PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 17:36



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Серпень » 2 » Дорогою предків. Шляхом до першої Конституції України
18:29
Дорогою предків. Шляхом до першої Конституції України

Наша меморіальна подорож пролягла звитяжним і страдницьким шляхом сподвижників вікопомного отамана України Івана МАЗЕПИ. П’ятеро представників трьох областей України, Полтавської, Харківської та Дніпропетровської, під орудою досвідченого вело мандрівника Миколи Дмитровича КАМУЗА, взявши землю з пам’ятного кургану чернігівської Дегтярівки, четвертого липня вирушили в путь. Відправною точкою стало місце зустрічі 1708 року Івана МАЗЕПИ зі шведським королем КАРЛОМ дванадцятим, яка поклала початок відвертому протистоянню українських самостійників із самодержавством ПЕТРА першого.

 Велосипедна подорож мала повторити  до подробиць весь маршрут пересування козацького війська до Поля Полтавської битви та відступу до молдовських Бендер. Попереду провідником колони з великим прапором України, притороченим до багажника, рухався полтавський студент Микола КАМУЗ. Експедицію супроводжував екіпаж мікроавтобуса у складі ініціатора цього пам’ятного заходу п. Володимира  СТЕПАНЮКА та двох громадських діячок. Учасники експедиції мали по шляху слідування хоч і короткотривалі, але цікаві зустрічі з представниками громадськості, відчули подих історії багатовікової давнини та ритми сучасного життя. Люди, що зустрічалися по дорозі, часто захоплено вітали появу колони під національним прапором. Самі за себе говорять назви населених пунктів, які були пройдені на шляху до Полтави: Батурин, Конотоп, Соснівка, Побиванка, Гадяч. За перші чотири з половиною дні було пройдено 430 кілометрів.

8 липня учасників велопробігу на прес-конференції зустріли полтавські кореспонденти, які дізнавалися про мету і значення цього заходу. В наступні дні шлях на велосипедах продовжили самі КАМУЗИ, батько і син.

Уже 17 липня, у миколаївській Казанці, їх зустрічали (також на велосипедному ходу) представники криворізької „Просвіти” – автор цих рядків і заступник голови нашого обєднання Петро ЛИСЕНКО. А 20 липня полтавські учасники експедиції досягли Бендер – місяця зосередження союзницьких військ після відступу з-під Полтави. У планах подальшого перебування наших мандрівників – зустріч з українцями Придністров’я та вшанування пам’яті відданих українській справі пращурів. Велопробіг організувала та здійснила обласна організація „Громадянське суспільство”  та обласний провід Організації Українських націоналістів.

   Микола КОРОБКО



Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1200 | Додав: pprosvita | Теги: Полтавська битва, велопробіг | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: