PP

     Четвер, 18.04.2024, 09:55



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Листопад » 12
Наша Криворізька „Просвіта” уже четвертий рік поспіль виступає в місті в ролі організатора проведення показу кращих фільмів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини (або – фестивалю правди, як ми вже звикли його називати), який щороку в березні-квітні проходить у Києві. Та цього разу він має особливе призначення, бо покази ці сконцентровані на ідеї забезпечення насамперед прав дитини. В основному, на це й було звернуто увагу організаторів під час презентації такого перегляду, яка відбулася в понеділок, 8 листопада, у конференц-залі Криворізького державного педагогічного університету.
Виступаючи із вітальним словом перед присутніми (а це були активісти студентського кіноклубу, аспіранти і представники місцевих ЗМІ), виконуючий обов’язки ректора педагогічного університету Ярослав Ш ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1153 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2010 | Коментарі (0)

Керована п. Євгенією ФЕДАШ Криворізька міська організація Народного Руху України, що йшла на вибори до Криворізької міської ради за списком № 22, дуже ймовірно, обзавелася власним віщуном. У своїй, опублікованій 26 жовтня поточного року, виборчій платформі, вона своїм першочерговим завданням поставила підтримку ідеї кандидата на посаду міського голови від партії регіонів Юрія ВІЛКУЛА. Але - в досить своєрідний спосіб, навівши його передвиборче гасло і заздалегідь проголошуючи його міським головою, чи то пак, «мером»: «Разом з мером міста: добротне – збережемо, нове – збудуємо».
Звичайно, після такої «потужної підтримки» пан ВІЛКУЛ не міг не стати мером, чого не скажеш про кандидатів у депутати до міськради від міської організації НРУ. Тож чи ми не станемо у подальшому свідками спільного з панією ФЕДАШ нового будівництва храмів УПЦ в єднанні з Московськи ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 918 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2010 | Коментарі (0)

Служба безпеки України повідомила громадську організацію «Демократичний Альянс» про те, що зустрічі з її активістами відбувались «виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України». Лист від СБУ надійшов громадській організації у відповідь на її неодноразові звернення до В.І. ХОРОШКОВСЬКОГО з проханнями пояснити чисельні неофіційні зустрічі та профілактичні бесіди працівників його відомства з керівниками місцевих осередків «Демократичного Альянсу».
У громадській організації заявляють, що готові надавати будь-яку інформацію Службі безпеки України про свою діяльність на підставі офіційних запитів та вимагають припинити радянську практику проведення неофіційних зустрічей та профілактичних бесід з метою тиску, залякування, впливу та втручання у функціонування об’єднання громадян. Нагадаємо, що 23 вересня ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 899 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2010 | Коментарі (0)

Київська незалежна медіа-профспілка влаштувала пікет біля посольства Російської Федерації в Україні. Журналісти зібралися на знак протесту проти побиття їхнього російського колеги Олега КАШИНА. Учасники пікету тримали плакати з портретом побитого журналіста і плакати зі зверненням до російського президента і прем’єра - "МЕДВЕДЄВ і ПУТІН, знайдіть кривдника Олега КАШИНА!". Також учасники пікету зробили символічний акт: вони поклали біля посольства металеві прути та закликали керівництво Росії здати прути на металобрухт і ніколи більше їх не застосовувати. Голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій ЛУКАНОВ передав до посольства листа від імені КНМП з вимогою знайти злочинців, які побили журналіста.
"Закликаємо провести об'єктивне розслідування і покарати винних відповідно до закону, це є справою честі для Вас і Вашої команди. Ми закликаємо Вас до цього. Інакше справа КАШИНА ляже незмивною плямою на репутацію російської влади. Інакше вона буде мати найнегативніші на ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 847 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2010 | Коментарі (0)

Поки президент Віктор ЯНУКОВИЧ у День української писемності запевняв, що українська мова буде "надійно захищена”, а міністр освіти Дмитро ТАБАЧНИК обіцяв написати традиційний радіодиктант, громадські організації, залучивши студентство, влаштували всеукраїнську акцію солідарності на підтримку української мови й виступили з черговим протестом проти ухвалення закону про мови. З намальованими жовто-блакитними прапорцями на щоках і великими прапорами у руках кількасот українців колоною вирушають з Контрактової площі в бік Адміністрації президента.
Попереду колони на ходулях крокують хлопці в масках із обличчями російських керівників ПУТІНА та МЕДВЕДЄВА, від них не відстають наші "ЯНУКОВИЧ”, "СИМОНЕНКО” й "ЛИТВИН”, але вже без ходуль... За задумом організаторів, це символічне дійство мало показати, як "ПУТІН” і "МЕДВЕДЄВ” маніпулюють нашими політиками, зокре ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 897 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2010 | Коментарі (0)

День української писемності і мови пов’язують з 9 листопада. Його щороку відзначає вся Україна. Того ж таки 9 листопада 1997 року у відповідь на ініціативу громадський організацій було видано Указ Президента України за номером 1241/97 „Про день української писемності та мови”. В тексті цього Указу зазначено: „Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця”.
В контексті розвитку мови в часи незалежності України щодо цього важливо зазначити дані на основі Всеукраїнського перепису населення 2001 року, бо відповідно до них українську мову вважали рідною 67,5 відсотка жителів України, що на 2,8 відсотка більше, ніж за даними перепису 1989 року. А от щодо російської помітна інші тенденція: у тому ж 2001-му рідною її назвали 29,6 відсотка, і цей показник після 1989 року знизився на 3,2 відсотка. Це такі сухі цифри. До них важливо додати, що українська є ще рідною мовою для близько 45 ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 914 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2010 | Коментарі (0)

До 60-річниці Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, що відзначалася 4 листопада, громадська організація “Гельсінська ініціатива - ХХІ” провела відкриту лекцію в аудиторії Інституту бізнесу та підприємництва Тернопільського національного економічного університету.
Як відомо, Конвенцію було підписано 1950 року у Римі десятьма європейськими державами. Її прийняття стало історичною подією в міжнародному праві, адже Конвенція не лише встановила перелік стандартів у галузі прав людини, але й створила, відкрила шлях створенню інституцій, що здійснюють контроль за дотриманням її положень. Вона досі залишається першим та головним міжнародним правовим актом, практичне виконання якого європейськими державами розцінюється, як складання іспиту на відданість цінностям верховенства права, демократії та прав людини.

Україна підписала Конвенцію при вступі до Ради Європи у 1995 році. Після її ратифікації у 1997-у наша держава визнала для себе обов’я ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1022 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2010 | Коментарі (0)

Партія "Проти всіх" зайняла б у Дніпропетровську друге місце на виборах до міської ради та майже половину місць у районних радах. Звісно, якби таке було можливо. Мешканці Дніпропетровська висловили своє ставлення до діючої влади, а заразом і до так званої опозиції під час виборів до місцевих рад більш ніж красномовно. Про ступінь довіри до висунутих кандидатів може свідчити як явка на виборчі дільниці (від 30 до 36% по різних округах), так і результати цього самого голосування.
Спостерігачі звернули увагу на дуже значний відсоток виборців, які не підтримали жодного з кандидатів. Якщо у багатомандатних округах з виборів до обласної, міської й навіть районної ради відсоток цих голосів не перевищував рівня 10%, то при голосуванні за одномандатників різко зростав. Зокрема, на 10 округах з виборів до Дніпропетровської міської ради за мажоритарною системою переміг саме кандидат "проти всіх", ще на 8 округах протестних голосів виявилося менше, ніж у переможця, але більше ніж у кандидат ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 893 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2010 | Коментарі (0)

У середу, 27 жовтня 2010 року, у Вороніжі відбувся круглий стіл «Висвітлення російсько-українських відносин у друкованих ЗМІ Воронезької та Луганської областей». Захід проводився за результатами громадського моніторингу друкованих ЗМІ Воронезької та Луганської областей у 2009-2010 роках. В рамках дослідження було проаналізовано публікації 6 суспільно-політичних видань обласного значення, та 6 районних ЗМІ Луганської та Воронезької областей. Моніторинг преси спільно провели спеціалісти Східноукраїнського центру громадських ініціатив (Луганськ, Україна) та Регіонального фонду «Центр захисту прав ЗМІ» (Вороніж, Російська Федерація). Дослідження було проведено з метою вивчення проблем транскордонних інформаційних комунікацій між Луганською та Воронезькою областями та вироблення рекомендацій щодо їх покращення на основі цінностей Європейського Союзу. Участь у круглому столі взяли представники обласних та районних ЗМІ, громадськості, органів державної влади (Управління у справах ЗМІ Воронезь ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 986 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2010 | Коментарі (0)

Шановні читачі!
Продовжується передплата на газету “Промінь Просвіти” на 2011 рік.
Наш індекс - 96111. Вартість передплати (без урахування плати за поштові послуги) складає: на 1 місяць-1,11 грн., на 3 місяці-3,33 грн., на 6 місяців-6,66 грн., на рік-13,32 грн. Той, хто має бажання передплатити, має зайти на поштове відділення й зробити це.
Якщо ж ви раптом не знайдете газету у Каталозі передплатних видань Дніпропетровської області на 2011 рік або ж вам просто відмовлять у передплаті, звертайтесь у відділ передплати Криворізького поштамту за тел.(0564) 92-43-41, а передплатники Дніпропетровська та інших населених пунктів області можуть звернутися у відділ передплати обласної дирекції «Укрпошти» за тел. (056) 770-32-20.Прохання також повідомляти про такі випадки редакції газети за тел. 067-568-39-73.

Редколегія
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 910 | Додав: pprosvita | Дата: 12.11.2010 | Коментарі (0)