PP

     Четвер, 28.03.2024, 22:25



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Лютий » 1 » Коли саме Україна обиратиме нового президента?
22:07
Коли саме Україна обиратиме нового президента?

Київ – Схоже, газова тема вже трохи приїлася українським політикам. І вони раптом змикитили, що 4-річний міні-ювілей перебування Віктора ЮЩЕНКА на президентській посаді водночас означає, що до закінчення каденції чинному главі Української держави залишився тільки рік. Отже, скоро президентські вибори, а тому час припиняти бавитися ідеями різноманітних імпічментів й почати всебічно готуватися до цих виборів. До речі, а коли саме ці вибори?
Три українці – дві арифметики
 
Чергові вибори президента за Конституцією мають бути призначені на 17 січня 2010 року, – заявив заступник глави Секретаріату Президента Ігор ПУКШИН, зазнавши, що згідно зі статтею 104 Конституції новообраний глава держави набуває повноважень з моменту складення присяги народу України на урочистому засіданні Верховної Ради. «Ураховуючи, що президент Віктор Ющенко вступив на посаду 23 січня 2005 року, за загальноприйнятим у законодавстві України порядком обчислення строків п’ятий рік його повноважень спливає 22 січня 2010 року, – зазначив ПУКШИН. – Відповідно чергові вибори президента за Конституцією мають призначатися на 17 січня 2010 року і проводитися у цей день» Цю ж дату підтвердив спікер парламенту Володимир ЛИТВИН. Він вважає, що на найближчому пленарному тижні Верховна Рада має ухвалити постанову з чітким визначенням дати президентських виборів, «аби зняти будь-які питання і дати можливість політичним силам планувати свою діяльність, а виборцям займатися конкретними справами...» «Треба, щоб було зрозуміло, що є певна дата, і звітувати можна буде виключно результатами роботи. Сьогодні треба зняти будь-які різночитання і політичні страхи», – зауважив спікер. І практично одночасно депутат від фракції БЮТ Андрій ШЕВЧЕНКО вніс до Верховної Ради постанову про призначення виборів президента на 27 грудня 2009 року. Що цікаво, аргументація його така сама, але висновок інший: «Діючий президент набув повноважень 23 січня 2005 року. Відповідно п’ятим роком його повноважень є 2009 рік, а останньою неділею останнього місяця цього року є 27 грудня». Отож майже класичний випадок: три українці, дві арифметики...
 
Що стоїть за варіантами дат президентських виборів?
 
Та за будь-яких обставин президентська виборча кампанія об’єктивно матиме дещо дивні, якщо так можна сказати, параметри. Адже її апогей припаде на передріздвяний піст, православне Різдво (чи, інакше кажучи, Різдво за Юліанським календарем) та весь цикл «трьох празників». А це час, коли істинні християни мусять відійти від мирської суєтності, перейнятися Вічним та очистити свої душі, звернувшись до найпотаємніших глибин Буття. Годі й казати, що президентська виборча кампанія у будь-якій країні, тим більше, у сьогоднішній Україні, має з цим небагато спільного. Навряд чи станеться диво й українські політики та полум’яні симпатики тих чи інших політичних сил раптом справді проникнуться суто християнськими цінностями і не стануть діяти під час кампанії безчесно; радше можна припустити, що цими цінностями більшість політиків відверто гендлюватиме, аби зібрати щедрий врожай із голосів наївних вірян... І в цьому сенсі пропозиція депутата Андрія ШЕВЧЕНКА видається меншим злом: принаймні, на час свят припадатиме тільки другий тур виборів.
Але це ще не все. Де-факто і де-юре в Україні на наших очах виникає дещо абсурдний для демократичної республіки зі змішаною формою правління феномен «блукаючих виборів»: якщо парламент підтримає ідею Литвина-Пукшина, то 7 лютого 2010 року відбудеться другий тур голосування (а він неминучий за чинної політичної ситуації і настроїв українських виборців), потім – підрахунок голосів та згадані вже судові позови (також неминучі, виходячи з досвіду 2004 року та сьогоднішньої войовничості політиків) – загалом виходить, що інавгурація новообраного глави Української держави має відбутися наприкінці лютого, а то й на початку березня.
 
  Сергій ГРАБОВСЬКИЙ, 
кандидат філософських наук, радіо «Свобода», 27 січня 2009 року.
(У скороченому вигляді).
   


Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1229 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: