдепартаменту США. Представниця американського дипломатичного відомства Вікторія НУЛАНД сказала: «Сполучені Штати глибоко розчаровані засудженням і вироком колишньому прем"єр-міністрові Юлії ТИМОШЕНКО у політично вмотивованому процесі. Обвинувачення пані ТИМОШЕНКО і перебіг суду над нею, як також переслідування інших опозиційних лідерів і членів попереднього уряду, викликають поважні сумніви щодо відданості уряду України демократії та владі закону».
Раніше у вівторок вирок Юлії ТИМОШЕНКО засудили Євросоюз, Росія та міжнародні правозахисні організації. Голова Європейського парламенту Єжи БУЗЕК водночас закликав розрізняти дії української влади і прагнення українського народу. «Я переконаний, що ми маємо продовжити наші переговори щодо угоди про а ... Читати далі »
Переглядів: 743 | Додав: pprosvita | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (0)

НА ЦІЙ СТОРІНЦІ під назвою «Жінка має бути лише вдома і на кухні чи можна - і в політику?» дуже стисла і(за браком газетної площі), на жаль, фрагментарна розповідь про триденний тренінг для журналістів на особливу (донедавна – майже невідому в Україні) тему. Проходив на початку жовтня цього року у південному кримському місті Євпаторії і мав назву «Просування рівних прав та можливостей у політиці через ЗМІ» в рамках проекту «Жінка у владі: теоретичні права і реальні можливості». А організувала й провела його за підтримки посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні донецька громадська організація «Альянс»… В роботі його взяла участь і активістка Криворізького правозахисного товариства, кореспондент нашої газети Олена МАКОВІЙ, яка підготувала цю сторінку. Крім самих викладок відповідей на запитання, вона з метою більш глибокого знайомства з темою гендерної рівності також подала деякі витримки із українського законодавства.
На світлинах: (вгорі) редактор газет ... Читати далі »
Переглядів: 862 | Додав: pprosvita | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (0)

Жінка має бути вдома чи можна - і в політику?

Ігор КАТЕЛЯНЕЦЬ, редактор газети «Рост» з Егергодару Запорізької області

«Вперше вивчати гендерну проблематику я почав влітку, у липні цього року. А цей тренінг – уже як поглиблення отриманих знань. Ці знання на сто відсотків допоможуть мені виконувати свою роботу як журналіста більш професійно. Наприклад, ми ось робили опитування в Євпаторії, і мене дуже здивувало те, що самі жінки не можуть дати відповіді на прості ніби запитання. Навіть молоді стверджують, що політика – не жіноча справа, бо найголовніше – це виховувати дітей. А ті, хто допускають участь жінки в політиці, то бачать їх лише у сферах охорони здоров’я і освіти. І цей тренінг допоможе журналістам уникати цілої низки помилок, які вони зазвичай допускають, перебуваючи під ... Читати далі »
Переглядів: 904 | Додав: pprosvita | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (0)

Жінка має бути вдома чи можна - і в політику?

У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:
рівні права жінок і чоловіків - відсутність обмежень чи привілеїв за ознакою статі;
рівні можливості жінок і чоловіків - рівні умови для реалізації рівних прав жінок і чоловіків;
дискримінація за ознакою статі - дії чи бездіяльність, що виражають будь-яке розрізнення, виняток або привілеї за ознакою статі, якщо вони спрямовані на обмеження або унеможливлюють визнання, користування чи здійснення на рівних підставах прав і свобод людини для жінок і чоловіків;
позитивні дії - спеціальні тимчасові заходи, спрямовані на усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм Конституцією ( 254к/96-ВР) і законами України;
сексуальні домагання - дії сексуального характеру, виражені словесно (погрози, залякування, непристойні зауваження) або фізично (доторкання, поплескування), що принижують чи об ... Читати далі »
Переглядів: 868 | Додав: pprosvita | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (0)

У серпні 1991 року у Верховній Раді виступив президент США Джордж БУШ, якого супроводжував речник Роман ПОПАДЮК. Пізніше він став першим послом США в Україні. Ексклюзивне інтерв’ю Deutsche Welle. Роман ПОПАДЮК – американець з українським корінням. Він народився в Австрії 1950 року. У США зробив кар’єру дипломата. 1988 року президент Рональд РЕЙГАН призначив його своїм спеціальним помічником та заступником прес-секретаря з міжнародних питань. ПОПАДЮК залишався на цій посаді після того, як президентом став Джордж БУШ старший. 1992 року ПОПАДЮК став першим послом США у незалежній Україні. Від кінця 1990-х він є виконавчим директором Фонду президентської бібліотеки ім. Джорджа БУША, розташованої в штаті Техас.
- Пане ПОПАДЮК, як так сталося, що президент США Джордж БУШ, заступником речника якого Ви були, виступив на початк ... Читати далі »
Переглядів: 760 | Додав: pprosvita | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (0)

Жінка має бути вдома чи можна - і в політику?
(Бесіда з Іриною ГАМБАРЯН, керівником донецької громадської організації, сертифікованим тренером за темами «Гендеоний погляд: Інтернет», «Нові медіа, нові можливості в роботі журналістів і медіа-активістів» та іншими).

- Пані Ірино, до проведення таких тренінгів штовхає, мабуть, становище в українському суспільстві?
- Справа в тому, що у нас суспільство сегреговане за ознаками так званих чоловічих і жіночих професій, чоловічих і жіночих домашніх робіт, чоловічих і жіночих функціональних обов’язків у суспільстві. І я не можу говорити про те, що у нас десь немає стереотипів. Найперше - це те, що жінка сприймається як мати, як дружина, як подруга, але нізащо – як функціональна самостійна особистість. На перше місце ставиться репродуктивна функція жінки. Жінка не сприймається як суб’єкт, а сприймається лише як об’єкт з метою виконання дітородних функцій. Вона – мати, берегиня домашнього вогнища, вона (в ... Читати далі »
Переглядів: 839 | Додав: pprosvita | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (0)

Жінка має бути вдома чи можна - і в політику?
Світлана ЗАКРЕВСЬКА, керівник Донецької громадської організації «Альянс», керівник проекту «Жінка при владі без кривих дзеркал: теоретичні права та реальні можливості».

Ми по суті перші в Україні підняли цю тему. Бо у нас зазвичай у рамках гендерних програм великий акцент робиться на дуже серйозних речах, таких, які пов’язані часто з тими жінками, які вже зазнали лиха. Це, наприклад, торгівля людьми, насилля в сім’ї, репродуктивне здоров’я жінки. На превеликий жаль, у нас фактично залишаються поза увагою ті жінки, які стали успішними чи намагаються стати такими. Ось про них ми тут і ведемо розмову. Вони йдуть до цього самостійно, не відчуваючи жодної підтримки . Таке відбувається. Тож, зрозуміло, що із просуванням жінки до влади пов’язано цілу ... Читати далі »
Переглядів: 774 | Додав: pprosvita | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (0)

ГРОМАДЯНСЬКА ТРИБУНА
Скільки разів ми чули зі стін Верховної Ради, як депутати,
<<даруючи>> чергові пільги, проголошували: <<Цим самим ми захистили нашого малозабезпеченого виборця, обездолені будуть нам вдячні!>>. Та, дивним чином, поряд з новими законами з'являються нові беззаконня.
Хіба не парадокс, коли виконання державою виданого нею закону кожен громадянин має домогтися в суді? Непроглядна шизофренія...
Хто читав коли-небудь поему класика російської літератури
Ніколая НЕКРАСОВА <<Біля парадного під'їзду>>, той пам'ятає той біль, ту приреченість і ту безпорадність, що їх відчули мужички, що прийшли до під'їзду високопоставленого чиновника. У нашому випадку - це парадний під'їзд Саксаганського районн ... Читати далі »
Переглядів: 1027 | Додав: pprosvita | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (0)