PP

     Четвер, 28.03.2024, 22:23



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Серпень » 15 » Унікальні знахідки УПА потрапили до істориків
21:17
Унікальні знахідки УПА потрапили до істориків

Співробітники Центру досліджень визвольного руху та Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» підчас пошукової експедиції в Золочівському р-ні Львівської області виявили два бідони документів та міномет. Знайдені документи належали референтурі пропаганди останнього надрайонного проводу ОУН Золочівщини, а зброя – одному із відділів УПА. Крім цього виявлено ужиткові речі повстанців: казанки, лопати, цигарки та інше.

Матеріали віднайденого архіву становлять близько 500 аркушів і нараховують більше 70 різних документів: фотографії, друковані видання та рукописи. Крім цього знайдено близько 3000 тисяч одиниць витратних матеріалів: паперу, фотоплівок, негативів та чорнила.

Серед виявлених документів є 26 повстанських фотографій малого формату (4,5*6 см). Знайдено також невикористані фотоплівки: їх датування – жовтень 1952 року – є найпізнішим з-поміж знайдених матеріалів. Наявність значних запасів інших витратних матеріалів – паперу друкарського та письмового призначення – свідчить про підготовку тогочасного надрайонного проводу ОУН Золочівщини до тривалої подальшої діяльності.

На окрему увагу заслуговує перелік поштових адрес радянських виправних трудових таборів. Ця знахідка свідчить про те, що підпільники, які боролися на теренах України, підтримували зв’язок із своїми родичами, котрі були заслані до Сибіру. Ймовірно, це листування здійснювалося не тільки заради моральної підтримки, а також з метою збирання інформації для пропагандистських цілей.

Директор ЦДВР Руслан ЗАБІЛИЙ зазначив: «Хоча й в УПА було дуже розвинуте та ретельне діловодство, її підпільні архіви вдається знайти дуже рідко. Це пов’язано в першу чергу із тим, що повстанцям не завжди вдавалося встигнути сховати свою документацію від противника. Ті архіви, які все ж були сховані, в більшості випадків практично неможливо знайти через те, що людей, які їх заховали, вже немає в живих, або вони не можуть їх знайти. Коли ж ці архіви випадково хтось знаходить, то нерідко такі знахідки нелегально продаються приватним колекціонерам,  і вони залишаються недоступними для істориків. Віднайдений архів є дуже цінним, оскільки він зберігся недоторканим та цілісним комплексом і має значення не лише історичне, а й музейне. Зокрема,  витратні матеріали – папір, чорнило та фотоматеріали – привідкривають «внутрішню кухню» роботи пропагандистів збройного підпілля в 50-х роках: у період, коли боротьба вже йшла на спад. Також багато цікавого можна знайти у виявлених особистих записниках: раніше невідомі шифри, приватні нотатки та інше.»

Руслан З
АБІЛИЙ також додав, що знайдений 81-міліметровий міномет є підтвердженням того, що повстанці використовували важку піхотну зброю для широкомасштабних акцій. Унікальність знахідки полягає в тому, що дослідникам досі вдавалося виявити лише фрагменти стрілецької зброї УПА.

На теперішній момент наукові співробітники ЦДВР ідентифікують знайдені матеріали і речі. Після впорядкування та реставрації всі знахідки будуть доступні не тільки для вивчення істориками, але також використовуватимуться в експозиціях Меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Архівні документи будуть доступні в електронному варіанті для науковців і всіх зацікавлених в рамках роботи архіву ЦДВР.

Прес-центр ЦДВР, Контакт для преси: Андрій ШЕВЦІВ +38-063-6286839.

                Maidan.org.ua,  10 серпня 2009 року.
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1137 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: