PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 15:18



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Травень » 7 » В Україні пацієнтам призначають 45% зайвих ліків .
19:20
В Україні пацієнтам призначають 45% зайвих ліків .

За останні 4 місяці вітчизняні медикаменти подорожчали в 1,5 – 2 рази, імпортні майже втричі. Аби стабілізувати ситуацію, уряд вирішив зменшити перелік препаратів, ціна яких регулюється державою, і встановити на них для аптек 25% торговельної націнки. Заступник директора Департаменту МОЗ України Костянтин КОСЯЧЕНКО каже, що держава може регулювати лише життєво необхідні лікарські препарати, ціни на решту визначатиме ринок, інакше фармацевтичні підприємства можуть збанкрутувати: “Якщо запрацює запланований механізм, а це відшкодування вартості ліків, запровадження формулярної системи, введення страхової медицина, ліки стануть не лише дешевші, а й доступніші». 
Директор державного фармакологічного центру Віктор ЧУМАК вважає, що сьогодні потрібно визначитись, як пов’язати ціну на ліки з курсом долара. Адже не було механізму, який би визначав наскільки економічно обґрунтовано змінювались розцінки на препарати. Тепер, згідно з постановою їх вираховуватимуть за певною формулою. Тих, хто її ігноруватиме, перевірятиме комісія контролю за цінами. 
Сьогодні 45% призначених препаратів – зайві, лікарі їх виписують як додаток до основного списку. З цього року активно запроваджуватимуть систему формуляра, до якого входять затверджені державою ліки, які використовують при певному захворюванні. Пацієнт матиме право вимагати від лікаря не відхилятися від даного списку і не призначати непотрібні медикаменти. За словами фахівців, подальша доля лікарських препаратів залежатиме від економічної ситуації. Якщо вона стабілізується, ціни не зростатимуть, а закладені принципи запропонованої постанови навіть дозволять їх знизити. 

  Джерело: www.ubr.ua


Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1094 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: