PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 00:33



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Січень » 21
22 січня ми відзначаємо День соборності України. Це свято, яке було запроваджено указом Президента України від 21 січня 1999 року. В ньому підкреслювалося: «Враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання
Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної
Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави,
п о с т а н о в л я ю: установити День соборності України, який відзначати щорічно
22 січня - у день проголошення в 1919 році Акта злуки» Так, бо 92 роки тому в Києві на Софіївській площі було зачитано Акт злуки, в якому проголошувалося: «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єд ... Читати далі »
Переглядів: 919 | Додав: pprosvita | Дата: 21.01.2011 | Коментарі (0)

ЗМІ в Україні ігнорують суспільно важливі новини. Це, а також розміщення матеріалів за політичними замовленнями є нині головними порушеннями свободи слова, як показав моніторинг великих телеканалів і газет України.
В українському інформаційному просторі спостерігається тенденція до стерилізації новин, сказала Deutsche Welle науковий директор Інституту масової інформації Вікторія СЮМАР. Переслідування опозиції, правозахисників та активістів "підприємницького Майдану", а також новини про зростання безробіття та інші соціальні негаразди, за словами авторів моніторингу за грудень, одностайно не висвітлюються вісьмома загальнонаціональними телеканалами. Лише СТБ та "5 канал" "часом стають винятками з цього правила", каже СЮМАР.
Найбільше замовчування суспільно-важливої інформації та вибіркове надання позитивів про владу, як сказала СЮМАР, зафіксоване на Першому національному, який перетворився на "абсолютно радянський формат, що навіть не є форматом часів Кучми". Медіа-експерт ... Читати далі »
Переглядів: 934 | Додав: pprosvita | Дата: 21.01.2011 | Коментарі (0)

«Є РЕЧІ страшніші, ніж новий Майдан. Це - криза неплатежів, яка паралізує всю країну», - сказав в ексклюзивному інтерв`ю Comments.ua голова Ради Національного банку України Петро ПОРОШЕНКО. На його думку, «люди, доведені до точки кипіння, можуть просто перестати платити - податки, комунальні платежі тощо. І така форма протесту може паралізувати всю державу».
«Україна не може собі дозволити витрачати гроші на потяг до розкоші наших урядовців. В іншому разі на нас чекає щось страшніше за «податковий» Майдан: люди можуть просто перестати терпіти ситуацію, коли їхні гроші, зароблені тяжкою працею, розкрадають урядовці, які уявлення не мають, як тяжко вони дістаються», - підкреслив П.ПОРОШЕНКО. Тому, вважає він, «потрібно, щоб державні чиновники зрозуміли, що вони найняті народом і залежать від нього, а не навпаки. Як тільки до наших бюрократів ді ... Читати далі »
Переглядів: 929 | Додав: pprosvita | Дата: 21.01.2011 | Коментарі (0)

Архівні документи дозволяють спростувати антиукраїнські історичні міфи. Зокрема, про «антисемітизм» українських націоналістів та участь ОУН в Голокості. Український історик Володимир В’ЯТРОВИЧ у Гарвардському університеті досліджує архів одного з керівників Організації українських націоналістів, Миколи ЛЕБЕДЯ. Це більше тисячі мікрокопій оригінальних повстанських документів та тисячі документів про діяльність різноманітних українських організацій в діаспорі. «Архів ЛЕБЕДЯ є історичною сенсацією. Після керування ОУН, ЛЕБІДЬ тривалий час очолював референтуру зовнішніх зв’язків Організації українських націоналістів. У 1944-му він залишив Україну і за дорученням ШУХЕВИЧА вивіз великий архів матеріалів, які стосуються історії ОУН з 40-их років. ЛЕБЕДЬ поповнював архів, перебуваючи у Західній Німеччині, а потім в Америці», – розповів історик Українській службі «Голосу Америки«.
За словами В’ЯТРОВИЧА, архівні документи дозволяють спростувати антиукраїнські історичні міфи. Зокрема, про ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1019 | Додав: pprosvita | Дата: 21.01.2011 | Коментарі (0)

Поряд із позитивними зрушеннями в Україні, які вітають у Брюсселі, є і проблеми, щодо яких позиція ЄС є принциповою - заявив під час візиту до Києва європейський комісар з питань розширення та політики сусідства Штефан ФЮЛЕ. Серед цих "проблемних" питань пан ФЮЛЕ назвав свободу зібрань, свободу преси, захист прав людини та демократію. Штефан ФЮЛЕ, комісар ЄС з питань розширення та політики сусідства:"Я думаю, ні для кого не секрет, що поряд із позитивними кроками в Україні та у наших відносинах, є питання, щодо яких ми наполягаємо і у яких компромісів бути не може. Це стосується дотримання та розвитку цінностей, що є базовими для наших стосунків. Ми мали дуже чесну та відкриту дискусію, спрямовану у мабутнє. Її мета - аби громадяни України відчули переваги від посилення демократії."
Тим часом у ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 888 | Додав: pprosvita | Дата: 21.01.2011 | Коментарі (0)

