PP

     Четвер, 28.03.2024, 14:44



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Лютий » 1 » Корупція у містобудуванні: обґрунтовані побоювання
22:08
Корупція у містобудуванні: обґрунтовані побоювання

Коаліція шести громадських організацій підвела підсумки моніторингу органів виконавчої влади й місцевого самоврядування, якого було проведено в п’яти містах України. Озвучені дані говорять про ВИСОКИЙ РІВЕНЬ КОРУПЦІЇ У МІСТОБУДІВНІЙ СФЕРІ.
Необхідність проведення дослідження була продиктована різким збільшенням за останні роки кількості конфліктів між громадами, місцевою владою й будівельними компаніями. Щоб отримати найбільш точну «мапу проблеми», місцями проведення моніторингу було обрано різні за розміром й статусом міста: два обласні центри (Луганськ та Хмельницький), місто обласного підпорядкування (Нікополь, Дніпропетровська обл.) і два райцентри (Старобільськ, Луганська обл., і Христинівка, Черкаської обл.). Дослідження почалося 15 серпня, а підсумки було підбито наприкінці минулого року. За ці п’ять місяців учасники проекту вивчили, наскільки місцеві чиновники забезпечують право громадян на отримання інформації; спостерігали за процесом прийняття містобудівельних рішень під час сесій місцевих рад; з’ясували, наскільки широко висвітлюється ця проблема в місцевих СМІ; провели експертні інтерв’ю з чиновниками, представниками будівельного бізнесу й ініціативних груп громадян, які протидіють забудовам. 
Оприлюднюючи результати дослідження, представники коаліції «Впровадження прозорих та вільних від корупції механізмів забудови» констатують, що моніторинг виявив цілу низку проблем. На думку Юлії РАЩУПКІНОЇ, керівника Східноукраїнського центру громадських ініціатив, основними причинами конфліктів є недотримання вимог діючого законодавства, низька правова культура й корупція в діях учасників процесу забудови територій, які на сам кінець приводять до брутальних порушень громадських й приватних інтересів. У більшості міст відсутня частина необхідної містобудівної документації, а громадськість не має повної інформації про її наявність й доступу до картографічної складової планів. Більшість місцевих рад не прагнуть забезпечити широкий доступ громадян до текстів рішень сесій стосовно забудови територій. Органи влади й місцевого самоврядування у більшості випадків не надають повних й своєчасних відповідей на інформаційні запити громадян. Поряд з цим, не рідкими є випадки необґрунтованих й незаконних відмов надати інформацію. А результативність заходів прокурорського реагування за фактами зловживань у містобудівній сфері доволі низька: органи прокуратури майже не оскаржують у судах «проблемні» рішення місцевих рад.
Серед заходів, рекомендованих для оздоровлення ситуації, представники коаліції називають посилення впливу центральної влади на процес розробки й затвердження органами місцевого самоврядування необхідної містобудівної документації: мова йде про фінансування відповідних заходів, їх цінове регулювання й контролювання. Також, на думку експертів коаліції, необхідно прийняти зміни до діючого законодавства й усунути протиріччя в різних нормативних актах, які часто бувають приводом для порушення права громадян на доступ до містобудівної документації, а також більш чітко окреслити сфери втручання й ступінь відповідальності прокуратури. Необхідно якнайшвидше законодавче врегулювання діяльності веб-сайтів місцевих рад та адміністрацій, як найменш витратного й доступного способу забезпечення доступу до інформації. Громадськість має активніше добиватися дотримання своїх законних прав та інтересів, оскаржувати у судах незаконні рішення місцевих влад й бездіяльність прокуратури. 
Подальша діяльність коаліції буде сфокусована на проведенні громадських кампаній, метою яких є лобіювання громадських інтересів і переконання політиків усіх рівнів законодавчо врегулювати та впровадити в практику органів публічної влади запропоновані рекомендації. 
Нагадаємо, що коаліція «Впровадження прозорих та вільних від корупції механізмів забудови» створена влітку 2008 року. До неї увійшли 6 організацій з Луганської, Дніпропетровської, Хмельницької та Черкаської областей. Діяльність коаліції фінансується пороговою антикорупційною програмою «Гідна Україна», що ініційована урядами України та США у 2006 році.

  Maidan.org.ua, 19 січня 2009 рок


Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 5514 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: