PP

     Четвер, 28.03.2024, 11:57



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Лютий » 16 » Звіт голови Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА про роботу Правління за період 2005 – 2008 років
20:22
Звіт голови Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА про роботу Правління за період 2005 – 2008 років

 
Звітний період охоплює відрізок часу діяльності об’єднання з 26лютого 2005 по 31 січня 2009 року. Проте питання налагодження організаційної структури нашого громадського колективу постало ще в 2000-му році, коли попереднє керівництво міської організації не передало належно відкоригованих списків її членів. Саме в той час Центральне правління «Просвіти» прийняло рішення про проведення перереєстрації всіх просвітян.
 До теперішнього складу нашої міської організації входять просвітяни, які шляхом перереєстрації підтвердили своє членство, а також колеги, які вступили до нас після початку перереєстрації.
За останні роки пішли із життя наші колеги: світлої пам’яті АНДРЄЄВ А.І., БУСАЙ М.Ф., ГОНЧАРЕНКО В.І., ГНИП Я.І., ДЕХТЯРЬОВ В.В., ІВАНЮК В.І., КІКАВСЬКИЙ С.І., МУХА М.П., САМОЙЛЕНКО Л.М. У своїй діяльності наше об’єднання керується вимогами норм Конституції України, чинного законодавства, Статуту Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА та Положення про Криворізьке міське об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА.  
  Починаючи з 2001 року, новий склад правління провадив наполегливу роботу з консолідації членства з метою здійснення статутних завдань. Враховуючи традиційний багатогранний напрямок діяльності «Просвіти», була запроваджена методика роботи за принципом робочих груп, коли для вирішення питання підбиралися виконавці, яких об’єднує зацікавленість та розуміння проблеми. Було поставлене завдання глибинного проникнення діяльності просвітян у життя міської громади, донесення знань про права людини, екологічну проблематику, про ідею української державності та історичний шлях України. Загальні збори з того часу скликалися що два тижні.
  Позаяк міська влада, захоплюючись приватизацією, здійснювала і здійснює недбалу україномовну політику, намагається зберегти атрибутику комуністичного минулого, просвітяни змушені відгукуватися на всі такі прояви критичним чином.
  Від початку відродження просвітянського руху його учасники у складі національно-демократичних сил домагаються вшанування пам’яті жертв совєцьких голодоморів і політичних репресій, зміни назв вулиць, підприємств і закладів, пов’язаних з іменами діячів комуністичного минулого, сприяння органами влади україномовним ЗМІ і навчальним закладам, визнання заслуг борців за визволення України.
  2005 року міська організація звернулася до постійної комісії з питань освіти, науки та культури Криворізької міськради з пропозиціями щодо розроблення програми всебічного розвитку і функціонування української мови на період 2005 – 2010 роки і участі в цьому просвітян. Участь просвітян у засіданнях комісії частиною членів комісії була зустрінута конфронтаційно, і справа не мала належного завершення. Організація, зокрема, її членкиня Валентина КРИВДА, активно протистояли, звертаючись у правоохоронні органи, спробам міської влади надати російській мові статус другої державної.
  У третій рік життя вступив міський просвітянський часопис обласного поширення «Промінь Просвіти», кореспондентська мережа якого в межах області постійно розширюється. Часопис підтримує стосунки і одержує підтримку від зарубіжних українських видань, а також - від читачів інших областей України. Нещодавно з ініціативи просвітянина Петра ЛИСЕНКА наше об’єднання вийшло в мережу Інтернет (prosvita.at.ua), а буквально кілька днів тому зявилася ще й інтернет-версія нашого часопису «Промінь Просвіти» (pprosvita.at.ua).
  Криворізька «Просвіта» щорічно бере участь у проведенні днів Козацької слави біля села Капулівки Нікопольського району, організує походи до куточків уцілілої природи, вшановує пам'ять місцевих діячів літератури, культури, науки. Просвітяни дослідили місце розстрілу героїв українського Руху опору на Криворіжжі під час Другої світової війни з метою подальшого увічнення їх пам’яті. 
  2008 рік, у зв’язку із 100-річчям від дня народження художника-просвітянина, лауреата Шевченківської премії Григорія СИНИЦІ, відзначався як просвітянський рік його пам’яті. Міська організація видала художній календар на тему його творчості. Криворізька просвітянська делегація в кількості 18 осіб відвідала ювілейні заходи на честь видатного українського художника у Київському політехнічному університеті. Звернення «Просвіти» до голови міськради з пропозицією надати Г.І.СИНИЦІ звання почесного громадянина міста було відхилене.
  За останні 2 роки в рамках Міжнародного кінофестивалю з прав людини силами просвітян проведено 2 міських кінофестивалі. 
  Проводиться правозахисна робота з надання юридичної допомоги мешканцям міста та прилеглих районів.
  За рахунок надходжень від Центральної «Просвіти» у навчальних закладах розповсюджено літератури і записів на електронних носіях на суму майже 4,5 тисяч гривень. Силами організації постійно поповнюються фонди окремих бібліотек правозахисною та екологічною літературою. Зокрема, - добірка правозахисної літератури зосереджена в міській бібліотеці №7. Крім того, просвітяни домоглися забезпечення міських бібліотек для дорослих і для дітей творами нашого земляка Григорія ГУСЕЙНОВА, лауреата Шевченківської премії, головного редактора журналу «Кур’єр Крив басу» 
  Провадяться численні літературні заходи в навчальних закладах та вшановується пам'ять видатних українців.
  У виставковій діяльності відомі наші просвітяни: вишивальниці Лідія ЧЕЛНОКОВА і Романія СОБЧАК, краєзнавець і колекціонер Микола БАБЕНКО. Лідія ЧЕЛНОКОВА проводить до сотні зустрічей на рік з прихильниками прекрасного; зокрема, - з учнівською молоддю. У її програмі – читання власної поезії, демонстрування робіт художньої вишивки, дарування закладам своїх робіт і виданих книжок.
  Систематичну лекторську роботу з історико-патріотичної тематики провадять члени «Просвіти» Славій КАРПЕНКО та Ванда ЛЄХ. З правозахисними та екологічними темами перед учнівською молоддю виступає автор цього звіту.
  Значну організаторську роботу виконують заступники голови Володимир НАЛУЖНИЙ, Володимир ЗБИШКО, члени організації Олександр ЧИЖИКОВ, Сергій ДАШКОВСЬКИЙ, Олена МАКОВІЙ, Юрій ЛОГОША, редактор часопису Сергій ЗІНЧЕНКО та інші. 
  Дух взаєморозуміння та взаємопідтримки більшості членів організації дозволяє в умовах складного в соціальному та духовному плані середовища працювати на здійснення мети діяльності «Просвіти», що несе свою місію вже впродовж 140 років.  
  Микола КОРОБКО,
  голова об’єднання 


Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1538 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: