PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 15:20



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Березень » 26 » Як скаржитися на дії медиків
22:20
Як скаржитися на дії медиків

Якщо Вам завдали шкоду в медичному закладі, перше, що потрібно зробити: висловити по можливості грамотно та коректно свої претензії завідуючому відділенням. Якщо в усній бесіді не вдалося вирішити наболілі питання, то переходьте до наступного етапу: складіть письмову заяву керівнику медичної установи. 
Лист оформлюється в 2-х примірниках: один передається через секретаря головному лікарю; на другому (який Ви залишаєте собі) попросіть секретаря зробити помітку, що заяву прийнято, поставити дату, підпис. За законом відповідь на заяву має бути надіслана Вам впродовж 1 місяця. У заяві потрібно коротко та ясно викласти суть того, що Вас, власне, не влаштувує, а також Ваші пропозиції щодо вирішення даного конфлікту. Не слід “перегинати палицю” з грошовою компенсацією або залякувати керівництво закладу можливим зверненням до суду, до прокуратури або до Адміністрації Президента. Це і без погроз є Вашим правом на будь-якій стадії конфлікту, і всі медики це знають. А погрози нікому ще не допомагали вирішити конфлікт мирним шляхом. Отож вирішіть для себе, що Ви хочете: воювати чи домовитися про мирне вирішення конфлікту? Відповідно до мети обирайте аргументи та тон листа. 
Перш ніж сідати за листа, потрібно також ясно уявляти собі реальну сторону справи, а саме: 
1) чи було насправді порушення з боку медичного закладу (цілком може статися, що ніхто ні в чому не винен); 
2) якщо Вам справді заподіяна шкода, то скільки вона приблизно буде коштувати й т.п. 
Якщо відповідь від завідуючого відділенням Вас не задовольняє, не варто витрачати сили на листування з головним лікарем закладу й більш високим медичним керівництвом – відповідь, швидше за все, буде типовою (одне ж відомство). Після “відписки” Вашого безпосереднього кривдника, звернення до суду – найбільш реальний шлях захисту громадянських прав у медицині, як і в будь-якій сфері суспільного життя. Отже, наступний етап – складання позовної заяви до суду. 
Тут потрібно сказати, що судовий розгляд – досить таки складний процес, який потребує багато часу та грошових витрат. Правда, у випадку прийняття рішення на Вашу користь судові витрати стягуються з винної сторони і повертаються Вам. Крім цього, позови пацієнтів до медиків не обкладаються держмитом. 
При всіх складностях та часом досить тривалому розгляді суди є найсерйознішим та найбільш реальним заходом захисту громадян при здійсненні ними своїх прав. Тому роль суду у вирішенні медичних конфліктів у найближчі роки буде зростати. 
Звернення до суду з “медичногоу” питання має деяку специфіку. Найголовніша особливість – це призначення судово-медичної експертизи. Її проводять спеціалісти Бюро судово-медичної експертизи, при цьому експерти дають розписку, що вони попереджені про кримінальну відповідальність за подання неправдивих свідчень. Перед експертами ставляться ті питання, які необхідні для прийняття судового рішення. При цьому питання можуть формулювати як суд, так і сторони, які беруть участь у процесі. Тому грамотно складені питання багато в чому полегшують роботу експертів та допомагають більш повно характеризувати якість надання медичної допомоги. 
Виходячи з висловленого, перш, ніж іти до суду, потрібно бути впевненим у тому, що Ваші позовні вимоги досить обгрунтовані, Ваша заява процесуально грамотно оформлена, та Ваша справа має певні шанси на успіх. При цьому, щоб не відволікати малоперспективними позовами і без того перегружені районні суди, слід обов'язково звертатися за консультацією до спеціаліста, компетентного в галузі медичного права. 
Як відомо, існує таке поняття, як „досудова експертиза”. Саме за допомогою такої незалежної оцінки Вашої історії хвороби можна зорієнтуватися у напрямі Ваших подальших дій та визначити, який із шляхів захисту Ваших прав є найбільш ефективним.

За матеріалами Інформаційного бюлетеня Лікарської асоціації Миколаївського регіону. 



Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1089 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: