PP

     Четвер, 28.03.2024, 18:57



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » Архів матеріалів
Серце болить і просить про спротив. Благає заради цього набратися сил і торкнутися найпотаємніших глибин українства. Це там, де непереможна краса творчості живе, де коріння нашої живучості і нескореності всіляким агресорам та вандалам. Тож і приходимо до великого Кобзаря, який осягнув і оспівав сутність України.
В суботу і в неділю, на Трійцю, група активістів із Києва, Кривого Рогу, Донецька, Полтави та з інших міст України вирушила до Криму: туди, де сьогодні діяльна духовна підтримка найнеобхідніша. За ініціативою всеукраїнської організації „Рух добровольців „Простір свободи” у Севастополі і в Сімферополі відбулася акція „Чому не йде Апостол правди і науки?”.
Адже саме того дня, 23 травня 2010 року, мав статися справді рідкісний випадок: святкування Трійці всіма християнськими конфесіями. То ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1435 | Додав: pprosvita | Дата: 30.05.2010 | Коментарі (0)

Бачу, як над нашим похмурим містом поступово розповзаються в різні боки хмари і на небі впевнено сяє сонце. А разом з ним поглядає на світ із портрета хлопець-сміливець. З Георгіївським хрестом на грудях. Офіцер. Але - українець, який не захотів служити в білогвардійській армії ДЕНІКІНА. Йому – трохи за двадцять, а звати його Кость ПЕСТУШКО . Це саме він, обраний на початку 1920 року жителями села Ганнівки Головою волосного революційного комітету, Верхньодніпровського повіту Катеринославської губернії (тепер це - Кіровоградщина), який не захотів служити також і більшовикам. І коли 1920 року було оголошено мобілізацію до Червоної Армії, він підмовив новобранців не йти служити «червоним», а навпаки: організувати повстанський загін, щоб послідовно захищати Україну від різних загарбників. І 12 травня, 90 років тому, якраз і настав той день повстання в Кривому Р ... Читати далі »
Переглядів: 1321 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2010 | Коментарі (0)

КОЛИ ветеран і інвалід праці 3-ї групи Євген ПРИЙМА, який до недавнього часу працював робітником на кар’єрі ВАТ «Північний гірничо-збагачувальний комбінат», вирішив піти у чергову щорічну відпустку, він і гадки не мав, що завершиться це перебуванням у наручниках, судовими репресіями та тривалим лікуванням.
Отже, 28 липня 2009 року він подав відповідну заяву про надання щорічної відпустки за 2009-2010 роки на ім’я начальника Тернівського кар’єра ГАВРИЛЮКА М.П. Начальник, який до того ж є депутатом Тернівської районної у місті Кривому Розі ради за списком Партії регіонів, відповів відмовою, посилаючись на використане у 2009 році право на отримання щорічної відпустки за період з 2008 по 2009 роки. Він цілковито проігнорував подану в заяві мотивацію про встановлене законодавством право ветерана праці на одержання щорічної відпустки за бажанням працівника ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1283 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2010 | Коментарі (0)

«Якщо ЯНУКОВИЧ віддасть Росії український Керч-Єнікальський канал, по якому відбувається основний рух кораблів, він порушить територіальну цілісність держави, поставивши під сумнів свою легітимність», - заявив голова Кримської організації Української народної партії Олег ФОМУШКІН. Так політик прокоментував заяву МЗС РФ, що 15 травня готуються до підписання угоди про демаркацію російського-українського сухопутного та морського кордонів.

«Якщо Президент, який є гарантом Конституції та територіальної цілісності держави, дасть дозвіл на відторгнення української території, він автоматично втратить легітимність, - наголошує ФОМУШКІН. - Парламент в цьому разі має негайно розпочати процедуру імпічменту». На його думку, «передача Росії української території в Керченській протоці за сприяння Президента України - це незаконне загарбання». Політик нагадав, що «непорушність україно-російського кордону та територіальна цілісність України визнана міжнародним співтовариством і самою Росією».

< ... Читати далі »

Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1058 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2010 | Коментарі (0)

(До матеріалу додано відео порталу ПРОСВІТА-Кривий Ріг)
7 травня у Кривому Розі вчергове вшановували ветеранів Другої світової війни. Відзначали День Перемоги. Як завжди, - з пафосом. Це відчувалося в словах, які, багаторазово підсилені сучасною технікою, злітали над Монументом Перемоги. Про це свідчив і металевий подзвін із новозбудованої дзвіниці за кілька сотень метрів від того постаменту з автоматником. Потурбувалася місцева влада також і про те, щоб глядачів на площі у цей святковий день було доволі: недаремно ж великі групи молодих людей (студентів і школярів) проходили організовано під наглядом старших на заздалегідь визначені для них місця. Все було майже так, як тоді: у 80-ті, за часів Радянського Союзу. І не було майже нічого відверто українського, яке б символізувало Українську державу наприкі ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1230 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2010 | Коментарі (0)

Нас не треба примушувати шанувати Перемогу. Ми її шануємо. Нам не треба нагадувати, що російський народ – це не СТАЛІН і НКВС. Ми це і так знаємо. Нас не треба випробовувати на толерантність, а тим більше провокувати. Ми і так досі були надміру толерантні. Нам не треба казати одне, щоб потім робити прямо протилежне. Ми пам’ятаємо цей прийом ще з радянських часів.
Я БАЧИЛА нагороди фронтовиків ІІ світової. Я читала листи мого діда з фронту. Роди моєї матері, мого батька, мого чоловіка сповна сплатили криваву ціну за ту Перемогу. Я ніколи не бачила георгіївської стрічки на ветеранах фронтовиках окремо від орденів. Ніколи, аж до останніх років, коли їх масово носили на собі люди, привезені до Києва на 9 травня.
Я була вражена, коли минулого року на День Перемоги над Хрещатиком звучала не «Степом, степом йшли у бій солдати», і навіть не пісня-символ «День Победы», а – «Офицеры, россияне!» Олега ГАЗМАНОВА. Мої ж бо діди не росіяни, вони – українці. Чому не про них співають цьо ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1153 | Додав: pprosvita | Дата: 30.04.2010 | Коментарі (0)

Ми завжди служили сусіднім державам. У нас виробилось почуття меншовартості. Ми ніколи не були першими і не претендували на першість. Ми сором’язливо замовчували свої досягнення, або з готовністю віддавали їх могутнішим сусідам.
Коли Іван ПУЛЮЙ відкрив нові промені, він не запатентував відкриття. Пізніше Вільгельм РЕНТГЕН повторив відкриття і тепер ці промені на його честь названі рентгенівськими.
Ми всі знаємо і захоплюємося романом Олександра СОЛЖЕНІЦИНА “Архипелаг Гулаг”, що на документальній основі показав злочини тоталітарного режиму. А на півтора десятиліття раніше (в 1950р) український письменник Іван БАГРЯНИЙ (Лозов’яга) створив такий же роман “Сад Гетсиманський” - теж на документальній основі, змінивши прізвище лише одного персонажа. В художньому плані він явно переважає роман СОЛЖЕНІЦИНА. Але шедевр Івана БАГРЯНОГО ми не знаємо, віддаємо перевагу творові із російської літератури.
Захоплюємося живописним полотном Іллі ҐЛАЗУНОВА “Сто веков” бо й справді є ч ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1089 | Додав: pprosvita | Дата: 30.04.2010 | Коментарі (0)

Біда наша в тому, що звикли довіряти чиновникам, через що і шануємо брехню, а від гіркої правди відвертаємося: не приваблює. Адже скільки високих і теплих слів сказано на адресу наших ветеранів (і війни, і праці), а їм все одно погано живеться. Бо насправді переважній більшості з них дуже й дуже далеко не тільки до рівня матеріального забезпечення ветеранів війни, які воювали на боці переможеної Німеччини, а навіть – до рівня тих наших чиновників, які обзавелися „іномарками” і шикарними заміськими будинками, які мають фінансову основу для навчання своїх дітей за кордоном і для відпочинку на європейських курортах. Але буває і ще набагато гірше. Це коли посадовці на різних рівнях своєю злочинною бездіяльністю просто знущаються над практично беззахисними старенькими у країні, де правлять гроші, а не закони. Тому-то й не поспішають з допомогою, а, швидше, - че ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1051 | Додав: pprosvita | Дата: 30.04.2010 | Коментарі (0)

Як і 65 років тому, природа навесні вкривається квітами і все живе тягнеться до світла Творця. І цієї пори, 9 травня, ми відзначаємо День Перемоги над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні. Вона прийшла до нас через мільйони загиблих, через ущент зруйновані міста і села, через понівечені жахливими втратами серця переможців, які дісталися лігва німецького нацизму у Берліні.
Ми, активісти Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського товариства „Просвіта” імені Тараса ШЕВЧЕНКА, разом із редколегією газети „Промінь Просвіти” вітаємо із цим святом сивочолих ветеранів, які боролися з жорстоким ворогом і були свідками його злодіянь, ми вітаємо з Днем Перемоги всіх-всіх людей, які знають про неї з розповідей своїх рідних і близьких, з книжок і кінофільмів.
Миру і світла вам, любі! Щастя і достатку у вашому домі!
Так вийшло, що цього року день у день із цим ювілеєм ми відз ... Читати далі »
Переглядів: 1078 | Додав: pprosvita | Дата: 30.04.2010 | Коментарі (0)

Безсовісний, наглий самопіар політиків на темі Другої світової війни просто вражає… Ця хвороба перекинулася до нас із сусідньої Росії, де на воєнно-патріотичній тематиці нинішні правителі паразитують уже давно. (У пана ПУТІНА це взагалі коньок – згадайте, як нахабно він піарився на вибухах у московському метро в той самий день, коли сталася трагедія). Сьогодні вони намагаються використати війну з фашизмом для ідеологічного посилення власного впливу на пострадянському просторі та зміцнення влади всередині самої Росії.
Але ж це приниження тих, для кого Світова війна – не просто сторінка історії, а щось більше.
До таких належу і я, у кого обидва діди загинули у 1941-ту та в 1943 роках. Материного батька забрали з села в Чернігівській області, погнали на залізничну станцію, звідти кинули на фронт у червону кінноту, яка воювала з німецькими танками. Попереду німці, позаду – війська НКВД. Під час такого «бою» дід загинув. Вісімнадцятирічного материного брата теж забрали і, не п ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1034 | Додав: pprosvita | Дата: 30.04.2010 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 127 128 129 130 131 ... 156 157 »