PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 05:29



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » Архів матеріалів
Член правління Української Гельсінської спілки з прав людини — про втручання СБУ в інтернет–простір, місію міністра Могильова і статистичні «гонки» міліції
Із приходом нової влади і МВС, і Служба безпеки України «тішать» репресивною активністю. Останній інцидент за участю СБУ — виклик на допит блогера та громадського діяча Олега Шинкаренка. Він нотував у своєму інтернет–щоденнику критичні думки про владу, а розмістивши відеоролик з епічним падінням вінка на Януковича, жартома додав: «Цікаво, чи є десь такі сили, типу українські націоналісти, які могли би убити Януковича, Анну Герман і всю компанію?».
Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що, вживаючи заходів щодо Шинкаренка, СБУ перевищила свої повноваження. Захаров зізнався в інтерв’ю «УМ», що після того інциденту він вирішив і собі завести інтернет–б ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1093 | Додав: pprosvita | Дата: 24.08.2010 | Коментарі (0)

7 серпня 2010 року в нашому місті в районі т.зв.”Чорногорки” відбулася знаменна подія. По вулиці Нижнєтагільській, 33 вже декілька років у невеличкій хатині розміщується церква Віри, Надії, Любові і матері їх Софії УПЦ КП. Настоятелем церкви є корінний криворіжець о.Олександр (АГАРКОВ).Щоб не тіснитися в невеличкій хатині о.Олександр вирішив на пожертви прихожан побудувати невеликий храм. І от в минулу суботу 7 серпня в присутності прихожан і священників, з прилеглих до Кривого Рогу районів, владика АДРІАН єпископ Дніпропетровський і Криворізький освятив фундамент і замурував памятну капсулу.

Романія СОБЧАК,м. Кривий Ріг
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1013 | Додав: pprosvita | Дата: 24.08.2010 | Коментарі (0)

Те, що відбувається сьогодні, змушує зробити деякі висновки, виходячи з досвіду попередніх років. Президенти КРАВЧУК, КУЧМА та ЮЩЕНКО припустилися стратегічної помилки, коли взяли курс на лінгвістичний компроміс. Цей компроміс за своєю природою й із урахуванням реальних обставин України не міг бути тривалим. Найпроникливіші українські теоретики розуміли, що невдовзі цей компроміс закінчиться. Питання полягало в тому, на чию користь? Нині імперська мова, спираючись на проросійську адміністрацію в Україні та всебічну підтримку Кремля, перейшла в рішучий і безжальний наступ на мову автохтонного населення, аби «остаточно вирішити» українське питання.
Цей наступ є наслідком і розплатою за відмову всіх трьох президентів від неухильної, послідовної та ефективної українізації України. Лідерам держави треба було не метушливо виправдовуватися перед банальними імперськими звинуваченнями в «насильницькій українізації», а рішуче їх спростовувати, док¬ла¬даючи зусиль до політичної і моральної ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1080 | Додав: pprosvita | Дата: 24.08.2010 | Коментарі (0)

Авторитетна думка

Ось, виявляється, новий етап боротьби виникає. Ми стаємо на щаблі, на грані великої боротьби, котра може здійснюватись різними методами; може, навіть силовими… Тому що ситуація загострюється. Протистояння стає цілком чітким… Тепер в Україні фактично є влада росіян, а не українців. Це російська влада у нас. Очевидно, треба буде боротися за встановлення української влади.
Українці лишаються в ролі національної меншини. Хоч ми складаємо 80 відсотків населення, ми національна меншина… Преса значною мірою є російською, радіо і телебачення у більшості російське. Вже чітко видно, хто кому служить. Велика кількість журналістів вже змирилась із тим становищем, пишуть і говорять те, що дозволено. А що не дозволено – не говорять.

Василь ... Читати далі »

Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 935 | Додав: pprosvita | Дата: 24.08.2010 | Коментарі (0)

Це не фантастика, а прикра реальність сьогоднішньої України на прикладі одного з найбагатших її регіонів: у майже мільйонному Кривому Розі регулярно, вже чотири роки поспіль, виходить друком у світ лише одна газета виключно українською мовою - „Промінь Просвіти”. Та й то – лише на громадських засадах.
Від квітня 2009 року криворізькі просвітяни не мають можливості розповідати про свою діяльність на хвилях місцевого державного телерадіооб’єднання, а редактора радіомовлення. Олену МАКОВІЙ (нашу просвітянку ледве не звільнили (безпідставно і втретє) з праці
За таких умов кожна підтримка (чи то моральна, чи то матеріальна) від наших друзів із української діаспори в США – на вагу золота. Тому просвітяни безмежно вдячні за допомогу Валентині КОГУТ із її сестрами, Федорі ЄФИМЕНКО, Ользі і Петру МАТУЛАМ, парафіянам церкви св. Андрія, Олексію КОНОВАЛОВІ і Василеві СТАНОВІ.
Протягом двох останніх років Василь СТАН двічі надіслав пожертви, завдяки чому вдалося придбати сучасн ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 943 | Додав: pprosvita | Дата: 24.08.2010 | Коментарі (0)

Заходи Голови Спілки офіцерів полк. В’ячеслава БІЛОУСА, керівника Київської організації СОУ і одночасно заступника Голови Всеукраїнського об'єднання ветеранів кап. 1 р. Євгена ЛУПАКОВА та керівництва обласних організацій СОУ західних областей (Львівщини, Франківщини, Закарпаття, Рівненщини та Буковини) розпочалися участю у літургії у храмі Георгія ПЕРЕМОЖЦЯ в Академії сухопутних військ. Опісля офіцери відвідали дитячий притулок.
На розширеному засіданні виконкому пролунала оцінка ситуації у сучасному війську, зокрема, - щодо соціально-правового статусу молодих офіцерів, сутності патріотичного виховання у війську. Голова СОУ аргументовано виклав позицію щодо загрозливого стану у Збройних Силах України у зв'язку з тим, що УРЯД І ВЕРХОВНА РАДА пішли на скорочення видатків на армію. Детально про це можна прочитати на порталі СОУ: "Щодо ігнорування рішень Президента України в галузі оборони з боку Кабінету Міністрів України та Верховної Ради».
( ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 963 | Додав: pprosvita | Дата: 30.07.2010 | Коментарі (0)

2. ДОРОГОЮ ЦІНОЮ
ЗА ВСІМА ознаками, запланований масовий вибух 13 червня у його виконавців не викликав ніякого занепокоєння. Багаторічна надмірна сейсмічна поведінка земної поверхні, помітна навіть звичайному обивателю, серйозному аналізу не піддавалася. І ось, нарешті, в кінці травня поточного року на сайті Криворізького територіального управління Держгірпромнагляду з’явилася інформація про те, що на розширеній нараді начальник ТУ О. ЧЕРЕДНИЧЕНКО запропонував створити робочу групу з перегляду положень «Тимчасової інструкції з визначення меж небезпечних зон при підготовці масових вибухів у підземних умовах», яка діє з 1980 року.
Та настав день 13 червня. На шахті імені Орджонікідзе ВАТ «ЦГЗК», що входить до складу гірничорудного дивізіону «Група Метінвест», здійснюється масовий вибух, який призводить до масштабного обвалу земної поверхні.
Про проведене спеціальне розслідування 1-го липня журналістам, а пізніше - частині мешканців, що проживають у безпосередній близькості ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1159 | Додав: pprosvita | Дата: 30.07.2010 | Коментарі (0)

Вже третій рік на початку липня проходив у Ржищеві, що на Київщині, етно-культурний фестиваль «Трипільське коло». І кожного року – під знаком якоїсь із стихій: 2008-го – Води, 2009-го - Землі, а цьогорічного літа – Вогню. За офіційними підрахунками, попри порівняно високу вхідну ціну, його учасниками і глядачами стало більше 12-ти тисяч чоловік.
Важлива відмінність нинішнього – фестиваль тривав не два, а чотири дні. До того ж, разом із українськими майстрами і майстринями та художніми виконавцями були також представники Білорусі: ансамбль «Osimira», який своїми яскравими виступами привернув увагу численних гостей. Ну, а про популярність на цьому фестивалі українських ансамблів (таких, наприклад, як «Даха-Браха» чи «АтмаСфера») годі й сумніватися: успіх був, як люблять нині говорити, шалений.
... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 2081 | Додав: pprosvita | Дата: 30.07.2010 | Коментарі (0)

Через сильні дощі та спеку врожайність зернових на Дніпропетровщині зменшилася на 15 відсотків, а майже половина зібраного зерна не може вважатися продовольчим. Схожа ситуація і в багатьох інших регіонах.
Через несприятливу погоду зерно псується. Його вражає пліснявий грибок, після чого воно стає придатним тільки на фураж – розповідає заступник керівника управління сільського господарства Дніпропетровської ОДА Василь Приходько. У деяких господарствах грибком вражено до половини зібраної пшениці і майже дві третини ячменю. Суму збитків, яких через це цього року зазнає сільське господарство, чиновники поки що не називають, лише кажуть, що вони будуть значними. На елеваторах розповідають, така ситуація додає їм роботи. Зерно, яке сюди звозять, доводиться додатково просушувати та обробляти.
СХОЖА СИТУАЦІЯ І В ІНШИХ РЕГІОНАХ
Подібна ситуація склалася у багатьох регіонах, де вирощують зерно, каже Василь Приходько. За його словами, хоча дефіциту продовольчого зерна фахівц ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 993 | Додав: pprosvita | Дата: 30.07.2010 | Коментарі (0)

2 – 1914 р. - Початок Першої світової війни.
3 – 1775 р. – Петербург. Царський маніфест про знищення Запорозької Січі.
4 – 1914 р. – Створення Д.ДОНЦОВИМ, В.ДОРОШЕНКОМ, А.ЖУКОМ, М.ЗАЛІЗНЯКОМ, М.МЕЛЕНЕВСЬКИМ і О. СКОРПИС-ЙОЛТУХОВСЬКИМ СОЮЗУ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ, що ставив своїм завданням досягнення державної самостійності України через поразку Росії у світовій війні. Формально ліквідувався 1 травня 1918 р.
6 – 1914 р. – Львів. Головна українська рада оголосила про створення Української бойової управи – керівного органу Українських січових стрільців.
7 – 1932 р. – МОСКВА. Ухвалення ЦВК і РНК СРСР постанови про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації і про зміцнення суспільної (соціалістичної) власності, згідно з якою крадіжка колгоспного майна каралась розстрілом, а при наявності пом’якшувальних обставин – тюремним ув’язненням на термін не менше 10 років. (У народі постанова отримала назву „ЗАКОН ПРО П’ЯТЬ КОЛОСКІВ”). До початку 1933 року за ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1146 | Додав: pprosvita | Дата: 30.07.2010 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 123 124 125 126 127 ... 156 157 »