PP

     Субота, 20.04.2024, 11:58



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ
Красиво, феєрично, з глибоким розумінням сутності українських традицій і вірувань українців – так можна дуже стисло охарактеризувати те, що відбувалося цього року на початку липня в рамках фестивалю «Країна мрій» у Києві на Співочому полі.
Для всіх тут було місце й можливості знайти себе на святі мрійників і творців. Тут і співали, і малювали, і танцювали, і читали вірші. А, наприклад, на подвір’ї музею імені Івана ГОНЧАРА відбулося справжнє дійство українських літераторів, позначене чудовим виконанням українських пісень, високою і простою наукою плетіння вінків, чудовою грою майстрів на народних інструментах, неповторною купальською вечіркою…Тут на літературній кухні письменники й поети готували свої «приворотні зілля» з метою привертання уваги до своїх творів та до ідей, які у них були закладені. Відбулися цілі змагання вуличних кобзарів, причому ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 884 | Додав: pprosvita | Дата: 07.08.2013 | Коментарі (0)

29 червня 2013 року Спілка офіцерів України спільно з Федерацією шахів при МО України та «Українським юридичним товариством» провели Третій Всеукраїнський шаховий турнір – Меморіал члена Спілки офіцерів України, Народного депутата України минулих скликань – підполковника Анатолія ЄРМАКА серед військовослужбовців, ветеранів Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних органів. Всеукраїнський шаховий турнір «Меморіал Анатолія ЄРМАКА» відбувся на базі Центрального шахового клубу збройних сил України.
Шахи віддавна були улюбленим видом спорту українських офіцерів. Однак особливу увагу і повагу з-поміж лав наших військовиків свого часу прищепив цій стародавній грі саме колишній заступник начальника відділу контррозвідки з боротьби з оргзлочинністю та корупцією Служби безпеки України, депутат двох скликань, віце-президент Шахової федера ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 819 | Додав: pprosvita | Дата: 07.08.2013 | Коментарі (0)

Змінюють одне одного роки й пори року, над світом пролітають вітри й урагани, стихія випробовує людей і людське житло на міцність, а кожен із нас під високим небом у повсякденній метушні, заклопотаний своїм, буденним, часто не використовує можливості заглибитися всією душею у прекрасне, у неповторне. Щоб знайти там своє місце у безкрайньому Всесвіті, щоб віднайти енергію для свого подальшого, наповненого творчістю у єднанні з природою, життя. Український художник Юрій КАЧКІН – із тих, що такі можливості єднання з прекрасним намагається не втрачати. Тому й не дивно, що попри сьогоднішні складні умови проживання в столиці, він, уродженець Дніпропетровщини, – постійно у польоті високої творчості, а його картини – не тільки в музеях України й тут же – у приватних колекціях, а розкидані фактично по всьому світу, у різних-різних країнах…
А все починалося ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1251 | Додав: pprosvita | Дата: 07.08.2013 | Коментарі (0)

1 – 1924 р. – Буенос-Айрес. Заснування товариства „ПРОСВІТА”.
3 – 1775 р. – Петербург. Царський маніфест про знищення Запорозької Січі.
4 – 1914 р. – Створення Д.ДОНЦОВИМ, В.ДОРОШЕНКОМ, А.ЖУКОМ, М.ЗАЛІЗНЯКОМ, М.МЕЛЕНЕВСЬКИМ і О. СКОРПИС-ЙОЛТУХОВСЬКИМ СОЮЗУ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ, що ставив своїм завданням досягнення державної самостійності України через поразку Росії у світовій війні. Формально ліквідувався 1 травня 1918 р.
6 – 1914 р. – Львів. Головна українська рада оголосила про створення Української бойової управи – керівного органу Українських січових стрільців.
7 – 1845 р. – Петербург. Ухвалення царським урядом антиробітничого закону про працю.
7 – 1932 р. – МОСКВА. Ухвалення ЦВК і РНК СРСР постанови про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації і про зміцнення суспільної (соціалістичної) власності, згідно з якою крадіжка колгоспного майна каралась розстрілом, а при наявності пом’якшувальних обставин – тюремним ув’язненням на терм ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 755 | Додав: pprosvita | Дата: 07.08.2013 | Коментарі (0)

Екскурсії як складова екологічної освіти школярів
ОДНИМ з головних завдань, поставлених учасниками українсько-польської зустрічі в рамках Партнерства на користь відновлення ріки Саксагань, яка відбулася в листопаді 2012 року в м. Кривому Розі, визначена екологічна освіта у шкільних закладах. Оскільки питання екологічної освіти розглядається як складова частина програми відновлення ріки Саксагань, пропонується організація екскурсій (короткочасних туристичних походів) долиною Саксагані. Організація таких екскурсій як частини екологічної освіти школярів у рамках Партнерства вписується у один із стратегічних напрямків розвитку міста Кривого Рогу, а саме - стратегічний напрямок А.”Місто здорового довкілля та ресурсозбереження” Стратегічного плану розвитку міста Кривого Рогу до 2015 року. Стратегічна ціль А.3 цього напрямку – Екологічна освіта та формування самосвідомості людей у сфері екології пердбачає “розробку та впровадження Концепції екологічної освіти населення, що ма ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1094 | Додав: pprosvita | Дата: 24.07.2013 | Коментарі (0)

Не хочеться, щоб на місці Кривого Рогу, мого рідного міста, залишилися одні руїни. Хоча б через те, що тут жили такі люди, як Федір МЕРШАВЦЕВ, про якого сьогодні пам’ятає небагато криворіжців, а від будинку і від саду-парку, які він заклав, тільки руїни й залишилися. І коли читаєш у одній із робіт нашого відомого археолога. Історика і краєзнавця Олександра МЕЛЬНИКА про цю людину, то не можеш собі пояснити, чому ми про нього так мало знаємо, чому такі розвідки так мало популяризуються, а про різні повсякденні дрібниці так часто ведемо мову. І чому так виходить, що все більше люди думають про речі приземлені й залишають після себе всілякий непотріб, а про високе і про те, що має глибокий зміст, майже не розмірковують?
1.
Федір МЕРШАВЦЕВ жив майже там, де за легендою Кривий Ріг розпочинався (на території сьогочасного Криворізького музичного училища ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1355 | Додав: pprosvita | Дата: 24.07.2013 | Коментарі (0)

Знову надходить велике державне свято для всіх нас, громадян України: День Конституції. Як і минулого року, зустрічаємо його в умовах, коли на всій території нашої держави постійно порушуються права людини. А цього року взагалі рівень довіри до правоохоронних органів упав до позначки нижче одного відсотка.
Ми все це розуміємо і бачимо, як страждає український народ від недолугих і абсолютно неефективних дій влади чи не у всіх напрямках. Але є у нас Конституція України, Основний Закон наших прав і обов’язків розбудовувати й далі Українську правову і демократичну державу. Тому вітаємо вас, наші шановні читачі, із цим святом бажаємо бути настійливими і ще більш дієвими у відстоюванні закладених в Конституцію ідеалів! Попри всі негаразди й перешкоди, не втрачаймо бадьорості духу! Якщо будемо діяти разом і дружно, то захистимо нашу Батьківщину від усіх загроз і небезпек. Тому й будьмо саме такими!

Керівництво КМО ВУТ «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА і ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 757 | Додав: pprosvita | Дата: 02.07.2013 | Коментарі (0)

Якщо про Кривий Ріг, то це точно: «Промінь Просвіти» - єдина на все місто україномовна газета. В області ще можна (десь у селах, у райцентрах) знайти інші україномовні газети. Але наша розповсюджується на всю область і, до того ж, - підтримується Криворізьким міським правозахисним товариством і має прямі контакти і співпрацю з Українською Гельсінською спілкою з прав людини.
Газета занесена до Каталогу передплатних видань Дніпропетровської області, її індекс – 96111, а вартість передплати (включно з оплатою поштових послуг), наприклад, на 3 місяці складає всього лише 5 гривень 43 копійки. І якщо ви хочете мати інформацію про справді українське, протиправне і фарисейське в регіоні, передплачуйте «Промінь Просвіти».

РЕДКОЛЕГІЯ.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 839 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

Кожна людина має право на життя в здоровому природному середовищі. Для жителів Кривого Рогу поступове відродження міста, природа якого порушена більш ніж сторічним строком видобутку залізних руд, постає в наш час життєво важливою проблемою.
В роки здобуття Україною незалежності до необхідності відродження Кривого Рогу і вирішення екологічних проблем долучилися громадські організації. В 2012 році в рамках програми «ПАРТНЕРСТВО З ВІДРОДЖЕННЮ РІКИ САКСАГАНІ» та «КРИВИЙ РІГ- НОВА ГУТА. ПАРТНЕРСТВО НА ПРОМИСЛОВИХ ПРОСТОРАХ» польська організація «МІLA» та Криворізька агенція регіонального розвитку і ЕКОЦЕНТР-К виступили ініціаторами заснування трисекторального партнерства – ВЛАДА-ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ-ПІДПРИЄМЦІ І ПІДПРИЄМТСВА, яке має на меті створити реальні механізми відродження ріки Саксагань, спираючись на громадські ініціативи і взаємодію трьох названих сторін в цьому ПАРТНЕРСТВІ..
Криворізьке міське правозахисне товариство, яке в 2013 році очолило секретаріат ПАРТНЕРСТВ ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 837 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

Коли Україну ображають чужинці, то це ще можна зрозуміти: в їхніх серцях немає любові до нашої Батьківщини, до нашого рідного краю. Але зовсім інша справа, коли так ставиться до всього українського влада, яка в тому чи іншому краї представляє Україну, представляє український народ.
І з цього приводу ми неодноразово писали про подібне ставлення до української мови як державної в нашому регіоні з боку влади. Ми писали також про те, що місцева влада вперто не хоче належним чином вшанувати пам'ять видатних діячів української культури і літератури (наприклад, - лауреата Шевченківської премії видатного українського художника Григорія СИНИЦІ).
Ми згадували про те, як у далекому від сьогодення 1920-му наш героїчний земляк Кость ПЕСТУШКО підняв повстання проти імперської більшовицької влади, а потім став Головним отаманом Холодного Яру, але його й досі (а з того часу майже сто років уже минуло!) на криворізькій землі належним чином не вшанували.
І ось зовсім недавно отримал ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 785 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 ... 43 44 »