PP

     Четвер, 25.04.2024, 08:05



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Березень » 1 » КГБ вчора і сьогодні
16:31
КГБ вчора і сьогодні

  20 лютого в книгарні „Є” відбулася презентація книжки Елен БЛАН „Родом із КГБ. Система ПУТІНА”, яка вийшла у видавництві „Темпора”, переклад з французької Петра ТАРАЩУКА.
  Елен БЛАН є доктором східних мов, політології і кримінології в Національному центрі наукових досліджень Франції (CNRS). Мовою оригіналу книжку вперше видано в 2004 році. Авторка намагається відкрити завісу з процесів, які відбувалися наприкінці існування СРСР і в сучасній Росії. Вона пропонує відповіді на питання, які замовчуються західною спільнотою або вважаються розв'язаними. Зокрема, про роль КГБ і АНДРОПОВА в плануванні "перебудови"; про загадки путчу 1991 року; загибель таких діячів як Александр ЛЕБЕДЬ і Анатолій СОБЧАК; прихід до влади ПУТІНА і розпалювання етнічних конфліктів; проникнення агентів російських спецслужб у європейські країни; чи можливе зближення Заходу з сучасною Росією; про ПУТІНА як архетип чекіста, для якого прозахідний ухил - тільки маска. 
  Авторка застерігає західну суспільну думку про небезпеку, яка від Росії виходить. 
  На презентації, яку вела Юлія ОЛІЙНИК, директор видавництва "Темпора", виступив філософ Ігор ЛОСЄВ, який наголосив, що КГБ не можна порівнювати зі спецслужбами демократичних країн. Принципова відмінність полягає в тому, хто кого контролює: суспільство спецслужби чи навпаки. В Росії склалася унікальна система, де спецслужба сама прийшла до влади і нема над нею навіть партії, як було в СРСР. Добре, що книжка вийшла в Західній Європі, де не дуже бачать небезпеки і де є високопоставлені діячі, наприклад ШРЬОДЕР, які ймовірно були підкуплені Росією. Демократія, сказав Ігор ЛОСЄВ, вимагає сильних спецслужб, щоб захищатися, і біда України, що в нас вони ще слабкі. 
  Сергій КОКІН, заступник директора архіва СБУ, покритикував книжку за дещо спрощений підхід. Зокрема, спецслужби не монолітні, тому формули кшталту "в надрах КГБ" звучать занадто неконкретно. Керівники КГБ часів АНДРОПОВА могли розробляти плани перебудови, але документи йому не траплялися. А наступні керівники були меншого калібру і не могли, наприклад, спрогнозувати розпад Союзу. Спецслужби пострадянських країн, зокрема СБУ, уже сильно відрізняються від ФСБ, тому висловлювання, які їх об'єднують, неправильні. Взагалі, професійна історія радянських і пострадянських спецслужб досліджена погано, на відміну від історії репресій, яка в Україні вивчена краще. Відповідаючи на питання з залу, чому "Україна - не Росія", висунув припущення, що важливу роль зіграли домовленості 1991 року між комуністами і Рухом про входження рухівців у владу, зокрема, - і в республіканське КДБ. 

  Професор В’ячеслав БРЮХОВЕЦЬКИЙ, почесний президент НаУКМА, згадував про свої стосунки з КГБ. Відповідаючи на запитання з залу про історію з неприсвоєнням Донецькому університету імені Василя СТУСА, сказав, що багато що пояснюється українофобними настроями серед керівництва університету. 
  Професор Володимир ПАНЧЕНКО розповів про свої враження від книжки і що найсильніший там розділ - про першу чеченську війну як спецоперацію по приходу ПУТІНА до влади. Не погодився з тезою Ігоря ЛОСЄВА про теперішню російську владу як унікальну, бо це - скоріше реставрація. Існує мережа шпигунів і агентів впливу, і, мабуть, реакція багатьох українських політиків на історію з ЧЕРНОМИРДІНИМ і заявою МЗС пояснюєтся не тільки партійною боротьбою. Важливо, що книжка вийшла в Європі як нагадування про різні традиції і цінності Заходу і Росії. Авторку у Франції не люблять за це нагадування. 

  Виступили також журналіст Юрій МАКАРОВ, перекладач книжки Петро ТАРАЩУК і журналіст Тарас МАОУСИК, який ініціював переклад. Тарас МАРУСИК, зокрема розповів, що Елен БЛАН не приїхала на презентацію, бо з міркувань безпеки не їздить в колишній Радянський Союз, і навіть у Франції вона намагається не "світитися". Тому, наприклад, важко знайти її фотографії.  
  Maidan.org.ua, 21 лютого 2009 року



Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1209 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: