PP

     Четвер, 28.03.2024, 11:56



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Жовтень » 31
НЕ ПАМ’ЯТАЮ, щоб колись раніше мені було так гидко на душі перед виборами. Та й взагалі, люди геть роз’єднані, кожен – у своїх, здається, нерозв’язних проблемах, і вони особливо не переймаються тим, що відбувається в політичному житті країни. А я проглянув нещодавно список із кандидатів до Криворізької міської ради – і не знайшов там (крім двох-трьох прізвищ) майже нікого, хто насправді був би готовий не тільки на словах, а й на ділі, відстояти (захистити) мої права у тій раді як громадянина незалежної Української держави в моєму рідному (ще з діда-прадіда) місті. І я зрозумів, що для мене ці вибори – чужі. Та й не тільки для мене. Вони, вважаю, є чужими для українського народу в цілому.
Зокрема, про те, що сам закон не сприяє демократичній процедурі проведення виборів, кажуть фахівці. Причому – неа ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1130 | Додав: pprosvita | Дата: 31.10.2010 | Коментарі (0)

ПРАВОВИЙ БЕЗЛАД У ДЕРЖАВІ МОЖЛИВО ПОДОЛАТИ ЧЕРЕЗ СКЛИКАННЯ УСТАНОВЧИХ ЗБОРІВ.
ВІДОЗВА
виконавчого комітету СОУ від 16 жовтня 2010 року до української громадськості.

У січні 2010 року з нагоди річниці Злуки українських земель у Києві відбувся всеукраїнський форум громадських організацій, на якому було прийнято рішення про створення координаційної ради, куди мали увійти представники громадськості різних регіонів країни з метою підготовки наступного етапу: висунення делегатів для участі у Всенародних конституційних (Установчих) зборах.
На жаль, українські політики не спромоглися відкрити шлях до реалізації установчої влади українського народу, не запровадили системи «відкритих» списків під час виборів, а вдалися до ревізії Конституційного процесу в Україні, що відбулося і у 2004 році, і 30 вересня 2010 року. Вбачається, що повернути Конституційний процес у легітимне русло повинні Установчі збори (УЗ), які можуть визначати повноваження та відповідальність кожної гі ... Читати далі »

Переглядів: 878 | Додав: pprosvita | Дата: 31.10.2010 | Коментарі (0)

Шановна редакціє!
Вийшов у світ ювілейний (сотий) випуск газети “Промінь Просвіти”. Це єдина україномовна газета на Криворіжжі, яка захищає наші національні інтереси. Вона відроджує почуття національної гідності українців та їх мову, піднімає їх із колін. Колись Дмитро ДОНЦОВ писав: “Великі здаються нам такими тому, що ми стоїмо перед ними на колінах”. Саме тому “Промінь Просвіти” знають далеко за межами Криворіжжя. Кожен номер - то частинка нашої правди. Я вітаю вас із ювілейним випуском. Бажаю вам подальших успіхів у розбудові справді української держави, бо, як говорив наш драматург Микола КУЛІШ: ”На московському кумачі України самостійної не вишити!” Тримайтеся обраного шляху!

Ваш постійний читач – Славій КАРПЕНКО, м Кривий Ріг
Переглядів: 911 | Додав: pprosvita | Дата: 31.10.2010 | Коментарі (0)

1 – 1851 р. – Народився Іван МАНЖУРА, український поет, фольклорист, етнограф.
2 - 1876 р. – Народився український поет Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, який помер в неповні 22 роки від сухот, його твори були надруковані лише після смерті завдяки турботам Івана ФРАНКА.
3 – 1927 р. – У БЕРЛІНІ ВІДКРИЛАСЯ 1 КОНФЕРЕНЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ, ЯКА СТВОРИЛА ПРОВІД УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ, ЩО МАВ ДІЯТИ ЯК КООРДИНАЦІЙНИЙ ЦЕНТР УСІХ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТИЧНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ТА ЩЕ НЕ ЗОРГАНІЗОВАНИХ ОКРЕМИХ НАЦІОНАЛІСТІВ.
4 – 1912 р. – Народився український кінорежисер Віктор ІВЧЕНКО, у творчому доробку якого фільми „Доля Марини”, „Надзвичайна подія”, „Іванна”, „Гадюка”, „Шлях до серця”, „Софія Глушко”.
6 – 1932 р. – За відставання в хлібозаготівлях постановою ЦК КП(б)У 30 районів УСРР були занесені на так звану „чорну дошку”, що означало скорочення завезення продуктів харчування у ці місцевості.
7 – 1917 р. – Чорноморський Український військовий комітет поставив ви ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1050 | Додав: pprosvita | Дата: 31.10.2010 | Коментарі (0)

Близько 43,8% українців стверджують, що їм вистачає грошей на їжу, але купувати одяг їм важко. Такими є результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. При тому 16,2% опитаних зізнаються, що їм не вистачає грошей навіть на їжу. 32,4% українців стверджують, що їм вистачає грошей на їжу, одяг i вдається дещо заощаджувати. 5,7% при тому можуть дозволити собі купувати деякі коштовні речі, а 0,3% - все, що захочеться. 1,5% опитаних на питання про свій майновий статус не відповіли.
Опитування було проведено Київським міжнародним інститутом соціології протягом 8-17 жовтня 2010 року. Методом інтерв`ю опитано 2038 респондентів, що мешкають в усіх областях України (включно з містом Києвом) та в Криму за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1.5) не перевищує 2.3% для показників близьких до 50%, 2,0% - для показників близьких до 25%, 1,4% - для пока ... Читати далі »
Переглядів: 1011 | Додав: pprosvita | Дата: 31.10.2010 | Коментарі (0)

Допоки?.. В жодній країні європейської спільноти не ведеться такої тривалої потуги на захист своєї державної мови, як в нашій рідній Україні! Говоримо, говоримо, а політичних змін не бачимо. Досі переважає мова сусідньої країни – російська. І жоден посадовець за неповагу до Закону „Про мови” не позбавився ні посади, ні навіть поваги до нього... Загальна вседозволеність і прощення для посадовців. Така безвідповідальність, таке ставлення до Конституції може привести й до державного краху?!.
Навіть російський письменник Михайло ЗАДОРНОВ у одному своєму концертному виступі зі сцени сказав: „Мова – душа народу. Хто зневажає мову, той плює в душу народу”. Отакої! Тож, виходить, наші російськомовні парламентарі і урядовці плюють в душу народу, який вони мають захищати? Адже ними українську мову з високих трибун доведено до становища упослідженого жаргону. Чи не глумиться над нами і над нашою мовою прем’єр Микола АЗАРОВ або „регіонал” Михайло ЧЕЧЕТОВ та народні депутати з фракції комуні ... Читати далі »
Переглядів: 960 | Додав: pprosvita | Дата: 31.10.2010 | Коментарі (0)

ЕКСПЕРТИ вважають, що висновки Венеціанської комісії щодо законопроекту №2450 "Про мирні зібрання" стали вироком для нього. Про це вони сказали на прес-конференції в УНІАН. “Висновок Венеціанської комісії є вироком законопроекту №2450. По суті, можна сказати, що цей законопроект розбитий в пух і прах. Є великі сумніви, що Комітет Верховної Ради з прав людини врахує усі ці рекомендації. А якщо врахує, то це буде абсолютно новий законопроект”, - сказав член Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини, член правління інституту “Республіка” Володимир ЧЕМЕРИС.
За його словами, є зауваження практично до кожної статті законопроекту. “Венеціанська комісія пропонує змінити деякі положення на прямо протилежні”, - додав він. За словами В.ЧЕМЕРИСА, багато рекомендацій, наданих Венеціанською комісією ще у 2009 році, не були враховані авторами законопроекту, які готували його до другого читання. “Усе це вказує на кричущу некомпетентність тих людей, які готували цей зако ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 978 | Додав: pprosvita | Дата: 31.10.2010 | Коментарі (0)

Поїздка через всю Україну зі сходу на захід!.. Про таке можна було тільки мріяти. Але мрія таки здійснилася, і сталося це зовсім недавно: протягом 11-ти днів, починаючи з 9 вересня. Ідея ж її організації виникла у керівника полтавської асоціації «Громадянське суспільство» Володимира СТЕПАНЮКА, а спонсором подорожі виступив президент всеукраїнського благодійного фонду «Україна – свята родина» Іван МАТІЄШИН. Тому й не дивно, що автопробіг «Україна у нас єдина» у складі із одинадцяти учасників розпочався саме з Полтави, від музею-садиби видатного українського письменника Івана КОТЛЯРЕВСЬКОГО, а сам захід був присвячений 300-річчю Української Конституції Пилипа ОРЛИКА. Вік учасників становив від 24-х до 70-ти років, тут були і журналісти, і музиканти, були і лікар, і муляр, а також - представники інших професій, що активно працювали в громадських організаціях. Кривий Ріг і нашу «Просвіту» я представляла одна.
Згадуючи все пережите, переглядаючи світлини і відео, і досі важко зосеред ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1154 | Додав: pprosvita | Дата: 31.10.2010 | Коментарі (0)

16 жовтня цього року працівники комбінату разом із своїми сім’ями їздили на екскурсію. до Національного дендрологічного парку «Софія». Це стало можливим після звернення профкому НПГУ до адміністрації яка потурбувалася про виділення автобусу.
Історична довідка про місце відвідин
Парк «Софіївка» заснований у 1796 році власником міста Умані, польським маґнатом Станіславом Щенсним (Феліксом) Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької і подарований їй до дня іменин у травні 1802 року. Автором топографічного й архітектурного проекту і керівником будівництва парку став польський військовий інженер Людвіг Метцель, а безпосередньо всі роботи в парку виконали кріпаки Уманщини.
Парк заклали у майже безлісій місцевості, помережаній-розділеній річкою Кам'янкою, балками та ярами, які врізалися в гранітове підложжя, яке часто виходило на поверхню. При цьому творці парку вдало використали рельєф тієї місцевості, Але працювали без заздалегідь накресленого план ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 950 | Додав: pprosvita | Дата: 31.10.2010 | Коментарі (0)