PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 01:31



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Жовтень » 02
Якби ім'я Михайла ДРАГОМАНОВА з'явилось під молитвою "Отче наш" або гімном "Боже, царя храни", казав Іван ФРАНКО, то й їх би негайно заборонили. Росіяни вважали його мазепинцем, а свої навпаки – обрусителем. Був небажаний ані в Російській імперії, ані в Австро¬Угорській. ДРАГОМАНОВ– один із найпотужніших наших інтелектуалів – не ужився й із тодішніми європейськими соціалістами, хоч і вважали його серед них чільною постаттю. Сам казав: "Добре це чи ні, але до українства я прийшов від європеїзму". І уточнював: "Мій ідеал – соціалізм західноєвропейської школи, а не російський нігілізм із його антикультурністю і націоналістичним самозасліпленням". Не терпів цього й серед ¬своїх: ¬галичан сварив за дурне москвофільство, а наддніпрянців – за нерозумну москвофобію.
Письменник Борис ГРІНЧЕНКО в 1892–1893 роках виступив у пресі ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 9101 | Додав: pprosvita | Дата: 02.10.2011 | Коментарі (17)

Європейський суд юстиції заборонив реєструвати як товарний знак радянський герб, на якому зображено земну кулю, п'ятикутну зірку, а також серп і молот - аргументуючи заборону тим, що символи СРСР можуть образити угорців, естонців, чехів та інших. Про це повідомляють "Українські Новини" з посиланням на офіційний прес-реліз суду. Відмову в реєстрації суд пояснив тим, що радянський герб "суперечить громадській політиці і загальноприйнятим нормам моралі".
За законами Євросоюзу торгова марка не може бути зареєстрована, якщо вона розцінюється як така, що суперечить етичним нормам хоча б в одній країні - члені ЄС. Суд послався на те, що, зокрема, в Угорщині радянські символи - серп і молот, а також п'ятикутна зірка - вважаються "символом деспотизму".
Запит на реєстрацію знака в Євросоюзі подала в 2006 році багатопрофільна компанія Couture Tech. Проте агенція OHIM, яке займається реєстрацією всіх торгових марок на території ЄС, відмовилася реєструвати радянський герб, заявивши, щ ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 770 | Додав: pprosvita | Дата: 02.10.2011 | Коментарі (0)

Плач, українська Земле, плач, бо 21 вересня сього року не стало між нами незламного борця за долю багатостраждальної України, найдостойнішого її сина - Ярослава ГОМЗИ...
Все життя покладено на її олтар!
Заарештований ще 18-річним хлопцем, десять років відмучився він в жахливих сталінських ГУЛАГах - і не похитнувся у прагненні бачити свою Батьківщину вільною від імперської Москви. Ще за часів Великої вітчизняної війни всі власні кошти, які мав, витрачав на розповсюдження серед українців видань з правдою про свій окупований народ.
Вічний дисидент, один із засновників Української Гельсінської Спілки, яскравий публіцист і талановитий поет, він був такім дійовим і невтомним, що караючий нагляд "органів" за ним вже і незалежної Держави не припинявся (як це не дивно і не прикро) до останнього.
І за перебудованих ча ... Читати далі »
Переглядів: 782 | Додав: pprosvita | Дата: 02.10.2011 | Коментарі (0)

Після російсько-радянського за своєю суттю вересневого свята у Кривому Розі на душі було і гидко, і гірко. А саме те свято називалося по-совковому банально й примітивно: «Єдина родина – моя Україна». Кого ще не відвертає від читання до безглуздя типізованих подібного штибу матеріалів, можете прочитати про нього ось тут, на офіційному сайті виконкому Криворізької міської ради: http://www.kryvyirih.dp.ua/ua/st/pg/190911414555931_n/index.html

НА ЧУЖОМУ СВЯТІ
А гидко й гірко було від того, ніби я (з діда-прадіда криворіжець) побував не в старому центрі рідного міста, а десь «на советской чужбине». Та і як же ж по-іншому можна було себе відчувати, коли зі спеціально спорудженої для святкування сцени перед місцевим драмтеатром до українців різних національностей (сказали, що - десяти) один за одним зверталися «язиком мєжнаціональнава абщєнія» перші о ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1415 | Додав: pprosvita | Дата: 02.10.2011 | Коментарі (0)

ЯНУКОВИЧ чекає вбивчої «подлянки» звідки завгодно, але тільки не від найближчої своєї соратниці. Тим часом ризикує бути задушеним саме нею. «Якби я знала, хто це зробив... Якби я знала, хто ухвалив таке рішення. Я задушила б його власними руками», – сказала заступник глави президентської адміністрації Ганна ГЕРМАН в ефірі одного з телеканалів. Мова ішла про когось, нібито невідомого, хто ухвалив підступне рішення засадити Юлію ТИМОШЕНКО за грати. Можливо, тільки сама пані ГЕРМАН не чула, що Президент Янукович підпорядкував собі все, в тому числі й судову систему. Без його згоди в суді не тільки Родіон Кірєєв не пікне, а й миша не пробіжить. Отож, душити доведеться власного шефа.
«НЕ БІЙСЯ!»
А якщо говорити без іронії, ці слова можуть бути показником того, що Захід таки дочавлює Ві ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 935 | Додав: pprosvita | Дата: 02.10.2011 | Коментарі (0)

1- 1665 р. – Петро ДОРОШЕНКО обраний гетьманом Правобережної України.
1- 1727 р. – Данило АПОСТОЛ обраний гетьманом Лівобережної України.
1-17- 1990 р.- Київ. Голодування студентів, які вимагали відставки Голови Ради Міністрів УРСР, відмови уряду республіки від підписання Союзного договору, передачі місцевим органам влади майна КПРС та ВЛКСМ на території України, відбування юнаками України військової служби за межами республіки лише на добровільних засадах, перевиборів Верховної Ради УРСР.
2- 1906 р. (за новим стилем) – народився Іван БАГРЯНИЙ (ЛОЗОВ’ЯГІН), видатний український письменник, публіцист і громадсько-політичний діяч, удостоєний у 1992 році Державної премії України імені Тараса Шевченка за романи „Сад Гетсиманський” і „Тигролови” (посмертно).
3- 1078 р.- Загибель ІЗЯСЛАВА, прихід на київський княжий стіл Всеволода Ярославича (князював до 1093 р.)
3-6- 1917 р.- в Чигирині відбувся Всеукраїнський з'їзд вільного козацтва, делегати якого (200 ч ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1426 | Додав: pprosvita | Дата: 02.10.2011 | Коментарі (0)

У Нью-Йорку близько 30 представників діаспори пікетують Представництво України при ООН з плакатами, які закликають до відставки нинішнього Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА.
Як передає кореспондент УНІАН", акція проходить під українськими прапорами і прапором США, також є прапор Українського конгресового комітету Америки.
Як пояснила голова Комітету Тамара АЛЕКСЄЙ, для проведення акції не потрібен був дозвіл поліції, а потрібен лише дозвіл на встановлення підсилювальної апаратури.
Акція почалася музичним виконанням молитви, після чого організатори акції запросили приєднатися до них поліцейських "для демонстрації того, що в Америці є демократія".
Акція проходить під гаслами "Геть Януковича!", "Геть Азарова!", "Геть українофобів!", "Геть Табачника!". Учасники акції також тримають у руках плакат з портретом Юлії ТИМОШЕНКО за тюремними гратами, напис на плакаті: "Ні політичним репресіям, Україні свободу!".

УНІАН, 22 вересня 2011 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 720 | Додав: pprosvita | Дата: 02.10.2011 | Коментарі (0)

Уже два тижні у харківському телеефірі немає опозиційних телекомпаній «Фора», «АТВК» та АТН. Ситуацію вивчають представники незалежних журналістських організацій, ОБСЄ та представництва Єврокомісії в Україні.
За дорученням президента України, контролюючі органи мають розібратися в причинах відключення впродовж двох тижнів. Журналісти цих телеканалів переконували незалежних медіа-експертів, що до припинення мовлення безпосередньо «причетна міська влада та мер». Саму ситуацію вони називають «тиском на непровладні ЗМІ і порушенням свободи слова».
Харківський мер Геннадій Кернес усе це спростовує, зауважуючи, що «без опозиційних новин йому буде некомфортно». Він продемонстрував документи про те, що причина відключення полягає «в судових та господарчих суперечках» між власниками телеканалів і провайдерів, які подають сигнал.
Зведення (телевізійних) рахунків
Автор телевізійної програми «Я проти!», яка виходила на двох телеканалах, Андрій Войцеховський вважає, що з ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 743 | Додав: pprosvita | Дата: 02.10.2011 | Коментарі (0)

21 вересня було офіційно завершено польову частину наукової експедиції Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України по збиранню наукового матеріалу до планової теми Інституту «Шляхами Чубинського». Експедиція проводилась в межах степових районів Дніпропетровської та Херсонської областей. До складу зазначеної експедиції увійшли: Боса Л.Г. (старший науковий співробітник, керівник групи), Босий О.Г. (докторант), Коваль-Фучило І.М. (науковий співробітник). Сіренко С.В. (провідний мистецтвознавець).
Члени експедиції, протягом тижня, знайомилися з культурою та побутом сільського населення степової України, вивчали експозиції та фонди місцевих музеїв, опитували краєзнавців і старожилів, фотографували об´єкти побуту, історії та культури, вели спостереження за виконанням органами місце ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 938 | Додав: pprosvita | Дата: 02.10.2011 | Коментарі (0)

Прокурору області Наталі МАРЧУК я надіслав заяву такого змісту: «Відповідно до охоронного зобов’язання Міністерства екології та природних ресурсів України від 09.04 .2002 року Держуправлінню екоресурсів у Дніпропетровській області передано під охорону заповідний об’єкт – ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Інгулецький степ» площею 65.6 га, створений Указом Президента України від 21.02.2002 року, №167/2002. Місце розташування заказника – поблизу сіл Недайвода і Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області.
Рішенням Дніпропетровської обласної ради від 22 березня 2004 року №768/33/V “Про затвердження програми формування та розвиток національної екологічної мережі Дніпропетровської області на 2006-2015 роки» в районі розташування згаданого заказника для потреб створення Національного парку було зарезервовано 4 тисячі гектарів земельного наділу за рахунок земель запасу.
У свою чергу, Дніпропетровська обласна державна адміністрація видала розпорядження ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1374 | Додав: pprosvita | Дата: 02.10.2011 | Коментарі (0)