Міліція Нікополя перейшла на надзвичайний режим роботи, запровадивши посилене цілодобове патрулювання. До таких заходів вдалися через загострення міжетнічного конфлікту між українською та вірменською громадами міста. Приводом для загострення ситуації стала бійка в одному з нікопольських кафе у новорічну ніч. Конфлікт між двома компаніями , який виник через дівчину, переріс у бійку, в результаті якої від ножових поранень загинули двоє людей і двоє потрапили у лікарню. Слідство з’ясувало – холодну зброю застосував представник вірменської громади, якого вже затримано.
Через кілька днів після цих подій невідомі розтрощили в Нікополі пам’ятник, встановлений національною громадою на знак вшанування жертв вірменського геноциду. Цю подію у Нікополі розцінили як помсту за загиблих українців. Містом почали поширюватись чутки про підготовку масових заворушень та ймовірні погроми в місцях компактного проживання вірмен. Інформація про збирання українських загонів та готовність втрутитися в к ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 952 | Додав: pprosvita | Дата: 21.01.2011 | Коментарі (0)

ЯНУКОВИЧ ліквідував київський Музей Української Народної республіки, повідомляє Центр досліджень визвольних змагань. Станом на 10 січня двері музею, розташованого у будинку Центральної Ради (Будинок Вчителя на Володимирській), опечатано, музей закрито, працівників звільняють. За інформацією співробітників, офіційна причина — указ президента ЯНУКОВИЧА № 1085/2010, яким ліквідовано Український інститут національної пам’яті. Відповідно, цей указ застосували і до Музею УНР як структурного підрозділу Інституту.
Київський музей Української Народної Республіки був відкритий 22 січня 2009 року і підпорядковувався Українському інституту національної пам’яті. Схоже, що відповідно до п. 2 Указу Президента України № 1085/2010 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" його ліквідували разом із зазначеним вище Інститутом. Про долю унікальних архівних документів та експонатів експозиції музею – зокрема, оригіналів 4-го універсалу Центральної ради про проголошення державної ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 879 | Додав: pprosvita | Дата: 21.01.2011 | Коментарі (0)

Львівська облрада прийняла рішення про дотримання на території області законодавства щодо державного статусу української мови. Це рішення депутати прийняли на сесії 5 січня. Як зазначено у рішенні, офіційні наради та заходи на території Львівської області мають проводитися виключно державною мовою.
Львівській ОДА депутати доручили під час проведення офіційних заходів забезпечити неухильне дотримання керівниками і представниками місцевих державних адміністрацій конституційних вимог щодо державного статусу української мови на території Львівської області.
Як наголосив депутат від НРУ Святослав ШЕРЕМЕТА, це рішення зумовлене тим, що під час офіційних візитів до Львова посадовці Кабміну Борис КОЛЕСНІКОВ, Анатолій МОГИЛЬОВ, Андрій КЛЮЄВ не використовують державну мову. «Це свідчить про те, що вони або інтелектуально не здатні вивчити українську мову, тоді вони не мають права обіймати ці посади, або ж вони відверті українофоби», – наголосив ШЕРЕМЕТА. З його слів, рішення Львівс ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 818 | Додав: pprosvita | Дата: 21.01.2011 | Коментарі (0)

Є в Кривому Розі такий журналіст, котрий уважно споглядає світ і свої враження передає не тільки в статтях, репортажах, замітках або нарисах, а й пише вірші кіносценарії. Це Віктор НОСАЧ. Зовсім недавно, у 2008-му і в 2009-му роках, одна за одною вийшли дві його збірки поезій українською та російською мовами. Перша – під назвою «Я маю честь», а друга – «Хто ти, людино?..» В нашому часописі ми подаємо два вірші із першої збірки. Але попередньо подаємо коротеньку вступну статтю про нього Геннадія ПОРТНЯГІНА, члена Національної спілки журналістів України, вмішену в ту ж першу збірку:
«Віктора НОСАЧА я знаю давно. Ми познайомились в редакції криворізької міської газети «Червоний гірник», куди я приніс свої перші фотознімки. Деякі були схвалені ним і опубліковані, що стало для мене дороговказом у моїй майбутній професії. Пригадується й інше, коли ми, мешканці 44-го кварталу, дивились в кінотеатрі «Жовтень» кінострічки. Сценаристом яких був Віктор НОСАЧ. Дві з них («Сталь і троянда» і ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 899 | Додав: pprosvita | Дата: 21.01.2011 | Коментарі (0)

Ця книга рятує від безнадії, яка (з огляду на сучасні українські реалії) все міцніше обгортає душу, хоч сам її автор Василь ШКЛЯР занурює читачів у глибінь історичного роману, де на базі документів розповідається про події майже столітньої давнини. - І все через те, що там виписане аж ніяк не втратило своєї актуальності сьогодні.
Крім того, важливо зазначити, що вміщені в тканину роману документи про національно-визвольну боротьбу українців за незалежну державу у двадцяті роки минулого століття є об'єктивними свідченнями про те, що тоді насправді відбувалося. Відбувалося не десь на заході України, а в самому її центрі, на Черкащині, в місцині Холодний Яр. Ось тільки один малесенький уривок лише із одного з таких свідчень про борців національно-визвольного руху, виписаного рукою супротивника: "Прошлое всех атаманов очень характерно. Все это бывшие петлюро ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1812 | Додав: pprosvita | Дата: 21.01.2011 | Коментарі (0)